This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Sâncrăieni Romania

x

Muntele de Sare de la PRAID (Județul Harghita, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Rezervația geologică ”Muntele de Sare de la Praid” (în maghiară, Sóhát) este monument al naturii, respectiv o arie protejată de interes național situată în județul Harghita la sud de comuna Praid. Rezervația, localizată la SE de Dealul Sării (576m) are 60 ha și este străbătută de râul Corund. Acoperă cel mai mare zăcământ de sare din țară, ale cărui rădăcini sunt îngropate până la 2,7-3 km adâncime. Diapirul de sare pe orizontală are o formă ușor eliptică, având diametrul de 1,2 - 1,4 km, iar pe verticală are forma unei uriașe ciuperci. Vegetația caracteristică este cea halofilă plante specifice sărăturilor ).
Dealul a fost secționat de apele părâului Corund formând un canion de sare (Cheile Corundului) și rezultând un deal mai mic (Corbul Mic-Kisholló), separat de cel mare. Valea a străpuns sarea și canionul format este din stânci și creste de sare ce asociază fenomene de carst salin cu doline, polje, diaclaze, pâlnii de dizolvare și lapiezuri, toate însoțite de izvoare cu ape sărate.
Din canion prin potecile laterale, se pot vizita câteva doline mai mari semi-închise cuvegetație și microclimat specific, care sunt străjuite de stânci și pereți de sare ce prezintă o frumusețe exotică cu totul aparte.
Carstul salin are o evoluție rapidă, din forme de exocarst (lapiezuri, doline, diaclaze) se ajunge într-un timp scurt la endocarst (ponoare, hornuri, diaclaze de adâncime, mici peșteri, avene). Stânca de sare a cărei suprafață este expusă direct la ploaie se formează lapiezuri, iar pe fețele adăpostite se formează cruste cu aspect de conopidă. Draperiile de sare apar pe suprafețele verticale.
x

Tinovul FÂNTÂNA BRAZILOR (Județul Harghita, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Tinovul de la Fântâna Brazilor este situat la est de Corund (jud. Harghita) la o altitudine de cca 950 m în partea central-vesticã a platoului vulcanic Praid-Dealu al Munţilor Gurghiu. Tinovul de la Fântâna Brazilor, declarat sit Natura 2000 în literatura de specialitate apare sub numele de Luc sau Ruc, dar localnicii ii spun Datka. Tinovul este înconjurat de o pãdure de molid (Vaccinio-Piceetum abietis). Din flora tinovului E. Pop (1960) a remarcat urmãtoarele specii: diverse specii de muşchi (Sphagnum, Polytrichum strictum), pin de pãdure (Pinus silvestris), molid (Picea abies), bumbãcãriţa (Eriophorum vaginatum), rogoz (Carex pauciflora), coada zmeului (Calla palustris), mesteacãn (Betula verrucosa), mesteacãn pufos (Betula pubescens), plop tremurãtor (Populus tremula), roua cerului (Drosera rotundifolia), cruşin (Rhamnus frangula), bobiţe negre (Empetrum nigrum), ruginare (Andromeda polifolia), merişor (Vaccinium vitis-idaea), afin (Vaccinium myrtillus). Copacul dominant al tinovului este pinul, în ceea mai mare parte fiind însoţit de covoarele de Sphagnum acoperite cu Bumbãcãriţa (Eriophorum vaginatum). Pinul este din ce în ce mai mãrunt cu cât înaintãm spre centrul mai bombat al tinovului unde viteza mare de creştere a muschiului sufocã din ce în ce mai mult pinii. Aici încep sã domine pernele de Sphagnum cu Eriophorum vaginatum şi Andromeda polifolia, a cãror zonã închide în sine un complex central de regenerare lipsit de copaci în care sunt foarte frecvente sphagnetele cu Andromeda şi mici bălți cu Scheuchzeria palustris (Pop E., 1960). În jurul tinovului ia naştere o centură acvaticã în care vegeteazã numeroase plante înalte, mezo- chiar eutrofe, în contact cu solul mineral şi umed. Acest inel mlăștinos, de multe ori neregulat sau incomplet, cu florã deosebitã, se numeşte “lagg” (termen suedez).
x

Tau la Mlastinile Vlaschinescu,Platoul Izvoarele,Maramures,Romania (HD).m2ts

GUIDE : TUDOR ILIE 0722-364333

Video by Full HD 1080 SONY VideoCamera
x

Salonta Romania 🇷🇴 2022 Summer walking in the center [20 min] 4k UHD

🔴 Subscribe to STB Walking Tours: ▶️

Salonta Romania 2022 Summer walking in the center [20 min] 4k UHD

Dear Visitor, 🙂

Enjoy the video 😉

Salonta, the city where one of the greatest figures of Hungarian poetry, János Arany was born. From year to year, bits and pieces of the city get renovated. Last time the park got prettier. We walk you through this park, showing you the playground with its boat-shaped structure in the middle, the little fountain surrounded by frogs and also we pay tribute by showing the statue of János Arany as well as the Truncated Tower that preserves the memory of the great poet and functions as a museum.

If interested in similar topics, don't forget to subscribe and hit the 🔔 icon:


Thank you! 💓

The video was recorded on a sunny day in August 2022.

🌏 Our walking videos on the map:

🔶𝗩𝗶𝗱𝗲𝗼 𝗧𝗶𝗺𝗲𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗟𝗶𝗻𝗸𝘀🔶
0:00 Intro
0:56 Parcul Statuielor
4:29 Parcul Mare
17:17 Muzeul Arany János

Hashtag:
#salonta
#nagyszalonta
#romania
#2022
x

Cycling from Bixad to Micfalău on E578, Romania

Muntele Sfânt HARGHITA-MĂDĂRAŞ (Județul Harghita, Transilvania, România)

Vă rog să activați subtitrarea în limba română! - Please turn ON English subtitle!
Vârful Harghita-Mădăraș (1801 m altitudine) este situat în județul Harghita, în partea centrală a Munților Harghita de Nord. Vârful apare sub forma unui platou larg, deschis, acoperit de jepi și afiniș. De-a lungul ultimelor zeci de ani arealul vârfului a renăscut spiritual și turistic, aici adăugându-se an de an monumente în lemn și piatră, transformându-l într-un loc al conștiinței naționale și spirituale secuiești. Localnicii spun că aici este un străvechi loc de pelerinaj, datând chiar dinainte binecunoscutului pelerinaj catolic de Rusalii de la Șumuleu-Ciuc (Miercurea Ciuc) prezentat de noi în câteva videoclipuri. Aici ar fi fost și o capelă, acum dispărută.
Prin înălțimea sa, fiind probabil cel mai înalt punct al Ținutului Secuiesc, Vârful Harghita-Mădăraș se încarcă de energii astrale (spirituale), dar și telurice, zona fiind un centru eruptiv vulcanic care a condus la edificarea Munților Harghita. Pentru prima dată vârful menționat de Péter Tófalvi după 1998 ca Muntele sfânt al secuilor și de atunci sub acest nume a intrat în conștiința publică.
Cel mai ușor, vârful este accesibil pe o cărare lungă de vreo 2 km care pornește din stațiunea Harghita-Mădăraș. În stațiune se ajunge pe un drum modernizat dinspre satul Izvoare (Ivómezeje), comuna Zetea (Zeteleka).
În zona vârfului se găsesc două platouri aproape plane, ca un fel de poieni. Pentru început a fost populat cu monumente platoul nordic. Aceste monumente constau în special în stâlpii funerari secuiești, cruci și monumente cu alte simboluri secuiești și maghiare: Soarele și Luna (simboluri care apar pe steagul secuiesc), conturul Ungariei Mari, steme regale, pasărea mitologică Turul. La nord și sud de platou au fost construite două puncte de panoramă cu fotografii cu ajutorul cărora se pot recunoaște ușor alți munți învecinați sau mai îndepărtați, în funcție de limpezimea atmosferei. Cu timpul, acest platou s-a umplut cu monumente, continuând instalarea lor în cel de al doilea platou, zonele tinzând acum să se contopească. În ultimii ani, în partea sudică (de intrare dinspre stațiune) a fost completă cu monumente impunătoare: un turn de piatră pe care se găsește Pasărea Turul cu sabia lui Dumnezeu în gheare, un stâlp secuiesc de mari dimensiuni și o masă altar.
Pasărea Turul este simbolul străvechi al identității naționale maghiare. Stâlpii secuiești (kopjafa, în maghiară), au origini precreștine și seamănă ca idee și construcție cu stâlpii funerari românești de origine dacică. În prezent acești stâlpi se instalază și cu rol omagial.
Sanctuarul în aer liber Harghita-Mădăraș este vizitat de mulți turiști, dar și de pelerini, mai ales cu ocazia pelerinajului marianic de la Șumuleu-Ciuc. Din parohiile din care provin, acești pelerini aduc cu ei cocarde tricolore maghiare, coronițe ec. pe care le lasă în jurul monumentelor. De exemplu, turnul cu Pasărea Turul, dar nu numai acesta, este înfășurat în sute și sute de cocarde rămase de-a lungul anilor.
A Madarasi-Hargita, a Szent Hegy (Hargita megye, Erdély)
Videoclipuri anterioare făcute de mine:
2013: Muntele sfânt al secuilor HARGHITA-MĂDĂRAŞ The Holy Mountain of Szeklers (Harghita, Romania) -
2018: Sanctuarul Harghita Mădăraș - Madarasi Hargita szentélye (Transilvania, Romania) -

Peisaje rurale - 2 (Județul Harghita, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Pentru început, videoclipul prezintă o serie de peisaje cu specific rural din zona depresiunilor Ciuc, străbătute de Râul Olt și locuite aproape exclusiv de maghiari (secui). Depresiunea Ciucul de Sus (Felcsík): satele Tomești (Csíkszenttamás), Cârța (Csíkkarcfalva), Dănești (Csíkdánfalva), Mădăraș (Csíkmadaras). Depresiunea Ciucul de Mijloc (Középcsík): satele Frumoasa (Csíkszépvíz), Livezi (Lóvész), Cioboteni (Csobotfalva), Hosasău (Hosszúaszó). Depresiunea Ciucul de Jos (Alcsík): satele Potiond (Pottyond), Ciucsângeorgiu (Csíkszentgyörgy), Sâncrăieni (Csíkszentkirály), Sântimbru (Csíkszentimre), Cetățuia (Csatószeg), Lăzărești (Lázárfalva). Călătoria continuă peste Munții Nașcalat în bazinul superior al Râului Trotuș (satele Lunca de Sus - Gyimesfelsőlok, Valea Rece - Hidegség) unde ceangăii reprezintă populația predominantă. Videoclipul se termină cu câteva fotografii din zona cătunului Cinod (la izvoarele Uzului) și cu altele care ilustrează transhumanța. Imaginile sunt însoțite de scurte explicații. Toate fotografiile sunt făcute de mine.

Sântimbru Băi - Büdösfürdő (Județul Harghita, România)

Băile Sântimbru (Büdösfürdő, în ungurește, tradus prin Băile puturoase/împuţite) sunt situate la circa 20 Km de Miercurea Ciuc în partea centrală a Munţilor Harghita de Sud, în zona de creastă, la 1.250-1.350 m altitudine. Accesul se realizează pe un drum modernizat de 14 Km care porneşte din comuna Sâncrăieni. Specific acestei staţiuni este mirosul neplăcut de gaze mofetice, de unde şi denumirea ungurească Büdösfürdő = Băile puturoase (împuţite). Mofetele reprezintă emanaţii de gaze postvulcanice reci şi sunt contituite preponderent din dioxid de carbon (CO2), frecvent peste 95%. Subordonat conţin azot, oxigen, hidrogen sulfurat, radon etc.
Staţiunea constă dintr-o aglomerare oarecum haotică de cabane particulare (case de vacanţă) presărate printre arborii pădurii şi o prăvălie având şi rol de bufet. În molizii înalţi se pot uneori observa veveriţe care obişnuiesc să-şi caute de treabă şi prin bucătării.
Zona de maxim interes este reprezentată de poiana umedă cu aspect mlăştinos situată în zona de izvoare a Pârâului Minei. Aici se găsesc două mofete şi un izvor cu apă minerală. Pe vremuri funcţionau aici băi calde cu apă minerală încălzită.
La marginea acestei poieni, şi cu finanţare europeană, s-a construit un ”Centru de tratament” dar care, conform observaţiilor noastre din ultimii ani, nu este funcţional. Clădirea înglobează şi una din fostele mofete care astfel, acum, este inaccesibilă.
În zona staţiunii sunt mai multe izvoare minerale. Apele minerale, în cura internă se pot utiliza în tratamentul dispepsiilor hipostenice, în cure de diureză şi în anemii simple. În cura externă băile sunt recomandate în afecţiuni cardiovasculare, tulburări circulatorii, inflamaţii cronice şi în cazuri de hipertensiune arterială.
Scufundarea (doar parţială !) în gazul mofetic activează circulaţia periferică, fiind foarte indicate în tratamentul reumatismului. În termeni medicali, mofetele asigură bolnavilor cu artrită reumatoidă o ameliorare a stării generale şi diminuarea procesului inflamator articular. De asemenea, mofetele din staţiune sunt recomandate în boli de inimă şi ale sistemului circulator.
Se poate spune că potenţialul terapeutic deosebit al Băilor Sântimbru nu este valorificat decât la nivel strict local, așa zisul ”Centru de tratament” nefiind funcţional. Nu există alte dotări cu personal medical de specialitate.
În partea de sus a staţiunii se găseşte Mofeta 3. Lângă ea, la drum, a fost construit un punct de informare turistică.
Lângă Mofeta 3 sunt urmele unei foste cariere în care s-a exploatat cinabru (sulfura de mercur - HgS) pentru scurt timp.

FARȘANG la Cașin: Omorârea taurului (Plăieșii de Jos, Harghita, România)

Farsangi bikaütés Kászonban
Cașin este o depresiune intramontană situată în Carpații Orientali, în partea sud-estică a județului Harghita, la limita cu județul Covasna. Depresiunea, străbătută de Râul Cașin, conține câteva sate locuite aproape exclusiv de o populație maghiară (secui). Farșang este carnavalul specific lumii catolice (maghiare) din Transilvania și Ungaria, marcând Lăsatul secului (intrarea în postul Paștelui), similar ca semnficație cu marele carnavaluri de la Veneția, de la Rio de Janeiro, din Germania, Cehia, Italia, Franța, SUA etc. Cuvântul italian «carnevale» înseamnă efectiv ”adio carne”, iar ”lăsatul secului” semnifică renunțarea la lume (la cele lumești, în sens religios). Carnavalul ”înmormântării Farșang-ului” (adică a renunțării la veselie) cunoaște o mare răspândire în lumea rurală secuiască, în unele sate unde fiind un eveniment care antrenează întreaga populație, așa cum vedem aici, în zona Cașinului.
Carnavalul de Farșang, la modul general, se petrece sub forma unei scenete populare zgomotoasă, colorată, întotdeauna însoțită de puțină ”nebunie”. Este și o manifestare neipocrită: să ne distrăm cât putem acum, înainte de intrarea în Postul Mare. Măști, personaje hidoase și zgomote puternice au rolul, pe de o parte, de a speria iarna (care face loc primăverii, reînvierii) și duhurile rele. Pe de altă parte, Farșangul este întotdeauna însoțit de un personaj care moare sau este sacrificat (sau chiar i se dă foc), cu sensul de purificare spirituală în vederea intrării în Postul Paștelui. Din acest motiv, alaiul de Farșang este întotdeauna și un convoi mortuar care îl conduce pe „răposat” pe ultimul drum. În aceste alaiuri vom vedea întotdeauna și „fețe bisericești”, uneori cu rol foarte activ în desfășurarea scenetei. Alte personaje sunt „soția”, „amanta”, „mireasa”, „bocitoarele”, ”țigani” și de ce nu, chiar „înspectorul ANAF”. Remarcăm podoaba capilară a femeilor măritate, respectiv o căciuliță brodată, unică, specifică locului, precum și codițele savant împletite ale fetelor.Pentru-ca totul să fie in regulă, cortegiul mortuar este însoțit nepărat de un taraf sau chiar de o fanfară. Obișnuit, subiectul morții (sacrificiului) este un manechin în mărime naturală pe nume Illyés. Acest Illyés reprezintă de obicei un bețiv al satului, dar bun amant, motiv de mare tristețe printre femeile și fetele din sat. În unele sate, personajul sacrificat este altul: un contrabas (înmormântarea muzicii, la Lăzarea = Gyergyószárhegy), un „urs” la Cioboteni (Csobotfalva).
Specific zonei Cașin, personajul sacrificat este un „taur”. Proprietarul taurului dorește să vândă animalul pentru-ca să poată organiza balul de Lăsatul Secului. Își exprimă oferta în public, dar cumpărătorii nu prea se înghesuie. Trebuie să cumpere multă șuncă, salam, cârnați și palincă de prune. ”Taurul” este însă un animal nărăvaș, împunge și se cam ”îndignează” când aude vorbele stăpânului. Doi-trei săteni dotați cu furci de lemn au permanent grijă ca taurul să nu „atace” oamenii. Când, în sfârșit, apare un cumpărător interesat, începe o negociere dură a prețului. Proprietarul ”taurului” cere o sumă consistentă, iar „cumpărătorul” este „indignat” de așa mare preț și oferă cam o treime. Amândoi mai lasă câte puțin și negocierea continuă foarte strâns. Pentru organizarea balului este însă nevoie de bani mulți, așa că cei doi nu au cum să ajungă la o înțelegere (altfel sacrificiul și-ar pierde sensul). Alaiul dansează în mijlocul străzii și pornește mai departe prin sat în căutarea altor „cumpărători”. Pe traseu, localnicii servesc membrii alaiului (dar și oaspeții) cu mâncare și băutură. Alaiul străbate bună parte din sat cu câteva opriri - negociere - dans - mâncare. Sfârșitul carnavalului este marcat de moartea animalului. Proprietarul taurului, nervos că nu a reușit să-l vândă la un preț convenabil, îi dă în cap cu toporul și îl „omoară” spărgându-i capul (vasul de ceramică de pe capul „taurului”). „Bocitoarele” își intră în rol, „jelindu-l” cu mare „tristețe”. Sătenii aprind un foc și în loc de păpușa Illyés din alte locuri, ei aruncă în foc paie care reprezintă pielea animalului, simbolizând alungarea iernii. După ce arde „pielea”, resturile sunt aruncate în râu, simbolizând spălarea păcatelor. Pe înserat, în ciuda faptului că „taurul” nu a putut fi „vândut”, balul de Lăsata Secului se ține obligatoriu.
Farșang-ul din acest an a fost înregistrat în ziua de marți (Mardi Gras = Fat Tuesday = Shrove Tuesday, de dinainte de Miercurea Cenușii = Ash Wednesday) 14 februarie 2021. Convoiul de Farșang, în condițiile epidemiei de Covid-19, a plecat din centrul comunal Plăieșii de Jos (Kászonaltíz) și a ajuns în satul învecinat Imper (Kászonimpér) cu un popas la casa parohială. Din păcate, la fel ca la înregistrările din 2016 ( ), nici în acest an nu am reușit să surprindem partea finală a Farșang-ului, respectiv omorârea taurului.

From Lacul Rosu to Borsec via Toplita( speed 4x) Romania 2020 July

x

FARȘANG 2018 - Deschiderea festivă (Sânsimion, Județul Harghita, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Comuna Sânsimion (județul Harghita) a găzduit pe 10 februarie 2018, la 15 ani distanță după evenimentul anterior (2005), a XXVI-a ediție a Farșangului județean. Farșangul este un carnaval al lumii catolice (și nu numai) maghiare din Transilvania și Ungaria care marchează intrarea în Postul Paștelui. Obișnuit, Farșangul se face în fiecare sat, dar începând din 1993 în județul Harghita a apărut tradiția organizării prin rotație a unui carnaval comun. În centrul comunei s-au adunat 13 grupuri folclorice tradiționale venite din tot județul: Armășeni (Csíkmenaság), Bârzava (Csíkborzsova), Ciceu (Csíkcsicsó), Cioboteni (Csobotfalva), Ditrău (Gyergyóditró), Lăzarea (Gyergyószárhegy), Ocna de Jos (Alsósófalva), Plăieșii de Jos (Kászonaltíz), Remetea (Gyergyóremete), Sâncrăieni (Csíkszentkirály), Sândominic (Csíkszentdomokos), Vlăhița (Szentegyháza) şi Sânsimion (Csíkszentsimon). Au participat și s-au distrat alături de localnici ambasadori a patru țări: Statele Unite, Marea Britanie, Belgia și Ungaria. Esența carnavalului constă în înmormântarea (sau arderea) Farșangului, întruchipat sub forme diferite, având drept scop renașterea (alungarea iernii) și purificarea spirituală în vederea intrării în Postul Paștelui. Este o petrecere zgomotoasă, colorată, însoțită totdeauna de puțină nebunie. Urmărind subtitrarea, veți putea înțelege mai bine semnificațiile personajelor, a scenetelor pe care le interpretează și a particularităților fiecarui sat. După deschiderea festivă, grupurile folclorice se duc prin tot satul unde sunt întâmpinați de localnici cu mare bucurie. Se cântă, se dansează, se joacă sceneta după care toată lumea mănâncă și bea. Conform tradiției, seara grupurile se adună iarăși pentru Balul de Barșang (petrecerea de Lăsata Secului). Ca semnificație și manifestare, Farșangul din Secuime se alătură marilor carnavaluri ale lumii catolice, cum sunt cele de la Veneția și Rio de Janeiro.
Hargita Megyei Farsangbúcsúztató Csíkszentsimon 2018

Satul Madaras - Harghita Madaras pe drumul forestier de pe valea Madarasul Mic (Kis Madaras patak)

Drumul forestier de pe valea Madarasul Mic (Kis Madaras) a fost proaspat reabilitat astfel incat accesul cu orice masina este acum posibil.
Acesta leaga localitatea Madaras de zona statiunii Harghita Madaras, de la capatul drumului forestier mai fiind necesare 20-30 minute mers pe jos pana acolo (am intalnit si masini off-road care au ajuns la Harghita Madaras pe aceasta varianta) pe traseul marcat cu banda albastra.
Drumul are cateva sectoare abrupte sisau relativ inguste dar nu prezinta in general probleme. Reabilitarea este inceputa de anul trecut dar starea prezentata in film este finalizata in luna iulie 2020.
Finalul clipului nu surprinde si finalul propriu-zis al drumului, o zona lata in care se poate lasa masina. Din cauza camionului cu lemne a trebuit sa traversam santul relativ adanc pentru a o putea parcaintoarce.
Nu exista (inca) nicio bariera pe acest drum.

Masina: Dacia Logan
Masina recomandata: orice masina pe vreme buna
Recomandat cicloturistic: da, atentie la stana pe langa care trece drumul, am vazut cel putin 9 caini
Coordonate start filmare: 46.500027, 25.704837
Coordonate stop filmare: 46.442630, 25.600526
Lungime drum: ~12 Km
Diferenta de nivel pozitiva: ~850m
Obiective: cascada Szoko, statiunea Harghita Madaras, varful Harghita Madaras
Momente cheie:
00:00 - intersectia celor doua drumuri forestiere, dreapta Madarasul Mare, inainte Madarasul Mic
05:19 - parasim DC105 si continuam pe forestier
10:34 - intersectia cu paraul Galusa (stanga)
16:38 - inceput urcare abrupta
17:26 - serpentina abrupta
17:57 - iesire zona alpina
19:24 - ramificatie stana
21:44 - intersectie traseu cascada Szoko (se poate lasa masina pe iarba)
22:45 - final drum

Farsang in Nicoleşti (Județul Harghita, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Acest spectacol de Farsang a fost prezentat la Nicolești (un sat în apropiere de Miercurea Ciuc) pe 3 februarie 2018, pe scena Festivalului Cârnaților, de către o echipă din satul învecinat, Bârzava.
Farșangul este o sărbătoare a maghiarilor din Ungaria și din Transilvania care marchează Lăsata Secului (intrarea în Postul Paștelui). Având în vedere semnificația și modul de manifestare, Farșangul face parte din categoria marilor carnavaluri din această perioadă, cele mai renumite fiind cele de la Veneția și de la Rio de Janeiro. Farșangul este o sărbătoare veselă, neipocrită (să ne distrăm acum cât, cât se mai poate), obligatoriu presărat cu puțină nebunie. Se desfășoară sub forma unui carnaval colorat, zgomotos, însoțit de muzică, dans, mâncare și băutură. Specific Farșangului sunt scenetele realizate în stilul reprezentațiilor medievale în care comicul țărănesc, deseori foarte picant, este însoțit de muzică și dans. Jocul și vorbele personajelor crează momente hilare care îi fac pe spectatori să râdă în hohote. Frecvent, sceneta Farșangului este o tragi-comedie umoristică în care se întrepătrund viața (căsătoria) și moartea (înmormântarea). Varianta obișnuită a scenetei are în rolul principal un bărbat (de obicei om bun, dar cam bețiv, însă foarte bun amant) materializat printr-o păpușă-manechin în mărime naturală, care pe de o parte are atribuții împortante în cadrul nunții, pe de altă parte este grav bolnav, ca și mort. Se încearcă fără succes, cu mijloace grotești, resuscitarea lui, și când manevrele eșuează este îndelung compătimit de cei prezenți la nuntă, dar mai ales de femeile și fetele din sat care l-au apreciat ca un bun ”loverboy”. Alaiul de nuntă se transformă într-un convoi mortuar, iar Farșangul este dus la cimitir și îngropat cu muzică și dans. În final, de obicei, se dă foc manechinului, simbolizând arderea păcatelor și purificarea în vederea intrării în Postul Paștelui. Moartea Farșangului are și semnificația reînvierii, de dispariție a trecutului (iernii) și de revenire la viață (primăvara).

Borzsovai Ifjak Farsangbúcsúztató bemutatója, Csíkszentmiklósi Kolbászfesztivál, 2018. február 3

OFF34 Izvoare - Mădăraș

Drum offroad ce traversează Munții Harghita de la est la vest din satul Izvoare până în satul Mădăraș. Mai multe detalii pe

Offroad route that goes from East to West over Harghita Mountains from Izvoare to Mădăraș. More info on

Road to Romania Trailer 2016

4 men, 10 countries, 4600 kilometers, 1 adventure.
Road to Romania.

instagram: #balkandigga
x

Baile Tusnad, Lacul Ciucas, jud. Harghita (08.08.2021)

Baile Tusnad - vedere de pe Piatra Soimilor
Traseu triunghi rosu - aprox. o ora

Băile Sântimbru - Büdösfürdő (Județul Harghita, Transilvania)

Vă rog să activați subtitrarea în românește ! - Please turn ON English subtitle !
Băile Sântimbru sunt situate la circa 20 Km de Miercurea Ciuc în partea centrală a Munților Harghita de Sud, în zona de creastă, la 1.250-1.350 m altitudine. Accesul se realizează pe un drum județean de 14 Km care pornește din comuna Sâncrăieni. Pe primii kilometri drumul este asfaltat, dar în rest este destul de rău. Specific acestei stațiuni este mirosul specific, neplăcut, de gaze mofetice, de unde și denumirea ungurească Büdösfürdő = Băile puturoase (împuțite). Mofetele reprezintă emanații de gaze postvulcanice reci și sunt contituite preponderent din dioxid de carbon (CO2), frecvent peste 95%. Subordonat conțin azot, oxigen, hidrogen sulfurat, radon etc. Datorită prezenței hidrogenului sulfurat care imprimă mirosul specific aceste emanații au fost numite solfatare, greșit, deoarece acestea sunt gaze vulcanice fierbinți.
Stațiunea constă dintr-o aglomerare oarecum haotică de cabane particulare (case de vacanță) presărate printre arborii pădurii și o prăvălie având și rol de bufet. În molizii înalți se pot uneori observa veverițe care obișnuiesc să-și caute de treabă și prin bucătării.
Zona de maxim interes este reprezentată de poiana umedă cu aspect mlăștinos situată în zona de izvoare a Pârâului Minei. Aici se găsesc două mofete și un izvor cu apă minerală. Pe vremuri funcționau aici băi calde (cu apă minerală încălzită).
La marginea acestei poieni, cu finanțare europeană, s-a construit de curând un ”Centru de tratament” dar care, conform observațiilor noastre din ultimii doi ani, nu este funcțional. Clădirea înglobează și una din mofete care astfel, acum, este inaccesibilă. În zona stațiunii sunt mai multe izvoare minerale.
Apele minerale, în cura internă se pot utiliza în tratamentul dispepsiilor hipostenice, în cure de diureză şi în anemii simple. Prin cură externă băile sunt recomandate în afecţiuni cardiovasculare, tulburări circulatorii, inflamaţii cronice şi în cazuri de hipertensiune arterială.
Scufundarea (parțiala !) în gazul mofetic activează circulația periferică, fiind foarte indicate în tratamentul reumatismului. În termeni medicali, mofetele asigură bolnavilor cu artrită reumatoidă o ameliorare a stării generale şi retrocedare a procesului inflamator articular. De asemenea, mofetele din staţiune sunt recomandate în boli de inimă şi ale sistemului circulator.
Se poate spune că potențialul terapeutic deosebit al Băilor Harghita nu este valorificat decât la nivel strict local, noul ”Centru de tratament” nefiind funcțional. Nu există alte dotări cu personal medical de specialitate.
În partea de sus a stațiunii se găsește Mofeta 3. Lângă ea, la drum, a fost construit recent un punct de informare turistică.
Lângă Mofeta 3 sunt urmele unei foste cariere în care s-a exploatat cinabru (sulfura de mercur - HgS) pentru scurt timp.

Borsec / Poiana Zânelor ...

Train Rear View Siculeni - Miercurea Ciuc - Baile Tusnad (Madéfalva - Tusnádfürdő), Romania Cab View

In this video I present to you a rear view (back view) from Siculeni to Băile Tușnad, in the Harghita County, in central Romania, on the line M400 (Magistrala 400) of the Romanian Railways. The line passes through a beautiful hilly and mountainous area. Below you can find the timestamps for all the stations.
_______________

If you want to know more about this trip, this railway and the surrounding area, you can read the article on my website:

carpathiantrains.wordpress.com/2024/01/05/train-rear-view-from-siculeni-to-baile-tusnad-railway-line-cfr-m400/
_______________
TIMESTAMPS:
00:00 Intro
00:26 Information about the trip
01:42 Siculeni/Madéfalva
10:48 Miercurea Ciuc/Csíkszereda
18:01 Sâncrăieni/Csíkszentkirály
20:18 Sântimbru Ciuc/Csíkszentimre
22:00 Sânsimion/Csíkszentsimon
26:23 Vrabia/Csíkverebes
28:47 Tușnad Sat/Tusnád
34:23 Băile Tușnad/Tusnádfürdő
_______________

Thank you for watching!

If you like my work, you can support me on Buy Me a Coffee. Your support is highly appreciated and will be used for making more and better content for you. Thank you!

_______________

Music used in this video:

Back To The Wood by Audionautix is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 licence.

Artist:
_______________

All rights reserved. This video may not be reuploaded, edited or used on Youtube or outside of it without my written consent.


keywords: train, trains, railway, railroad, rail, rail transport, transport, locomotive, locomotives, crossing, trip, rearview, backview, cabview, cab view, caile ferate romane
#cabride #trainjourney #cabview #train #trainvideo #travel #rearview #harghita #hargita

From Aiud to Rimet - Ponor - Cheia

The journey to the dance floor begins with the first beat As the sky darkens and the Fullmoon rises, a sound pulses through the mountains of Transylvania; it is primal, it is irresistible and it is calling. In clouds of dust, feet pound the earth with rhythmic intensity as vibrations from speaker stacks stir raw energy. As the sun rises and morning shadows emerge, thousands embrace the new day united by one motive: to celebrate life through music and dance - Welcome to Wonderland. Come on an adventure with us as we explore Transylvania's vibrant outdoor dance culture and experience the music, sights and sounds that make it unique. Feel one with a generation of musicians, artists, nature lovers, philosophers and everyday pilgrims who gather to dance.
In this transformed realm, you can at last reunite with your spiritual and space families and return in joy to full consciousness.

An unexpected journey that will inspire you to dance

Keep in touch. Stay Informed!

Transylvania Calling 2015 Crew
Styx.Dj in the Mix - Magic StereoAtomicGold 3 @ Transylvania Calling Location 2015
For more info visit our website:

Shares

x

Check Also

x

Menu