30 de Locuri superbe din Romania Despre care nu ai auzit
Statia Dezorientarii va prezinta astazi un nou episod interesant cu 30 de locuri superbe din Romania despre care probabil nu ati auzit. Romania este o tara plina de locuri frumoase si interesante pe care ar trebui sa ajungi sa le vizitezi.
In episodul de azi o sa ai ocazia sa admiri locuri precum : Stufarisurile de la Sic, Piscina pa Coasta judetul Maramures, Sanctuarul ursilor de la Zarnesti din judetul Brasov, Biserica din Pustietate din judetul Satu Mare, Staţiunea exotică de la Berzasca din judetul Caras Severin, Cetatea medievala Saschiz, Soveja, Eutopia Gardens sau cum mai este cunoscut Rozariul de la Mandroluc din judetul Arad, Templul Coral din Bucuresti, Morile de apa de la Rudaria din judetul Caras Severin, Satul Piatra Fântânele din judetul Bistrita, Fundătura Ponorului, Gorunul de 900 de ani din satul Mercheasa, Geoagiu Bai, Dealul Melcilor, Cheile Feneşului sau Cheile Caprei, Cascada cu apa termala de la Toplita, Cheile Vârghişului, Pestera lui Adam din Comuna Targusor judetul Constanta, Tinovul de la Fantana Brazilor, Groapa Ruginoasa, Tunelul Dragostei, Statuia Inima lui Isus, Grădina de Vară de la Amara, Dealul Repedea din judetul Iasi, Rezervaţia Breite din judetul Mures, Parcul Natural Vânători Neamţ, Sucidava şi Fântâna Secretă, Grădina Romei din judetul Satu Mare si Castrul Roman Porolissum din judetul Zalau.
Speram sa va placa acest episod!
Vizionare placuta!
Nu uitati sa dati like si subscribe la canal!
contact :
statiadezorientarii@gmail.com
Vrei sa devi membru?
Moitvational | Feelings by Alex-Productions |
Music promoted by
Cuprins :
00:00 Introducere
00:30 Stufarisurile de la Sic
01:10 Piscina pa Coasta
02:06 Sanctuarul Ursilor din Zarnesti
02:48 Biserica din Pustietate
03:21 Statiunea Exotica de la Berzasca
03:58 Cetatea Medievala Saschiz
04:43 Statiunea Soveja
05:22 Eutopia Gardens
06:02 Templul Coral
06:36 Morile de Apa de la Rudaria
07:12 Satul Piatra Fantanele
07:56 Fundatura Ponorului
08:44 Gorunul de 900 de ani
09:13 Geoagiu Bai
09:38 Dealul Melcilor
10:20 Cheile Fenesului/Cheile Caprei
10:49 Cascada cu Apa Termala Toplita
11:19 Cheile Varghisului
11:54 Pestera lui Adam
12:32 Tinovul de la Fantana Brazilor
12:52 Groapa Ruginoasa
13:23 Tunelul Dragostei
14:02 Statuia Inima lui Isus
14:26 Gradina de vara Amara
14:49 Dealul Repedea
15:23 Rezervatia Breite
15:59 Parcul Natural Vanatori Neamt
16:43 Sucidava
17:11 Gradina Romei
17:41 Castrul Roman Porolissum
18:19 Multumim!
2x65: Irina Păcurariu ne prezintă Peisajul cultural monahal Vânători - Neamţ (@TVR1)
În fiecare seară, de la ora 19:30, la #TVR1 vă prezentăm 65 de obiective aflate în Patrimoniul Mondial #UNESCO sau pe Lista Indicativă a României pentru înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea vor fi prezentate sub forma de minidocumentare de 5 minute, de către 65 de personalităţi marcante ale TVR, prezentatori sau realizatori de emisiuni.
Toate drepturile de proprietate intelectuală aparțin #TVR. Conținutul nu poate fi copiat, postat pe niciun canal media online sau pe rețele sociale fără acordul TVR.
TVR este marca înregistrată și este protejată.
Cele mai frumoase Biserici si Manastiri din Romania
Vreau să vă mulțumesc pentru toată susținerea pe care o arătați față de canalul nostru, iar pentru asta, v-am pregătit astăzi un nou episod cu cele mai frumoase Biserici și Mănăstiri din România. Da, știu, mai sunt și altele poate mai frumoase din punctul unora de vedere, dar pentru asta putem face și o parte a doua a episodului dacă vă doriți și apăsați butonul de like. Știm foarte bine că românii sunt foarte pasionați de credință și de pelerinaj, iar in sine poporul roman este unul care Il are pe Dumnezeu si credinta in suflet, așa că sperăm ca acest episod să vă inspire. În acest episod o să regăsiți locații precum : Biserica Stravopoleos București, Mănăstirea Cozia din satul Călimănești județul Vâlcea, Mănăstirea Dragomirna din Mitocul Dragomirnei județul Suceava, Mănăstirea Curtea de Argeș din județul Argeș, Biserica Biertan din județul Sibiu, Mănăstirea Putna din județul Suceava denumită și Ierusalimul Neamului Românesc după cum spunea Mihai Eminescu, Mănăstirea Voroneț de la Gura Humorului, Mănăstirea Bârsana din județul Maramureș, Biserica Neagră din Brașov, Biserica Rotundă din Geoagiu județul Hunedoara, Mănăstirea Tismana din județul Gorj, Mănăstirea Durău din comuna Ceahlău județul Neamț, Mănăstirea Prislop din Silvașu de Sus județul Hunedoara, Biserica fortificată din Viscri comuna Bunești județul Brașov , Biserica fortificată din Prejmer județul Brașov.
Vizionare plăcută!
statiadezorientarii@gmail.com
Vrei să devi membru al canalului?
Cuprins :
00:00 Introducere
00:29 Biserica Stravopoleos
00:54 Mănăstirea Cozia
01:23 Mănăstirea Dragomirna
02:06 Mănăstirea Curtea de Argeș
03:09 Biserica Biertan
03:53 Mănăstirea Putna
04:43 Mănăstirea Voroneț
05:27 Mănăstirea Bârsana
06:16 Biserica Neagră
07:03 Biserica Rotundă din Geoagiu
07:40 Mănăstirea Tismana
08:53 Mănăstirea Durău
09:27 Mănăstirea Prislop
10:14 Biserica fortificată din Viscri
10:49 Biserica fortificată din Prejmer
11:30 Multumim!
Zimbrăria DRAGOȘ VODĂ (Județul Neamț, România)
Vă rog să activați subtitrarea în românește !
Ceea ce vom vizita prin acest videoclip este o combinație dintr-o grădină zoologică și o rezervație de zimbri situată izolat, la marginea pădurii, la circa 12 km vest de Târgu Neamț și la 2 km înainte de Mănăstirea Neamț. Aparține și este administrată de Regia Naţională a Pădurilor, prin Direcţia Silvică Neamţ, Ocolul Silvic Târgu Neamţ și în ciuda zecilor de mii turiști în fiecare an, nu este o afacere rentabilă. Nu este rentabilă, dar este infinit mai valoroasă prin atingerea scopului și anume repopularea codrilor Neamțului cu turme de zimbri în libertate deplină.
A propos de zimbri și de numele complexului, „Dragoș Vodă”. Conform izvoarelor originale, bazate totuși pe legende, Dragoș Vodă, primul descălecător de țară, țara Modovei, s-a luptat cu bourul și nu cu zimbrul. Bourul (Bos primigenius) este un fel de taur mare, teribil de puternic și de periculos, specia dispărând din pădurile carpatine pe la sfârșitul secolului XV, iar ultimele exemplare din lume în pădurile de Polonia la începutul secolului XVII. Pe stema primilor domnitori moldoveni și a statului Moldova de astăzi, figurează capul de bour. Odată cu dispariția totală a bourului, dorit sau nedorit, a început să se facă confuzia bour-zimbru, așa că acum este neclar cu ce animal s-a luptat de fapt Dragoș Vodă. Mai trebuie specificat că zimbrul „nostru” (Bison bonasus) este rudă foarte bună cu bizonul american (Bison bison), dar între ei există câteva mici diferențe. Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790.
Grădina zoologică conține mai multe țarcuri cu căpriori, iepuri, păsări (porumbei, fazani, păuni, moțate olandeze), fostele cuști de fier în care cu ani în urmă erau carnivore mari (lupi, urși), acum doar porci mistreți și nutrii, dar, mai ales trei țarcuri mari cu turme de zeci de exemplare de mufloni, cerbi „carpatini” și cerbi lopătari.
În sectorul zimbrilor putem vedea doar un număr redus de exemplare, toți ceilalți fiind în libertate sau în parcul de aclimatizare (semilibertate, de tranziție spre libertate, se hrănesc singuri pe 180 ha). Este o poveste de succes, trudită, care a început cu 3 exemplare aduse din Polonia în 1969, încununată în martie 2012 de prima punere în libertate a zimbrilor în România. Povestea continuă, în februarie 2022 fiind circa 50 de zimbri în libertate deplină în Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină (11.500 ha). Aceasta este una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vânători-Neamț (30.818 ha). Peste acest parc național se suprapune Ținutul Zimbrului (Bison Land), destinație ecoturistică și de dezvoltare sustenabilă, o altă poveste de succes.
Cadou pentru copii... si nu numai, animalute de la Rezervatia de zimbri Dragos Voda, Vanatori Neamt
#rezervatiedezimbri #zimbri #zimbru #dragosvoda #vanatorineamt #gradinazoologica #zoo #4k #4kultra #4kultrahd #video #amazing #videofootage #gopro #gopro10black #gopro10 #raton #cerblopatar #muflon #paun #caprior #cerb #caprioara #capra #ponei
Zimbrăria Dragoş Vodă (Vânători-Neamţ)
VASILE GĂMAN - Un adevărat patriot român (Lunca, Vânători-Neamț, Romania)
Vă rog să activați subtitrarea în românește!
O vizită în satul Lunca (comuna Vânători-Neamț, lângă Târgu Neamț) la Muzeul Etnografic al domnului Vasile Găman, aduce la pachet cel puțin un dublu câștig. Pe de o parte admirăm colecția etnografică adunată de-a lungul a peste 50 de ani, pe de altă parte asistăm la o lecție de istorie și de patriotism real, sincer, emoționant, cum nu mi-a fost dat să văd până acum. Colecția etnografică, din care bună parte din exponate sunt fie propriile creații ale lui Vasile Găman, fie obiecte care aparțin familiei dumnealui, am prezentat-o aici: . Povestea acestor exponate se întrepătrunde permanent cu amintirile creatorului, rezultând o narațiune vie. Începutul muzeului se leagă de găzduirea acestuia în vechea casă părintească locuită de strămoșii lui Vasile Găman: străbunicul a luptat în 1877 în Războiul de Independență, bunicul în Primul Război Mondial, iar tatăl a murit în dezastrul de la Cotu Donului (Al Doilea Război Mondial). După cum se vede, o familie de patrioți.
Amintirile din frageda copilărie a domnului Vasile Găman se leagă de groaznicele lupte petrecute în vara anului 1944 la Borta Dracului, situată în vecinătatea satului. Este vorba de încercarea armatei sovietice de a străpunge apărarea românească de pe Culmea Pleșului pentru a-și deschide drum spre Transilvania, spre Berlin. Atacul sovietic a avut inițial succes, dar românii au contraatacat respingându-i, momentul cheie fiind marcat de artileria germană care a tras cu proiectile incendiare, în zona Borta Dracului murind deopotrivă sovietici și români, mulți arși de vii, mulți rămânând neîngropați ani la rând, marcând cel mai sângeros masacru pe teritoriul României în cel de-Al Doilea Război Mondial. În legătură cu bătălia de la Borta Dracului am realizat un miniserial în 7 episoade, primul fiind aici:
Descoperă Vânători-Neamț - Ep.1 Natura
Comuna Vânători-Neamț, jud.Neamț, este una dintre cele mai frumoase din Moldova.
Noi derulăm, împreuna cu Primăria Vânători-Neamț, un proiect de promovare a frumuseților locului. Printre-o hotărâre a Guvernului României, comuna a devenit Stațiune Turistică de Interes Local.
Urmăriți un prim video, din seria de 10 - Natura
Imagine și Montaj: Cosmin Giurgiu
Asistent imagine: Lavinia Hagău
Turiști: Teodora Voina, Lavinia Hagău
Coloana sonoră: True Moments by Infraction/Oddvision
©2023 comuna Vânători-Neamț / Țara Călatei Media SRL
Parcul Natural Vânători Neamţ
Parcul Natural Vânători Neamţ se află situat în nordul judeţului Neamţ, la graniţa cu Suceava, cu precădere în raza comunelor Agapia, Bălţăteşti, Brusturi,Crăcăoani, Vânători Neamţ, Raucesti, Pipirig si a oraşului Tg. Neamţ.
Din punct de vedere geografic, parcul se întinde pe versantul estic al Munţilor Stânişoarei, subdiviziunea Munţii Neamţului (în partea estică a Carpaţilor Orientali), şi peste Subcarpaţii Neamţului (aflaţi în cadrul Subcarpaţilor Orientali), acoperind o parte a bazinului Ozanei şi Cracăului, între 47°03'10'' şi 47°18'20'' latitudine nordică şi 26°4'20'' şi 26°22'32'' longitudine estică. Suprafaţa parcului este de 30.818 ha, din care 26.190 ha pădure. (
Izvorul (fântâna) cu slatină din POIANA SLATINEI (Lunca, Vânători-Neamț, Moldova, România)
Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Izvorul (fântâna) de slatină din Poiana Slatinei este cea mai veche exploatare de sare, datând de acum 8.000 de ani (Neoliticul timpuriu), de pe teritoriul României, al Europei și poate al întregii lumi.
În Poiana Slatinei, pășune situată pe Culmea Pleșului între satele Lunca și Oglinzi, la câțiva kilometri nord-vest de Târgu Neamț (județul Neamț, Moldova, Romania), se găsește un izvor de slatină captat într-un vechi buduroi de stejar marcat de trecerea timpului și de miile extrageri de saramură. Spre deosebire de alte izvoare sărate din regiune, saramura acestei izvor este deosebit de concentrată (160-170 g/l NaCl), depășind de 5 ori salinitatea medie a oceanului planetar (35 g/l). Calitatea deosebită a acestui izvor a fost un magnet care constant, de-a lungul mileniilor, a atras oamenii, și nu oricum! Cercetările arheologice efectuate în anii 1982-1984 de cercetătorii Muzeului de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț (conduse de prof. G. Dumitroaia), reluate în anii 2002-2004 de O. Weller și alții au stabilit indubitabil începerea exploatării sării încă de acum 8.000 de ani (mileniul VI înainte de Hristos), în perioada Neoliticului timpuriu. Argumente sunt fragmentele de ceramică pictată aparținând Culturii Starčevo-Criș, cât și cele 10 analize de vârstă Carbon 14.
În vecinătatea captării de slatină, cercetările arheologice au conturat o movilă antropică de 60 m lungime, 25m lățime și 2,8 m grosime constituită din deșeuri de ardere stratificate (cenușă, cărbune și sol ars de culoare roșie). În vecinătatea fântânii se găsesc extraordinar de multe fragmente ceramice argumentând, la prima vedere, obținerea sării cristalizate prin fierberea și evaporarea saramurii în vase de lut. Cercetările mai recente, bazate pe observațiile asupra movilei cu deșeuri de ardere și cu corelări paleoetnografice indică însă folosirea altor metode de obținere a sării și nu prin evaporarea saramurii în vase ceramice. Procedeele respective ar consta în stropirea cu saramură a unor vetre argiloase aduse la incadescență, sau chiar stropirea directă a unor cărbuni încinși. În acest caz, recipientele ceramice au folosit pentru depozitarea loco a saramurii sau pentru transportul acesteia în zonă. Uriașa movilă cu deșeuri de ardere marchează exploatarea sării prin această „tehnologie” îndeosebi în perioada Neolitică, acum 6.050-5.500 ani înainte de Hristos (cu un maxim între 5.900 şi 5.650 î.Hr.). Volumul uriaș de deșeuri de ardere și tenacitatea cu care s-a lucrat în aceste condiții primitive, indică importanța și valoarea deosebită a sării. Probabil că sursele de sare erau limitate în acele vremuri.
Mileniile au trecut, dar sursa de sare nu a fost abandonată. Perioada medievală aduce reglementări privind exploatarea sursei, fiind cunoscute îndeosebi cele din perioada în care era administrată de către Mănăstirea Neamț. Probabil că exploatarea sării se facea exclusiv / predominant sub formă lichidă. Perioada modernă și actuală consemnează folosirea slatinei pentru anumite specialități de brânză, dar și general, pentru prepararea și conservarea hranei, pentru tăbăcirea pieilor de animale etc. În prezent, fântâna de saramură este vizitată sporadic de către localnici și rareori de către turiști. Fântâna cu sare este accesbilă pe drumuri de căruță dinspre satele Lunca și Oglinzi, precum și pe jos, pe cărări turistice marcate cu triunghi roșu și care pornesc din satul Lunca, dinspre Cetatea Neamț și dinspre Mănăstirea Sfânta Cruce (sat Poiana, valea Pârâului Culeșa).
În legătură cu Poiana Slatinei am realizat și alte două videoclipuri împreună cu domnul Lucian Georgescu:
- Troița Eroilor din Poiana Slatinei -
- Povestind despre Poiana Slatinei -
Muzeul etnografic VASILE GĂMAN (Lunca, Vânători-Neamț, Moldova, România)
Vă rog să activați subtitrarea în românește!
Vatră istorică (Cetatea Neamț și alte obiective), spirituală (cea mai mare grupare de mănăstiri în România), culturală (Ion Creangă și alții), zona Târgu Neamț (județul Neamț, Moldova, România) se remarcă printr-o bogată moștenire etnografică. Tradițiile, datinele se mențin și sunt purtate în continuare de oamenii obișnuiți în viața d zi cu zi, dar mai ales la sărbători. De o mare importanță sunt însă creatorii de artă populară care prin colecții, dar și prin lucrările lor, păstrează și dezvoltă aceste tradiții. Dintre creatorii de artă populară din zona Târgu Neamț amintim pe Nicolae Popa și soția dumnealui (din Târpești, trecuți în eternitate; sculptură în lemn și piatră, măști, scrieri și un uluitor muzeu: cu înregistrări din 2001), Elena si Vasile Ciocârlan (comuna Ștefan cel Mare, împletituri din cânepă şi măşti), Ștefan Grigoriu (Târgu Neamț, sculptor în lemn, fiul lui Nicolae Popa din Târpești), Constantin Lungu (Târgu Neamț, sculptor în lemn și metal), Ionela Lungu (Humulești, modelator în lut), Maria şi Iulian Mihalache (Bălţăteşti, ţesături), Costin Lungu (Humulești, cioplitor în lemn), Ion Albu (Timișești, măști populare și tradiții de Anul Nou; urșii și frupul folcloric din Timișești conduși de Ion Albu: /watch?v=i1jUJGIZ_PI și ), Neculai Dolhescu (Dolhești, bundițe cusute), Marinica Todici (Pipirig, țesături covoare), Maria Ungureanu (Târgu Neamț, costume populare), Maria Vasiliu (Târgu Neamț, croșetat), Vasile Neamțu (Nemțișor, mobilier de lemn), Cristina Capră (Pipirig, țesături, textile diverse) și, desigur, lista este incompletă.
Acestora, în satul Lunca (comuna Vânători-Neamț, învecinată cu Târgu Neamț), li se adaugă Vasile Găman, un mare creator și colecționar de artă populară. Acum la o vârstă înaintată, regăsim tinerețea domnului Vasile Găman ca meșter în lemn, pe lângă obiecte bisericești (strane, catapetesme, cruci, troițe, ce pot fi admirate în peste 40 de biserici din țară) fiind și realizator de mobilier casnic și gospodăresc (de la obiecte decorative, la mobilă, ferestre, uși, porți).
Începând cu anul 1988, Vasile Găman înființează în vechea casă bătrânească un muzeu etnografic care cuprinde peste 3.000 de exponate. Una din camere sintetizează căminul tradițional țărănesc al zonei. În muzeu sunt piese colecționate, dar și multe creații personale (scrieri, sculpturi, piese decorative), precum și obiecte care au fost folosite de familie (haine populare, încălțăminte, ustensile de bucătărie etc.).
Prezentându-și colecțiile, domnul Vasile Găman îmbină narațiunea cu poezia personală, și pe lângă diverse episoade din viață, face și incursiuni în istoria locală, dovedindu-se un bun cunoscător și un mare patriot.
Best Places in Romania - Part 1
Best places in Romania i have visit!
If you are looking for some of the awesome places in the world, Romania might have plenty to offer!
From the curios locations such as Polovragi Cave, Mud Volcano, Bigar cascade falls,
Vanatori Neamt and on the road to Transalpina, Transfagarasan, Bucovina
you can live a true adventure in the wonderful nature of Romania.
1 Lake St. Ana.
2.Obarsia Lotrului.
3.Bucovina.
4.Cascada Bigar.
5. Polovragi.
6.Transfagarasan.
7.Hoia Baciu Forest
8.Mud Volcano.
9.Vanatori Neamt.
10. Pietrosul Rodnei
11. Cazanele Dunarii
12. Bucegi Mountains
13. Salina Turda
If you want to share your travel experience why not join our Facebook group!
Travel in car romania Buhusi to targu Neamt
Locuri de vizitat in apropiere de Targu Neamt
Obiective in apropiare de Targu Neamt :
Manastirile :Durau , Secu , Sihastria ,Neamt,Varatec , Agapia
Rezervatia De Zimbri Dragos Voda – Vanatori Neamt
Muzeul tematic si Casa Memoriala Ion Crenga
Cetatea Neamtului
Exclusiv în România merge în zona Tg. Neamţ
Sâmbătă, 30 noiembrie, pe TVR1, Cristi Tabără şi echipa Exclusiv în România ne propun o vizită zona Tg. Neamţ. Cetatea Neamţului, Mănăstirea Neamţului, Humuleşti, toate locurile cu o valoare deosebită pentru România, le puteţi vedea într-o ediţie specială, chiar cu o zi înaintea Zilei Naţionale.
Bucegi Mountains of Romania 😍
The Mălăiești area in the Bucegi Mountains, Romania, is a spectacular place known for its impressive alpine landscapes, wild waterfalls, and access to some of the most beautiful mountain trails in the Carpathians, including the trail to Omu Peak.
Ideal for hiking and nature lovers, Mălăiești Cabin offers a perfect retreat in the heart of the mountains.
#Hashtags #Malaiesti #BucegiMountains #Carpathians #HikingRomania #MalaiestiWaterfall #MalaiestiCabin #NatureRomania #TourismRomania #travel
Made by Aryku Oksana
EXCURSIE de O ZI in apropiere de TARGU NEAMT #romania #peisaje #nature #youtube #drum #calatorie
Buna ziua dragii mei si bine ati venit pe acest canal!
Prin infiintarea acestui canal ne dorim sa incepem proiectul de vizitare si promovare a Romaniei! Prima noastra oprire este in judetul Neamt, in apropierea orasului Targu Neamt. Aici am vizitat Manastirea Varatec, Manastirea Agapia, Parcul Tematic Ion Creanga, Rezervatia de Zimbri Dragos Voda si Manastirea Neamt.
Daca v-a placut acest clip nu uitati de: Like, Share si Subscribe.
Mai multe video-uri de calatorie gasesti aici:
Aboneaza-te la canalul nostru si fii alaturi de noi in aceasta aventura!
Multumim!
Song: Fredji - Happy Life (Vlog No Copyright Music)
Music provided by Vlog No Copyright Music.
Video Link:
#Romania, #Neamt, #Travel, #Excursie, #Cultura
Rezervatii in Parcul Natural Vanatori
- Parcul Natural Vânători Neamţ este situat în nord-estul României, pe versantul estic al Munţilor Stânişoarei şi Subcarpaţii Neamţului, în nordul judeţului Neamţ şi se întinde pe raza comunelor Crăcăoani, Agapia, Vânători Neamţ, a oraşului Târgul Neamţ şi a staţiunilor Bălţăteşti şi Oglinzi.
Declarat ca arie naturală protejată încă din anul 1998, parcul îşi aşteaptă în fiecare an turiştii cu o diversitate de valori naturale, culturale si istorice.
Top 5 Atractii Turistice in Judetul Neamt