This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Suharău Romania

x

Romania la Targul International de Turism EIBTM 2011, Barcelona


Romania a fost prezenta la Targul International de Turism EIBTM 2011 de la Barcelona, in perioada 29 noiembrie -- 01 decembrie 2011, cu un stand national, organizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
x

Iazul LOEȘTI (Cucorăni, Botoșani)

Loești - Iazul de pe moșia de la Ipotești - Botoșani a lui Gheorghe Eminovici, tatăl lui Mihai Eminescu.
În 1847 , Gheorghe Eminovici cumpără de la Eufrosina Petrino(fiica lui Eudoxiu Hurmuzachi, istoric si politician austriac de naționalitate română, din Cernăuți, membru al Academiei Române), moșia acesteia primita ca zestre la căsătorie, însemnând 312 fălci (449 ha) de pământ.
Partea cumpărată de Gh. Eminovici avea o lăţime de 150 de stânjeni (368 m) şi o lungime de 1500 de stânjeni, adică aproape 10 kilometri, având într-un capăt moşia Hrişcani iar în celălalt moşia Teioasa.
Din cauza lungimii moşiei, Gh. Eminovici mai avea o serie de construcţii (hambare, coşere, locuinţe, etc.) şi în capătul moşiei, aproape de Sitna, unde-şi ţinea produsele agricole, păzite de lucrătorii săi, care aveu grijă şi de iazul cu peşte de pe Sitna. Pe şoseaua Mihăilenilor, Eminovici avea o crâşmă compusă din două odăi, unde poposeau călătorii obosiţi şi chiar ţăranii din Ipoteşti, aducându-i venituri bune din vânzarea băuturilor şi a altor produse.
Cu siguranţă Mihai Eminescu a colindat şi prin aceste locuri, trecând pe la stâna din Dealul Crucii şi pe la crâşma de lângă şoseaua Botoşani –Dorohoi, ajungând la iazul de pe Sitna unde vara se răcorea, făcând baie şi înotând. Puţină lume ştie astăzi, cât de mult se întindea moşia eminovicilor, trecând dincolo de calea ferată construită în 1870 şi dincolo de apa Sitnei. Aceste locuri ar trebui marcate şi cunoscute de publicul interesat de viaţa lui Mihai Eminescu.
Într-o scrisoare trimisă de fratele mai mic al poetului, Matei Eminovici, uni prieten se menționează: „Când venea Mihai vara, în vacanţă de la Wienna, mergeam amândoi la vânătoare de raţe la un iaz pe moşia Cucoreni, el cu puşca pe care o luase tata la moartea lui Iuraşcu şi eu cu una mai mică, pe care o avea tata de la Balş”.
Din cauza situației financiare proaste ca urmare a unor tranzacții păguboase, în anul 1878, Gheorghe Eminovici este nevoit să-şi vândă moşia lui Hristea Marinovici. Era bătrân şi bolnav, având pe lângă el pe Harieta oloagă şi Niculai bolnav, care se ocupa efectiv de administrarea moşiei. Îşi dă seama că nu mai are pentru cine se zbate, copiii lui plecând de acasă, unii murind de tineri şi cei doi de lângă el având probleme de sănătate.
Până la moartea sa, pe 8 ianuarie 1884,rămîne pe loc devenind în fapt arendaşul fostei sale moşii, cu acordul proprietarului.
În perioada celor şase ani, cât Gh. Eminovici rămâne arendaş pe fosta sa moşie, Mihai Eminescu caută soluţii pentru răscumpărarea ei, dar, îmbolnăvindu-se, în 1883, acţiunea nu are nicio finalitate.
Actualmente, Iazul Loesti este în proprietate privată, fiind amenajat ca un lac de pescuit sportiv.
06 iunie 2021
x

Monografia comunei Mihai Eminescu, Botosani, Romania

La „Memorialul Ipoteşti”, profesorul Sergiu Manolache (n.1951-d.12.09.2021) a lansat lucrare sa documentară: „Monografia comunei Mihai Eminescu – Sub zodia Luceafărului”, in anul 2015.
x

Concert HI-Q Cristinesti.avi

Zilele comunei Cristinesti, Concert HI-Q
x

Shares

x

Check Also

x

Menu