Chisinau - Orhei - Soroca (timelapse x6) (M2)
Lumânarea Recunoştinţei #Moldova
Poţi ajunge la acest monument dacă urci cele peste şase sute de trepte ce urcă de la apele Nistrului până în piscul unui deal de la Soroca, în vârful căruia îşi face apariţia o capelă în formă de lumânare de 29,5 m, lumina careia pe timp de noapte străbate până în Otaci şi Camenca.
Din acest vârf de deal poate fi admirată o privelişte pitorească de neasemuit.
Acest monument naţional, simbol al poporului moldovenesc, care ramane necules de ochii trecatorilor, cu certitudine, ar putea intregi cartea de vizită a Moldovei.
Monumentul “Lumânarea Recunoştinţei” din Soroca #travel #moldova #europe
Nu știu cum alții, dar eu mă mîndresc cu Republica Moldova. Și cu cît mai bine îmi cunosc meleagurile natale, cu atît mai mult îmi place de țara mea! La finele verii acestui an am avut ocazia să descoper nordul țării. La început, prin cel mai nordic punct pe care l-am vizitat, raionul Briceni, oraşele Ocniţa, Otaci, Mănăstirile Călărăşeuca şi Rudi.
Din start am hotărît să vizitez cetatea Soroca dar și monumentul “Lumînarea Recunoștinței” ridicat pe o stîncă deasupra Nistrului. Ideea de inaugurare a acestui monument îi aparține renumitului clasic al literaturii moldovenești, Ion Druță. Însă proiectul în cauză a fost realizat abia la 27 martie 2004.
Scara spre „Lumînarea Recunoștinței” a fost probabil a II-a cea mai lungă scară (după Cetatea Poenari) pe care am urcat-o vreodată, cu circa 656 de trepte. Ajuns lîngă capela în formă de lumânare de 29,5 m, am tras răsuflarea și mi-am zis că a meritat efortul, fiindcă de sus se deschide o priveliște de neuitat. Se vede bătrînul Nistru, Ucraina dincolo de el și dealurile păduroase din împrejurimi. În incinta „Lumânării” se află o bisericuță. De pe platforma de vizualizare se deschide panorama Sorocii de unde se vede și cetatea. Soroca merită vizitată. Mi-a plăcut că are parcuri și se află la poalele unor dealuri verzi, pitorești. Țin minte și acum cum una din străzi era plină de frunze uscate de castan... Aveai impresia că la final de august erai în plină toamnă. O senzație neobișnuită și plăcută. Așa am cunoscut Soroca.
Mănăstirea Rudi - Republica #moldova #travel #monastery #history
Mănăstirea se află în mijlocul landşaftului pitoresc Rudi-Arioneşti, nu departe de Nistru - la o distanţă de 15 kilometri de oraşul Otaci. În complexul monahal, toate construcţiile mănăstirii formează un ansamblu încântător, centrul căruia este biserica Sfanta Treime, care a fost zidită în anul 1777, dupa vechile tradiţii ale arhitecturii moldoveneşti.
Mănăstirea Rudi - numită uneori şi Manastirea Rughi - este aşezată pe cursul unui râu ce străbate, prin mijloc, pădurea ce se intinde pe un mare petic de pământ. Mănăstirea Rudi este locul unde simpleţea, bunătatea şi credinţa coexistă. Drumul spre acest lăcaş sacru şerpuieşte printre peisajele încântătoare de pe malul Bulboacei, un afluent al Nistrului.
Mănăstirea Călărășeuca, scăldată în lumini și culori de octombrie
Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Călărășeuca, Ocnița
15.10.2021
Izvoarele de la Mănăstirea #Călărășeuca
septembrie 2016
Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Călărășeuca este situată în rezervaţia naturală Calaraşovca, la 5-6 km de oraşul Otaci şi include malul drept abrupt al rîului Nistru şi rîpa de la Calaraşovca cu adîncimea de 150 m. Mănăstirea este situată la ieşirea din defileu şi este împrejmuită din 3 părţi de stînci şi pădure. În vîrful uneia dintre stînci de deasupra mănăstirii poate fi văzut schitul-peşteră şi crucea instalată alături de el. Mănăstirea din Călărășeuca este un locaș de maici. Nu se cunoaşte data exactă a întemeierii mănăstirii. Conform legendei, în peştera din preajma locaţiei actualei mănăstiri trăia un călugăr sihastru, care a fondat un schit monahal. Se presupune că la sfîrşitul secolului XVI – începutul secolului XVII aici a fost ridicată prima biserică din lemn. Catastifele cu numele călugărilor erau ţinute din anul 1648, însă în 1944, în timpul operaţiilor militare au fost distruse.
În anul 1747 Maria Cantacuzino dăruieşte schitului pămînt din votcina sa. În 1780 cu ajutorul lui Marcu Donici din Movilău, care a primit binecuvîntarea Patriarhului Ierusalimului Avraam, a fost ridicată biserica din piatră, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, care a fost sfinţită în 1782. Patriarhul i-a acordat lui Marcu Donici titlul viager de administrator şi stareţ al schitului. Schitul Călărăşeuca a fost subordonat mănăstirii Sf.Sava din Iaşi, care la rîndul ei era închinată mănăstirii Sfîntului Mormînt din Ierusalim. După moartea lui M.Donici, în 1809, mănăstirea Sf.Sava a trimis ca egumen la Călărăşeuca pe ieromonahul Lazăr, care urma să plătească anual mănăstirii Sf.Sava cîte 100 de lei.
În 1813 schitul a fost transformat în mănăstire şi a trecut în subordinea eparhiei Chişinăului, însă economic a depins un timp de mănăstirea Sf.Sava din Iaşi. În acelaşi an pămînturile mănăstirii au început a fi arendate, lăsîndu-se doar 300 de desetine pentru necesităţile interne. În anul 1814 Eparhia Chişinăului le-a interzis călugărilor să iasă din mănăstiri fără permisiunea scrisă a egumenului, iar protopopii şi blagocinii urmau să-i oprească pe cei care încălcau dispoziţia. Călugării care nu se supuneau erau trimişi la mănăstirile Cosăuţi şi Călărăşeuca. Cîţiva călugări care îşi ispăşeau pedeapsa la Călărăşeuca au fugit. Ca urmare, la 31 ianuarie 1819, egumenul Lazăr a fost demis, iar locul său a fost luat de egumenul mănăstirii Cosăuți, Onisifor.
În anul 1853 prin contribuția generalului Nicolai Cerkez și a Elenei Cantacuzino, pe teritoriul mănăstirii a fost ridicată o biserică de lemn. Biserica a fost sfințită în acelși an cu numele Sf.Mitrofan de Voronej. Biserica este refacută în anul 1911 în stil rusesc, din piatră, sub egumenia starețului Ioan.
În anul 1916, în timpul primului război mondial, călugării din Călărășeuca au fost mutați la mănăstirea Dobrușa, iar în locul lor la Călărășeuca sînt aduse călugărițele din orașul polonez Wirow, împreună cu stareța Ambrosia. În 1919 stareță a mănăstirii Călărășeuca devine Taisia, care are grijă de gospodăria mănăstirii care cuprinde 2 biserici, 50 ha de pămînt, 3 ha de viță-de-vie și livadă, 40 ha de pădure, o prisacă. Toate acestea se află în grija a 120 de surori călugărițe.
În 1940 autoritățile sovietice au alungat toate călugărițele din mănăstire, iar stareța Achilina Popova a fost aruncată noaptea în Nistru. După un timp călugărițele s-au întors, iar numărul lor către 1943 a atins 100 de persoane. În perioada interbelică, mănăstirea cunoaște o înflorire deosebită, aici deschizîndu-se o școală și un atelier de veșminte preoțești.
La 8 iunie 1961 mănăstirea a fost închisă, catapeteasma a fost distrusă, iar icoanele confiscate. În mănăstire a fost deschis un spital pentru bolnavii de tuberculoză, apoi școală pentru copiii cu deficiențe mintale, timp îndelungat mănăstirea a rămas închisă.
La 3 mai 1991 mănăstirea a fost redeschisă. În toamna anului 1999 a fost terminată restaurarea bisericii Sf.Mitrofan de Voronej. La mănăstire se păstrează o particica din moaștele Sfîntului Mitrofan de Voronej. Apoi a fost demarată restaurarea bisericii Adormirii Maicii Domnului.
Цыгане Молдовы. В гостях у молдавских цыган. Сороки и Атаки
Когда я ехал в Молдову, то обязательным пунктом у меня было посещение города Сороки - столицы молдавских цыган. После мы заехали в Атаки - город, где почти 90% населения цыгане и побывали в гостях, где настоящий цыганский дворец.
Скажу сразу - у меня не было никаких предрассудков, ожиданий того, что меня сейчас обязательно ограбят или начнут продавать наркотики. Я не верю в стереотипы и за многие десятки путешествий, я понял одно - везде люди одинаковые и хотят одного, но везде есть хорошие, а есть плохие.
До этого я сталкивался с цыганами только во время их работы. Конечно это было много раз в Москве, Индии, Узбекистане и некоторых европейских стран. Тут же я оказался на территории, где цыгане не работают, а живут. Хотя несколько купюр у меня все же одна дама получила.
Мы общались в основном с цыганами мужчинами, а у меня такого опыта до этого не было. Оказались очень приятные и открытые люди. Показали свои дома.
Некоторые цыгане строят себе дворцы, но живут в маленьких домиках рядом, потому что не хватает денег закончить ремонт или банально содеражть большой дом.
В Сороках есть панельный дом, где живет 100 цыганских семей и мне удалось пообщаться с некоторыми жильцами. И еще очень поразило цыганское кладбище - очень необычное в нашем понимании.
Короче, если вы любите знакомство с другими культурами, у вас нет стереотипов и вы хотите посмотреть, как живут цыгане - то вам однозначно лежит путь в Сороки или Атаки.
Соблюдайте простой принцип - как вы относитесь к людям, так и они будут. И все будет хорошо!
А кто хочет, чтобы ему организовали поездку по Молдове - обращайтесь к Федору Евстигнееву из
#цыгане #Молдова #Сороки
Monumentul Lumânarea Recunoştinţei #Soroca
Acest monument ridicat pe stinca, deasupra batranului Nistru, la marginea Sorocii, este una din cele mai importante zidiri in istoria moderna a Moldovei. Aici zac, varsate in temelii, legate piatra in piatra, suferintele, sperantele si truda multor generatii ale compatriotilor nostri. Aceasta epopee extraordinara este consacrata tuturor monumentelor distruse ale culturii moldave.
Природа Молдовы. Пока остаёмся остаёмся здесь в приюте и учимся.
#молдова #украинцы #молдавия #природа #горы #moldova #nature #ukrainian
Turul caselor luxoase a celor mai bogati TIGANI!
Cand ajungi in Soroca Dealul Tiganilor iti atrage atentia prin casele luxoase care se inalta pe acolo. Iata ca am avut ocazia sa tragem o priviri la cele case chiar prin interior.
Facebook:
Instagram:
Echipamente folosite:
Set microfon wireless 2 transmitatoare Saramonic Blink B2:
Set microfon wireless 1 transmitator Saramonic Blink B1:
Saramonic SR-AX100 audio mixer:
DJI Osmo Action:
Camera Fujifilm X-T3:
Obiectiv Fujinon 16mm F1.4:
Obiectiv Fujinon 10-24mm F4:
Obiectiv Fujifilm 18-55mm F2.8-4:
Ghimbal Zhiyun Crane V2 -
Mini Trepied SIRUI 3T-35:
Microfon Shotgun Deity V-Mic D3 Pro:
Mini microfon Saramonic SR-XM1:
Drona DJI Mavic Pro -
Monociclu Inmotion V10F (Costi) -
Monociclu Inmotion V5F (Luminita) -
#TravelMoldova
Traseul Riscani - Chisinau pe timp de COVID-19, Moldova :) [16330034]
Traseul Riscani - Chisinau pe timp de COVID-19, Moldova :)
Peste Nistru la Mayaki (Odessa region, Ukraine)
30 august 2017,
Nistrul (în ucraineană Дністер, transliterat Dnister, denumiri antice –Τύρας în greacă și Tyras în latină) este un fluviu care izvorăște în Carpații
ucraineni în apropiere de granița cu Polonia și se varsă în Marea Neagră.
Pe o scurtă porțiune marchează granița dintre Ucraina și Republica Moldova, după care intră în Republica Moldova. Pe malul său stâng se află regiunea separatistă moldoveană Transnistria, iar apoi râul devine din nou graniță între Moldova și Ucraina, înainte de a străbate teritorii ucrainene.
Se varsă în Marea Neagră prin Limanul Nistrului, pe teritoriu ucrainean. Printre altele, Nistrul este folosit pentru pescuit, transport de mărfuri și producerea de energie electrică.
Date generale
• Lungime: 1.362 km
• Navigabil: 500 km
• Înălțimea la izvor: 1.000m
• Debitul mediu multianual: 310 m³/sec.
• Suprafața bazinului hidrografic: 68.627[1] – 72.100 km²
Nistrul izvorăște în Carpații Orientali (pe versantul de nord-vest al Muntelui Rozluci, în Ucraina, la altitudinea de 760 m) și se revarsă prin limanul omonim în Marea Neagră. Sectorul superior al Nistrului se află în Ucraina.
În limitele Republicii Moldova, fluviul poate fi divizat în următoarele sectoare: de la Naslavcea (cea mai nordică localitate din Republica Moldova) până la Purcari, unde hotarul Republicii Moldova se întâlnește din nou cu al Ucrainei.
În sectorul de mijloc, trece prin văi înguste și adânci, cu lățimea de 1,5–3 km și versanți puternic înclinați.
Valea are, predominant, forma unui canion, fiind sculptată în roci dure (calcar, gresie, granit). Lățimea luncii variază de la câteva zeci de metri până la 1 km. În aval de la orașul Camenca, lunca este inundată de apele lacului de acumulare Dubăsari.
Un rol deosebit în formarea albiei îl are ieșirea la zi a rocilor dure, care contribuie la formarea unor repezișuri și praguri, cele mai cunoscute fiind Cosăuți (raionul Soroca), unde în albie apar roci cristaline.
Afluenții principali sunt cei de stânga (Camenca), și Răutul, afluent pe dreapta.
În cursul inferior valea fluviului se lărgește, atingând 16–22 km la vărsarea în liman. Versanții văii sunt asimetrici: cel drept este, în mare parte, puternic înclinat și înalt de 100–150 m, iar cel stâng mai domol, cu înălțimea de 30–70 m.
Afluenții fluviului îi influențează regimul doar în perioada primăverii, când are loc topirea zăpezilor.
Afluenți principali
Dreapta: Bistrița, Strîi, Svicia, Sivka, Limnîția, Lukva, Răut, Ichel, Bîc, Botna. Stânga: Strighivor, Vereșciția, Hnîla Lîpa, Zolota Lîpa, Strîpa, Siret, Nicilava,
Dzvina, Zbruci, Jvancik, Smotrîci, Ușîția, Liadva, Iagorlâc, Cuciurgan.
Localități de pe Nistru
Principalele orașe străbătute sunt: Halîci, Hotin, Moghilău, Camenița, Otaci,
Soroca, Camenca, Rîbnița, Dubăsari, Grigoriopol, Tighina, Tiraspol și Slobozia.
Faună
Fauna ihtiologică
În fluviul Nistru în sectorul de mijloc (de la barajul lacului de acumulare Novodnistrovsk până la barajul lacului de acumulare Dubăsari) și sectorul de jos (de la barajul lacului de acumulare Dubăsari până la mare) au fost identificate circa 140 de specii de pești.
Mențiuni literare
Nistrul apare în mai multe scrieri literare. Urmăriți îndeaproape de o iscoadă domnească, fugarii lui Nicoară Potcoavă se îndreaptă, în romanul Șoimii (1904), spre Nistru, dorind să treacă în Polonia. Ei poposesc într-o noapte la hanul armeanului Ariton din apropierea graniței, dar hangiul anunță iscoada. Deoarece apele râului erau umflate în urma ploilor, grupul lui Nicoară Potcoavă este nevoit să dea o luptă crâncenă cu oștenii lui Petru Șchiopul în bălțile de pe malul Nistrului, iar Ștefan al Mariei și Gheorghe Stângaciu sunt uciși, fiind înmormântați în pământul strămoșesc, „în cântecul bătrânului Nistru”.
Scriitorul descrie astfel acest râu: „prin pâcle, apele zgomotoase ale Nistrului sclipeau ca oțelul în luminile triste ale zorilor (...) Apele erau umflate, tulburi, și veneau pline de găteje, de trestii, de mănunchiuri de iarbă. De la malul celălalt veneau vâjâiri de unde: acolo era cumpănă, acolo apele mușcau malul gemând și acolo se căscau vârtejurile adânci. (...) Nistrul vâjâia în albia-i neguroasă; pâclele se risipeau, răsăritul se înflăcăra.”
În romanul Nicoară Potcoavă (1952) al lui Mihail Sadoveanu, grupul lui Nicoară Potcoavă traversează Nistrul în vara anului 1576 pe un pod umblător pe la vadul Lipșei, trecînd înspre Movilău. Scriitorul descrie astfel acest râu: „Au coborât în valea Nistrului la colibele de nuiele și lut, acoperite cu șovar, ale pescarilor. Năvoadele și oriile erau întinse în vânt, de pari strâmbi de salcie, ca să se usuce. Ciobăcile și luntrile erau pironite la țărmul cu apă lină. Dincolo se vedeau scruntare între sălcii bătrâne ș-un drumeag ce suia din râpa râului la malul înalt. Luciul lin trecea ca o oglindă întinsă răsfrângând nouri de scamă din înălțime.”
Эскурсия по Каларашевскому Свято-Успенскому женскому монастырю
20/09/2013
Каларашевский Свято-Успенский женский монастырь.
Съёмка Ярослава Кочергина. Подробней:
Oferte de Vacanta in Turcia 2018
Agentia de turism #VALENTINA TUR vă propune cele mai bune #oferte_2018 în #Turcia pentru a petrece o #vacata de vis.
Agentia VALENTINA TUR activează la nordul Moldovei si propune prețuri scăzute pentru oferte turistice si bilete de avion in Soroca, Drochia, Râșcani, Florești, Fălești, Otaci.
Valleydale Church Moldova 2010
Mission Trip 2010
Natura în obiectiv (Ocniţa)
Одиночный велопоход по Молдове - Переход границы. Могилев-Подольский, Атаки, Рудь | Бровко Шоу
Во второй день своего велопохода, я наконец-то пересек границу, и попал в Молдову. Меня сразу поразило обилие мусора и большое количество цыган. Но чем дальше я отъезжал от границы, тем чище и красивей становилась страна.
Выехав из приграничного города Атаки, я оказался в большом саду, по обе стороны дороги лежали бескрайние сады, с яблоками и сливами. Которыми я обседался, так как был очень голоден…
К вечеру я приехал в с. Рудь, где находится знаменитый женский монастырь (1777). Посетить его довелось, вместе с большой группой немецких туристов...