This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Moţca Romania

x

Descoperă Vânători-Neamț - Ep.1 Natura

Comuna Vânători-Neamț, jud.Neamț, este una dintre cele mai frumoase din Moldova.
Noi derulăm, împreuna cu Primăria Vânători-Neamț, un proiect de promovare a frumuseților locului. Printre-o hotărâre a Guvernului României, comuna a devenit Stațiune Turistică de Interes Local.
Urmăriți un prim video, din seria de 10 - Natura

Imagine și Montaj: Cosmin Giurgiu
Asistent imagine: Lavinia Hagău
Turiști: Teodora Voina, Lavinia Hagău
Coloana sonoră: True Moments by Infraction/Oddvision
©2023 comuna Vânători-Neamț / Țara Călatei Media SRL
x

Țăranul patriot MIHAI ADOCHIȚEI (Moțca, Județul Iași, Moldova, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește!
Prin ofensiva Uman - Botoșani din martie-aprilie 1944, Armata Roșie a ocupat nord-estul României, linia frontului stabilizându-se la poalele Carpaților și apoi pe aliniamentul Târgu Neamț - Pașcani - Târgu Frumos - Iași - Chișinău - Tighina. Trei atacuri ale sovieticilor sunt respinse în bătăliile de la Târgu Frumos (06-12 aprilie 1944 şi 02-07 mai 1944) și Borta Dracului (3-7 iunie 1944). În zona noastră de interes dintre Pașcani și Moțca, este construit un aliniament de cazemate pe șesul de lângă Sodomeni, iar Dealul Moțca (cu Codrii Pașcanilor) este fortificat. Marea ofensivă sovietică Iași - Chișinău din 19-21 august 1944 străpunge defensiva româno-germană în mai multe locuri, inclusiv cazematele de la Sodomeni, probabil și fortificațiile de pe Dealul Moțca. Haosului generat de spargerea frontului i se adaugă depunerea armelor de către armata română la 23 august 1944. În aceste condiții rămân pe câmpul de luptă foarte mulți soldați, marea majoritate necunoscuți. Astfel, în cimitirul militar sovietic de la Moțca (Codrii Pașcanilor) - - sunt îngropați 178 de soldați sovietici, toți necunoscuți. În Sodomeni - -, lângă monumentul sovietic sunt două morminte cu „eroi necunoscuți”. Alături, pe monumentul eroilor români sunt liste cu 87 de eroi localnici căzuți în ambele războaie mondiale, dar sunt amintiți și 816 eroi români necunoscuți. Lor li se adaugă mormântul comun făcut de Mihai Adochiței.
Mihai Adochiței a fost muncitor forestier din comuna Moțca (județul Iași), țăran luminat cu dragoste de carte și de istorie. A trăit 77 ani (1929-2006). De mic i-a plăcut să citească. A scris multe caiete pline cu poezii și amintiri.
În 1969, după 23 de ani de la război, Adochiței reface drumul prin Codrii Pașcanilor spre resturile de cazemate situate la sud de Sodomeni. Își aduce aminte de locul unde știa că se găsesc îngropați superficial mai mulți soldați. Începe să sape și găsește scheletele acestora. Adună patru saci de oase, multe purtând amprenta morții violente. Scheletele adunate „or fi sute de soldați, nu știu” spune Adochiței, dar probabil a exagerat. I-a pus pe toți într-o groapă de 2x2 m și a spus o rugăciune. „Că or fi fost români, că or fi fost ruși sau nemți, nu știu. Au fost oameni și era creștinește să se ducă de unde au venit: în pământ. În anii care au urmat, Adochiței a amenajat locul sub forma unui mormânt-monument. A adăugat un grilaj, iar în 1977, când putem considera că s-a făcut inaugurarea, trei cruci. Două cruci mai mici au fost luate de la vechea biserică din sat, iar crucea mare de pe „mormântul unei boieroaice, îngropate aici în pădure”. Pe placheta uneia din cruci Adochiței a scrijelit una din poeziile sale: „Tu călător ce treci pe aici / Și vezi aceste trei cruci sfinte/ Ingână în gând o rugăciune/ O rugă doar din trei cuvinte / Și zi ca «Dumnezeu să-i ierte» / Pe-acești eroi ce dorm sub glie / Ce s-au luptat pe-aceste locuri / Și au căzut la datorie. Mai în glumă, mai în serios, acesta ar fi primul cimitir militar privat din România!
Tot în această perioadă Mihai Adochiței a adunat de pe câmpul de luptă, singur, sau cu ajutorul copiilor din sat care erau minunați de ceea ce vedeau și auzeau, tot felul de materiale de război sau arme nefuncționale, în total peste 200 de piese cu care înființează un „muzeu” într-un mic hol al casei. Sunt amintite trei căști, una românescă, una „rusească” și una nemțească care stăteau în pace una lângă alta.
Acest mormânt comun, caietele cu manuscrise, muzeul, chiar și păsările împăiate, nu sunt singurele realizări ale lui Mihai Adochiței. În Codrii Pașcanilor, locul unde s-au dat lupte aprige, a amenajat un izvor la care se întâlneau „rușii” și românii să ia apă și pe care l-a numit „Izvorul Eroilor”. La apă însă nu era război, spunea moș Adochiței.
Și așa au trecut frumos aproape 30 de ani, cu copii entuziasmați de povestirile moșului Adochiței, de muzeul său și cu oamenii apreciindu-l pe consăteanul lor. Asta până în iunie 2004 când apare un emoționant articol în ziarul regional (Ziarul de Iași) în care este prezentat omul Mihai Adochiței, gândurile și realizările lui. În scurt timp, la vreo două luni, autoritățile judiciare din Iași, dând probabil dovadă de o proastă înțelegerere a fenomenului și de exces de zel, încep să-l ancheteze pe moș Adochiței târându-l prin tribunale. Capetele de acuzare se refereau la resturile de armament nefuncțional adunate de pe câmpul de luptă și aduse acasă de Adochiței sub forma unui muzeu. Acestea i-au fost confiscate. Și astfel, omagierea eroilor a devinit caz penal. Omul nostru primește și o amendă, și puternic marcat de anchete trece în lumea drepților doi ani mai târziu.
Un gest reparatoriu vine în 2018 din partea Consiliului Local Moțca care denumește străduța (fundătura) pe care a locuit (și locuiește familia sa), drept „Fundacul Adochiței”.
x

Cabana Vânătorească din Munții Retezat

Amplasată într-o locație remarcabilă, chiar în mijlocul Munților Retezat, această cabană autentică oferă pasionaților de munte și de lux 1.200 de metri pătrați de confort la superlativ. Proprietatea, prin detaliile distinse de construcție, prin calitatea finisajelor și unicitatea mobilierului, dar și prin trofeele de vânătoare și candelabrele luxuriante din coarne de cerb care înnobilează interiorul, face cinste arhitecturii tradiționale de munte. Mobilierul personalizat și adus de peste Ocean completează fericit personalitatea impunătoare a întregului ansamblu și îi dă acel caracter de cabană din Aspen.
Într-o zonă naturală de poveste, înconjurată de un teren de 3 hectare, cabana din Retezat a fost construită pentru a fi o proprietate de excepție, care să ofere tot confortul și luxul necesar unei cabane cu adevărat exclusiviste.

#chalet #mountain #estate #Romania #beautifuldestinations #RomaniaSothebysInternationalRealty #nature #cabana #travel #ArtmarkHistoricalEstate #MuntiiRetezat #Hunedoara
x

Mesterul Popular Ion Albu - Timisesti, judetul Neamt

- Unul din mesterii populari din judetul Neamt care duce mai departe frumusetea si simbolul sarbatorii de Anul Nou este Ion Albu din Timisesti. De mai bine de 40 de ani, Ion Albu realizeaza masti populare necesare cetelor de mascati pentru a merge si a ura in gospodariile satenilor. Specializat in confectionarea mastilor dupa tehnica populara, mesterul Ion Albu din Timisesti foloseste imaginatia si umorul caracteristice sateanului roman, pentru a creea adevarate podoabe de arta populara.
x

Traseu Transilvania| Zabola| Lacul Sf. Ana| Turda| Sic| Raven’s Nest| Castelul Corvinilor

[RO] Pentru doritorii de a descoperi o Românie altfel, cu peisaje spectaculoase, locuri tradiționale reinventate, conace și pensiuni atipice, merită să încercați cel puțin o dată un traseu cu mașina prin Transilvania: 7 zile- aprox. 1600 km
București- Zabola Estate (cazare)- opțional satul Viscri - Lacul Sfânta Ana- Cluj - Salina Turda- Stufărișurile de la Sic- Raven's Nest the hidden village (cazare)- hiking spre Cascada Vânătările Ponorului- Castelul Corvinilor- Castelul de Lut - Sibiu/ Sighișoara- Transfăgărășan, cabana Bâlea Lac- Barajul Vidraru- București.

[ENG] For those wishing to discover a different Romania, with spectacular landscapes, reinvented traditional places, atypical mansions and guesthouses, it is worth trying a route through Transylvania at least once:
Road trip - 7 days - approx. 1600 km
Bucharest- Zabola Estate (accommodation)- optional Viscri village - Sfânta Ana Lake- Cluj - Turda salt mine - Sic Reeds - Raven's Nest the hidden village (accommodation)- hiking to Vânătirile Ponorului Waterfall- Corvin Castle - Clay Castle of the Valley of Fairies in Sibiu- Sibiu/ Sighișoara- Transfăgărășan, Bâlea Lake - Vidraru Dam- Bucharest.

Marila Deutsch Orawitz Oravița 57B Banat Rumänien Romania 16.4.2016

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.

Sämi Sõmeru Rakvere E20 Estland Estonia 1.8.2016 #1300

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.

Hăbăşeşti Strunga E583 Westmoldau Rumänien Romania 15.4.2016

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.

Thorenburg Turda Copand Copăceni Județul Cluj Siebenbürgen Rumänien 21.4.2016

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.

Paşcani - Iaşi

Prezentare Paşcani
x

Costeşti Spătaru E85 Rumänien Romania 14.4.2016

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.

Targu Neamt - Pascani - Targu Frumos - Iasi

Targu Neamt - Iasi 4.11.2017

Mamaia Konstanz Constanța Black Sea Romania Rumänien 7.4.2016

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.

Cristesti Pascani - Topile.3gp

Iarna pe secția Tg. Neamț - Pașcani, partea 3

E85 - Bacau - Bucharest

I made 2 mistakes : I was in a hurry so I didn't fixed the camera to well to the tripod . I can't believe the shakiness in the camera . The road is good , it doesn't have bumps in it . Stupid me . And the second one .... I'm an idiot and I filmed at 1080p on a 4gb card .... so ... you get the picture LOL . I ran out of memory in a few minutes .... o well :) Other parts are coming up !
x

Nowocherkassk Новочеркасск Russia Россия 11.7.2016 #258

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.

Autostrada A7, Ploiești - Buzău, Nod A3-A7 + pasaj peste CF 701, 31.07.2023

Filmare din dronă cu viitorul nod al autostrăzilor A3 și A7, din zona Dumbrava (Jud. Prahova), parte a autostrăzii A7, secțiunea Ploiești - Buzău, tronsonul 1 (Dumbrava - Mizil). Filmarea este realizată luni, 31.07.2023, iar în imagini este surprinsă atât zona nodului A3-A7, cât și zona viitorului pasaj peste calea ferată 701 și drumul județean 101F. Construcția lotului 1 al autostrăzii Ploiești - Buzău este în sarcina asocierii Pizzarotti - Retter, termenul contractual de finalizare fiind luna septembrie 2024.

Se lucrează la forarea piloților pentru pasajul peste calea ferată, în timp ce pasajele aferente bretelelor nodului sunt finalizate, unele dintre pilele aferente având și elevațiile în curs de execuție.

Nodul rutier A3-A7 va avea bretele cu câte 2 benzi pe sens și bandă de urgență, existând separare fizică a sensurilor de circulație. Pasajul peste CF 701 și DJ 101F va avea câte 4 benzi pe sens (câte 2 pentru fiecare bretea, fiecare sens de circulație având câte 2 bretele) + bandă de urgență.

Deveniți membri ai canalului pentru beneficii exclusive și cadouri surpriză:


Autostrada A7, secțiunea Ploiești - Buzău
Tronsonul 1, Dumbrava - Mizil
Lungime tronson: 21 km
Constructor: Asocierea Pizzarotti (Italia) - Retter (România)
Termen de finalizare estimat (conform CNAIR): septembrie 2024

Emisiunea Din lumea satului - 15 noiembrie 2015

Emisiunea Din lumea satului difuzata la AGRO TV in data de 15 noiembrie 2015

Shares

x

Check Also

x

Menu