This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Preuteşti Romania

x

MUZEUL LINGURILOR DE LEMN (Câmpulung Moldovenesc, Bucovina, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Muzeul lingurilor de lemn se găsește în partea central-vestică a orașului Câmpulung Moldovenesc într-o casă cu etaj ușor de recunoscut datorită ”draperiilor” de linguri vizibile de departe. Este cea mai mare colecție de linguri din țară, numărând circa 6.000 de exponate, reprezentând rodul muncii profesorului Ioan Țigui. El a început să adune primele linguri în anul 1945 și a continuat permanent să-și lărgească colecția până la moartea sa, în 1978. Urmașii, și anume familia Mateescu, s-au îngrijit în continuare de această colecție, păstrând dispunerea inițială. Lingurile sunt în general aranjate în seturi de câte zece, însoțite de câte o etichetă scrisă chiar de către părintele colecției, profesorul Ioan Țugui. Pe aceste etichete sunt trecute diverse informații: proveniența, semnificația, decorații, lemnul, meșterul, anul etc. Astfel ne facem o idee despre sistemul de clasificare conceput de autor și care vizează foarte multe aspecte.
Marea majoritate a lingurilor sunt din România, dar sunt și multe linguri de pe toate continentele și din toate țările Europei, obținute prin schimburi sau donații. Autorul a acordat o atenție deosebită lingurilor uzuale, simple sau modest decorate, reprezentative fiind cele folosite la stână. Multe din acestea au fost folosite. O categorie importantă sunt lingurile ornamentale, imaginația creatorilor neavând limite. Sunt linguri sculptate, scrijelite, pirogravate, pictate, cu inel. Ornamentațiile sunt cu motive populare, din lumea florilor, animalelor, astrelor, peisaje, clădiri istorice, ouă încondeiate, personaje istorice, motive religioase. Unele linguri au caracter istoric prin vechime (sec. XVII) sau folosite de personalități (Mihail Kogălniceanu, Mihail Sadoveanu). De asemenea, turiștii sunt atrași de unele linguri ”curiozități”: ale logodiților, căsătoriților, calicilor, pentru femei cicălitoare, ”din zestrea miresei”, ”pomenirea morților” etc.
x

Mesterul Popular Ion Albu - Timisesti, judetul Neamt

- Unul din mesterii populari din judetul Neamt care duce mai departe frumusetea si simbolul sarbatorii de Anul Nou este Ion Albu din Timisesti. De mai bine de 40 de ani, Ion Albu realizeaza masti populare necesare cetelor de mascati pentru a merge si a ura in gospodariile satenilor. Specializat in confectionarea mastilor dupa tehnica populara, mesterul Ion Albu din Timisesti foloseste imaginatia si umorul caracteristice sateanului roman, pentru a creea adevarate podoabe de arta populara.
x

Biserica Pogorârea Sf. Duh Cimitirul Ionei Câmpulung Moldovenesc

Church of the Descent of the Holy Spirit
x

Tradiții de Anul Nou - URȘII din Timișești (Târgu Neamț, Moldova)

Timișești este o comună din județul Neamț situată pe malul Râului Moldova, la circa 12 km est de Târgu Neamț.
După ce am văzut Urșii din Timișești pe scena celei de a IX-a ediții a Festivalului Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou din Târgu Neamț, în cadrul mai larg al spectacolului prezentat de Ceata Mare din Timișești ( ), ne întâlnim cu „urșii” pe stradă unde ei își prezintă dansul neîngrădiți de rigorile scenei. De regulă, acest carnaval al măștilor și al tradițiilor de Anul Nou are loc în ziua de 2 ianuarie a fiecărui an, dar acum, după o pauză de un an, din motive de gestionare a pendemiei Covid-19, s-a ținut cu două zile mai devreme, pe 31 decembrie 2021.
Liderul alaiului folcloric este vestitul creator de artă populară ION ALBU din Timișești, onorat cu titlul de „Tezaur uman viu” conferit de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Dumnealui a înființat încă din 1978 ansamblul de obiceiuri populare „Aşa-i datina la noi” având peste o sută de membri. De asemenea, atrag atenția frumoasele măști și costumații ale urșilor și ursarilor, reprezentând desigur creația meșterului popular Ion Albu.
Partea instrumental-muzicală este susținută de o fanfară din Tătăruși (județul Iași).
Grupul urșilor cuprinde doi țigani-ursari și vreo opt urși. Poate cel mai spectaculos spectacol cu măşti, jocul ursului pune în mişcare picioarele oricărui privitor şi simbolizează trecerea anotimpurilor, amintind că acest animal era pe vremuri considerat personajul care învinge iarna şi aduce primavara. Astfel, rostogolirea urşilor în cerc, bătutul picioarelor şi moartea ursului, apoi învierea miraculoasă ca şi urcarea acestuia pe bâtă redau in chip metaforic succesiunea anotimpurilor care, candva, stateau sub semnul acestui animal, capabil să învinga iarna şi să vestească primăvara. Semnificaţia este purificarea şi fertilizarea solului în noul an. Există ipoteza că la originea acestui obicei s-ar afla un cult traco-getic. În înregistrarea actuală (spre deosebire de ceea ce am văzut pe scenă) urșii nu se mai rostogolesc pe pământ, nu mai „mor” și nici nu „învie”, dar joacă cu mare bucurie. Și întotdeauna remarcăm figura plina de viață a liderului lor, dl. Ion Albu.
În afară de spectacolul scenic amintit ( ) al Cetei Mari din Timișești, reprezentații asemănătoare ca subiect pe aceeași scenă a Festivalului din 2 ianuarie 2016, susținute de același alai folcloric din Timișești condus tot de dl. Ion Albu, pot fi văzute aici:
Jocul caprelor:
Jocul urșilor:
x

Filmari evenimente HD Suceava

2. Radaseni - Filmare Sfintire Biserica Sf. Mercurie si Ecaterina
2012 - Radaseni - Filmare Sfintire Biserica Sf. Mercurie si Ecaterina - partea doua - Falticenii - Suceava.
filmare de Constantin Aanicai


filmari evenimente, filmari video, filmari nunti, filmari diverse ocazii - tel: 0744.669.444

Eugeniu - Cea mai tare experienta din studentie

Cea mai tare experienta din studentie - Student Travel
Student Travel - Cea mai buna agentie Work and Travel din Moldova

TRADITII DE CRACIUN - PARTEA 3

O producţie BASARAB PARTY Bacău
pentru ANR Filiala Judeteană Bacău

Gran acogida de los ciudadanos en apoyo a los niños de SOLCA

Facebook:
Twitter:
Instagram:
Web:
Telefono: +593 07 2 831 380

Călătorie feroviară între Orșova și Băile Herculane (M100: Timișoara Nord - București Nord)

Abonează-te la canalul meu de YouTube pentru mai multe videoclipuri (Subscribe to my YouTube channel for more videos)

EN: EN: Railway trip between Orșova and Băile Herculane (Magistrala / Main line 900: Timișoara Nord - Caransebeș - Orșova - Drobeta Turnu Severin - Filiași - Craiova - București Nord)

Stații (stations):
00:32 Orșova
06:10 Valea Cernei Hm.
11:02 Topleț Hm.
19:21 Băile Herculane

Shares

x

Check Also

x

Menu