This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Hotarele Romania

x

VASILE GĂMAN - Un adevărat patriot român (Lunca, Vânători-Neamț, Romania)

Vă rog să activați subtitrarea în românește!
O vizită în satul Lunca (comuna Vânători-Neamț, lângă Târgu Neamț) la Muzeul Etnografic al domnului Vasile Găman, aduce la pachet cel puțin un dublu câștig. Pe de o parte admirăm colecția etnografică adunată de-a lungul a peste 50 de ani, pe de altă parte asistăm la o lecție de istorie și de patriotism real, sincer, emoționant, cum nu mi-a fost dat să văd până acum. Colecția etnografică, din care bună parte din exponate sunt fie propriile creații ale lui Vasile Găman, fie obiecte care aparțin familiei dumnealui, am prezentat-o aici: . Povestea acestor exponate se întrepătrunde permanent cu amintirile creatorului, rezultând o narațiune vie. Începutul muzeului se leagă de găzduirea acestuia în vechea casă părintească locuită de strămoșii lui Vasile Găman: străbunicul a luptat în 1877 în Războiul de Independență, bunicul în Primul Război Mondial, iar tatăl a murit în dezastrul de la Cotu Donului (Al Doilea Război Mondial). După cum se vede, o familie de patrioți.
Amintirile din frageda copilărie a domnului Vasile Găman se leagă de groaznicele lupte petrecute în vara anului 1944 la Borta Dracului, situată în vecinătatea satului. Este vorba de încercarea armatei sovietice de a străpunge apărarea românească de pe Culmea Pleșului pentru a-și deschide drum spre Transilvania, spre Berlin. Atacul sovietic a avut inițial succes, dar românii au contraatacat respingându-i, momentul cheie fiind marcat de artileria germană care a tras cu proiectile incendiare, în zona Borta Dracului murind deopotrivă sovietici și români, mulți arși de vii, mulți rămânând neîngropați ani la rând, marcând cel mai sângeros masacru pe teritoriul României în cel de-Al Doilea Război Mondial. În legătură cu bătălia de la Borta Dracului am realizat un miniserial în 7 episoade, primul fiind aici:
x

🚙🌳🍄Biserica de lemn Vârtop, Cândesti-Vale(DB)

Biserica cu hramul ,,Sfânta Paraschiva(1713) din comuna Cândești-Vale, monument cu vechime de peste 200 de ani, este o zidire simplă, cu planuri bine proporționate, împodobită pe interior și exterior cu un bogat decor sculptat și pictat. Intervențiile efectuate pana la această dată nu au adus modificări de substanță arhitecturii.Biserica este încinsă pe la jumătate cu un brâu frânghie împletită, care se ridică pe lângă ușă și încadrează și spațiul icoanei de hram.
La 34 km Nord Vest de oraşul Târgovişte, pe valea râului Dâmboviţa, pe terasa a doua de pe malul drept se află aşezată una din cele mai vechi cetre de moşneni – Cândeşti Vale.
A fost sat de moşneni, întrucât la 1864, prin legea de împroprietărire a clăcaşilor de sub domnia lui Cuza niciun cetăţean din Cândesti Vale şi din satelitul său Aninoşani n-a fost împroprietărit, toţi fiind în postura de moşneni.
Ceea ce a făcut ca satul Cândeşti Vale să fie unul din cele mai înfloritoare sate, a fost faptul că din 1866, când teritoriul ţării a fost organizat pe comune, satul Cândeşti Vale a fost reşedinţa comunei Cândeşti.
Documentar, satul Cândeşti de Dâmboviţa este menţionat într-un zapis din vremea domnitorului Petru cel Tânăr (1563), dar se crede că satul este mult mai vechi.
În mare măsură, ceea ce a contribuit la starea înfloritoare a satului Cândeşti Vale a fost patrimoniul funciar, bogat şi moşnenesc. Toate localităţile de pe malul drept al râului Dâmboviţa, de la Cândeşti Vale pînă la Dragomireşti au dispus de către un singur trup de moşie ce se întindea în lungime: din apa Dâmboviţei în est, pînă în apa Potopului în vest, cu stăpânii de moşii şi clăcaşii, în timp ce moşnenii din Cândeşti Vale au dispus de patru trupuri de moşie: sforile de baştină, hotarul Velinaş, Văseasca şi Boţeasca, la care s-a mai adăugat cumpărăturile din hotarele vecine, cu cele din hotarul Gemenea de la boierii Vărzari.
Dat fiind urmele de locuire din Obârşia Potopului, aici se crede că a fost vatra vechiului sat Cândeşti. Populaţia care a dat viaţă acestei aşezări, a fost populaţie refugiată din Transilvania care trecând munţii în ţara Românească şi Moldova a dat naştere la localităţi cu numele de Cândeşti (Cândeşti de Muscel, de Dâmboviţa, de Buzău, de Vrancea, de Neamţ, de Botoşani).
Pe parcursul secolului al XVIII-lea, cea mai mare parte din locuitorii din Obârşia Potopului a coborât în valea Dâmboviţei la început departe de drumul cel mare al Câmpulungului, la Vîrtop, la Boboci şi Valea Popii, cu ochii pe pădure în caz de pericol. Sursa:
x

Discover Romania: Clisura Dunării (@Arhiva TVR)

Ediţia emisiunii Discover Romania, dedicată Clisurii Dunării. Mai multe episoade ale seriei găsiţi online




x

Mykonos NU e asa cum ne imaginam! Insula miliardarilor si a petrecerilor de lux

Ultima oprire a turului nostru prin insulele grecesti: Mykonos, insula recunoscuta pentru petrecerile de lux, dar si pentru numarul de milionari/metru patrat. Insa... cum arata, in realitate?

Aboneaza-te la Surfshark folosind acest link: { si obtine o oferta exclusiva + 3 luni de abonament gratuite.

#mykonos #grecia #haihui
x

Am inchiriat o bicicleta electrica pe insula Moorea din Polinezia Franceza

Am inchiriat o bicicleta electrica pe insula Moorea din Polinezia Franceza
Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:

Calatoreste impreuna cu Travelistul, astazi vezi cum am inchiriat o bicicleta elecrica pe insula Moorea din Polinezia Franceza...si nu uita sa te abonezi la canalul nostru la pentru a fi la curent cu ultimele aparitii.
Viziteaza si pagina noastra web la:
Ne gasesti pe instagram la:
Pe Facebook ne gasesti la:
Pe Twitter ne gasesti la:
Dacă vă creați un cont pe Airbnb folosind link-ul din descriere, veți primi o reducere de 220 LEI la prima rezervare, iar noi vom beneficia de un mic credit pe care îl vom putea utiliza la rezervarile viitoare:
Deschide un cont CURVE si primeste cadou 5 Euro din partea mea apasand acest link:

Vîșcăuți sau Ithaca elenă de lângă Nistru

În acest episod am vizitat atracțiile turistice din satul Vîșcăuți, raionul Orhei.

Am văzut:
- Râpa Vîșcăuți;
- Biserica cu hramul „Sf.Arhangheli Mihail și Gavriil” construită în anul 1878;
- Dealul Chiriței;
- Drumul construit de boierul Sanadino;
- Cele 3 izvoare;
- Râul Nistru;



Vezi filmulețul și planifică-ți traseul de weekend!
Pune like și nu ezita să pui întrebări în comentarii!

National Moldographic - este un proiect, pe care îl facem din plăcere, şi o facem cu plăcere pentru tine. Dacă îţi place ceea ce facem, dacă vrei să ne susţii sau să ne mulţumeşti, poţi face asta accesând acest link

Video and editing:
Producer:
Mountain Guide:

Pentru colaborare: natmold2020@gmail.com

Driving Romania: DN2D Focșani - Târgu Secuiesc - 4k scenic drive over The Carpathians - Muşat Pass

DN2D is one of the most scenic roads over The Carpathians mountains. The road is very varied, we are first driving through the flatlands of East Romania, then through The Subcarpathians Hills, before crossing the mountains over Muşat Pass (1160m asl). After the pass, we are descending towards Transylvania (Brasov Depression), before reaching the town of Târgu Secuiesc, one of the main centers of the szekely hungarians minority. We had a great time driving in fall during a sunny day through this spectacular landscape, enjoy!

Filmed in August 2021.

Please Subscribe ➤
in order to not miss 4K road tourism videos of the nice areas I am driving through.

Route:
0:00 Intro
0:15 Focșani
7:49 Focșani - Bolotești
17:26 Bolotești
19:15 Găgești
21:44 Pietroasa
22:31 Vităneștii de sub Măgură
23:45 Vităneștii de sub Măgură - Burca
26:08 Burca
30:30 Burca - Vidra
30:50 Vidra
33:10 Vidra - Scafari
33:40 Scafari
34:16 Scafari - Tichiriș
35:20 Tichiriș
36:40 Tichiriș - Valea Sării
38:17 Valea Sării
44:12 Valea Sării - Topești
46:48 Topești
47:34 Bârsești
48:52 Bârsești - Tulnici
53:13 Tulnici
55:20 Tulnici - Lepșa
1:06:54 Lepșa
1:10:23 Lepșa - Greșu
1:13:53 Greșu
1:15:43 Greșu - Muşat Pass
1:28:00 Muşat Pass - Ojdula
1:42:13 Ojdula
1:45:31 Ojdula - Tinoasa
1:48:18 Tinoasa
1:49:33 Tinoasa - Târgu Secuiesc
1:50:37 Târgu Secuiesc

Discovering Romania-Wild Carpathia (Mountains of Transylvania) [FULL HD] [Ro sub]


Romania's national and natural parks, displaying a unique variety of landscapes, vegetation and wildlife, protect some of the largest remaining areas of pristine forest in Europe--------------------------------------- ▼ citeste descrierea ▼

The film was created for Travel Channel on 2011.

Carpathian Mountains, and crossing through Romania. Areas still wild, unique in Europe. The inhabitants of these places, their traditions and customs, wildlife. Important natural riches. Documentary that should not lose it !

Vizită la Cetatea Saschiz (@Exclusiv în România)

Moment din ediția emisiunii Exclusiv în România difuzată pe 29 aprilie la TVR1 și TVR HD, în care echipa emisiunii a revenit în ţinutul bisericilor fortificate săseşti, de data aceasta la Saschiz şi Alma Vii.

Mai multe reportaje din emisiune găsiți pe canalul nostru de YouTube




Сălătoria prin 10 mănăstiri (Partea 1)

Precum au închis hotarele și ideele pe 2020 s-au retras pe o perioadă necunoscută, am decis să revăd unele locuri din țara natală și ne-am pornit în călătorie pe un traseu personal pe care putem vizita 10 mănăstiri, locuri pitorești și alte puncte istorice înteresante. Această plimbare am parcurso în doi cu cunoscutul călător Andrei Plugaru.
În acest video au intrat momente din primele 3 zile. 1. Movila lui Nocolae Casso (Chișcăreni), Mănăstirea Veverița, Biserica de lemn (Palanca), Mănăstirea Hîrjăuca.

Canalul lui Plugaru Andrei:

Date de Contact:



VictoriusLibertus@gmail.com
x

AM VAZUT CEI 6 GIGANTI SI NI S-A SPART PARBRIZUL, DIN COPENHAGA IN MALMO

Am vazut cei 6 giganti si ni s-a spart parbrizul, din Copenhaga in Malmo

Am plecat in cautarea celor 6 giganti pierduti, asa cum ii descrie Thomas Dambo, autorul operelor de arta iar dupa ne bucuram de un apus in Malmo si de unul din cei mai buni burgeri pe care i-am mancat.

Ce am vazut azi:
- Little Tilde:
- Teddy Friendly:
- Sleeping Louis:
- Thomas on the Mountain:
- Oscar Under The Bridge:
- Hill Top Trine:

Ce echipament folosim:

Daca vreti sa aflati mai multe despre noi, ne gasiti si pe Instagram, TikTok si Blog:
Instagram:
TikTok:
Vero:
Cine suntem:

Oraşul Durleşti - Inima Moldovei, înființat în 1470



Oraşul Durleşti, întemeiat în anul 1470.

Orăşelul Durleşti mai este pomenit, = pe unele documente precum şi pe Wikipedia, că = între sec. VI î.Hr. – sec. IV î.Hr.: Pe locurile (mun. Chişinău), locuiau în mici localități despărțite autohtonii daco-geți, fapt confirmat de vestigiile arheologice descoperite pe teritoriul orășelului Durlești, în Valea Gâștelor, la hotarele satului Revaca și în sectorul Mălina Mică, pentru Hrisoavele vremii pe atunci la înființarea Chişinăului în 1436 pe malul rîului Bîc.

Durlești este un oraș din municipiul Chișinău, Republica Moldova. Acesta e situat în partea de nord-vest a orașului Chișinău, mărginindu-se cu sectorul Buiucani al capitalei și fiind despărțit de Chișinău doar de un drum - strada Hotinului. Localitatea are o populație de 23.000 de cetățeni, fiind atestată documentar pentru prima dată în 1470.

Wild Carpathia [FULL HD]

Wild Carpathia is a unique trilogy of films about the priceless majesty of the forests and mountains of Romania. Fully educational purpouse. The film was created for Travel Channel on 2011.

Vor MOLDOVENII sa se UNEASCA cu Romania? IATA ce spun OAMENII din Chisinau 😲

Daca vrei sa sprijini acest proiect:
🔥Membru Youtube :
----------------------------------------------------------------------------------
🔥Cont Revolut :
----------------------------------------------------------------------------------
🔥Cont PayPal :
----------------------------------------------------------------------------------
🔥5% reducere la Asigurare noastra de calatorie -
----------------------------------------------------------------------------------

COSMIN AVRAM

🔥YouTube :
----------------------------------------------------------------------------------
🔥Instagram :
----------------------------------------------------------------------------------
🔥Facebook :
----------------------------------------------------------------------------------
🔥Official website :
----------------------------------------------------------------------------------
🔥 TikTok :
----------------------------------------------------------------------------------
🔥For collaborations : contact@cosminavram.ro
----------------------------------------------------------------------------------

ANDREEA AVRAM

🔥YouTube :
----------------------------------------------------------------------------------
🔥Instagram :
----------------------------------------------------------------------------------
🔥Facebook :
----------------------------------------------------------------------------------
🔥 TikTok :
----------------------------------------------------------------------------------
🔥For collaborations : contact@cosminavram.ro
----------------------------------------------------------------------------------

Muzica :

(C) 2022 All rights reserved.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cu bicicleta la Șuncuiuș

La sfârșit de săptămână am mers la Șuncuiuș pentru o tură de bicicletă, urmând ca data următoare să ne axăm pe drumeții.
Ne-am cazat la campingul La Rulote, cu cortul, locul fiind destul de aerisit și dotat cu taolete. Proprietarul lucra și la amenajarea unor dușuri pentru zona de corturi, zona de rulote avand deja.
Traseul planificat îl găsiți in link-ul de mai jos.

Noi am scurtat tura și din Tomnatic am apucat-o pe un drum direct spre Șuncuiuș. Nu am mai mers până la Vadul Crișului.

Muzica din videoclip:
––––––––––––––––––––––––––––––
Wild Flower by Joakim Karud
Creative Commons — Attribution-ShareAlike 3.0 Unported— CC BY-SA 3.0
Free Download / Stream:
Music promoted by Audio Library

––––––––––––––––––––––––––––––
Roa - Remember (JayJen Remix) by JayJen

Creative Commons — Attribution 3.0 Unported — CC BY 3.0
Free Download / Stream:
Music promoted by Audio Library
––––––––––––––––––––––––––––––
x

Pestera Polovragi

Peștera Polovragi (pestera lui Zamolxe) este situată în Polovragi, județul Gorj. Pentru a ajunge la ea se parcurg Cheile Oltetului. Toata zona e frumoasa si merita vizitata. Am filmat inauntru cu telefonul cat am putut. Va puteti face astfel o idee despre acest loc. :)

0:00 Cheile Oltețului
2:11 Intrarea în peștera Polovragi
30:05 Returul

Cetatea Hotin #ukraine Хотинська фортеця (30. 11. 2018) #travel #history

@NicolasATV2612
@HISTORY
@PlanetaRadeanu
@romaniinrusia
@asulcelnou2277
@droneandnatureRomania
Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:

Cetatea Hotinului - cel mai important edificiu din sistemul defensiv al Moldovei medievale, face parte din şirul de cetaţi, care au stat ca nişte pietre de hotar la malul Nistrului. Apărătorii vrednici ai acestui tinut din nordul principatului Moldovei au ţinut piept hoardelor de invadatori şi venetici ce au râvnit la pamântui strabun de-a lungul întregii istorii a neamului nostru. Cetatea cu turnurile înalte a sfidat norii negri de plumb şi ploile naprasnice de foc şi de sânge, ce s-au abătut necontenit asupra acestor pamânturi mănoase, dar năpăstuite de soartă, iar curajul apărătorilor ei baga frica în asediatori, facea sa li se moaie genunchii şi să o ia razna îndărăt.
Voievodul Ştefan cel Mare, la urcarea sa pe tron, a fost preocupat în primul rând de gândul recuceririi ei. E oarecum simbolică afirmaţia ce se desprinde din legenda istorica despre întemeierea cetaţii. Ea glăsuieşte că ideea zămislirii acestei zidiri ar fi aparţinut unui vestit rege dac, care ar fi ales anume aici locul de înalţare.
Dupa una din versiunile mai mult sau mai puţin intemeiate pe cercetări, documente şi mărturii de epocă, cetatea Hotinului a fost înălţată în secolul al XIV-lea, ca prin izbanda Muşatinilor să ajungă în stăpânirea Moldovei şi s-o slujească mai apoi timp de doua secole. Alexandru cel Bun a reparat cetatea, coborind cu oştile sale în jos pe Nistru, cucerind oraşul Tighina şi ajungând până la Cetatea Albă.
Dintr-o alta sursa aflam că cetatea a fost înălţată la începutul secolului al XV-lea din însaşi vrerea lui Alexandru cel Bun cu sprijinul lui Vitold, marele cneaz al Lituaniei. tinind cont de aspectui şi arhitectura edificiului, avem tot temeiul să acceptăm alternativa şi cea de-a doua versiune. Ilie, fiul domnitorului, luptând cu fratele sau Stefan, a pus mai presus interesele personale decât pe cele ale ţării şi la 1436 cedă Hotinul polonilor în schimbul unui ajutor din partea acestora. În 1455, venind la putere pentru a doua oara la domnie, Petru Aron recistigă cetatea, dar e nevoit sa cedeze târgul Siretului şi alte localităţi. Însă după o anumită vreme ea trece din nou în mâinile polonilor.
Moldovei, prea înţeleptul domnitor şi-a pus drept scop reintoarcerea cetăţii sub stăpânirea sa. Doi ani de zile a durat asediul. Până la urmă prin pacea de la 4 aprilie 1459 Stefan cel Mare a reîntors în hotoarele istorice oraşul Hotin, abia mai târziu izbutind să pună stăpânire şi pe cetate. În perioada respectivă ea a fost amplificată şi întrejită în repetate rânduri. La porunca domnitorului a fost construit paraclisul de la etaj, pe latura dinspre malul Nistrului. Anume faptul ca fusese construită din piatra şi din cărămidă, cu faţetele decorate cu figuri geometrice din cărămidă, i-a facut pe unii cercetători să creadă şi să afirme că edificiul ar fi fost rezultatul colaborării unor meşteri veniţi din Ţările Baltice, care au muncit alături de meşterii locali.
În anul 1562 domnitorul Ioan Heraclide Despot cedează Hotinul prietenului sau Albert Laski. Bogdan al IV-lea repetă gestul predecesorului sau, oferind-o în dar nobilului Dobrovolski. Dar vine la domnie un alt domnitor vrednic, Ion Voda cel Viteaz, care cucereste cetatea şi o pune sub stăpânirea legitimă a moldovenilor.
La 1712 turcii pun mâna pe cetate, o repară şi o întaresc. Anume pe timpul ocupatiei lor e ridicată în interiorul cetăţii o moschee. Dupa o suta de ani Hotinul fu stăpânit de rusi, cetatea işi pierdu importanţa de altă dată, ca mai apoi la 1856 sa fie desfiinţată şi lăsată pradă uitării. Nimic de mirare, dacă ne gândim ca un asemenea Imperiu ca cel Rus, care işi extinse cu mult hotarele în urma războaielor şi a tratatelor favorabile, nu avea nici un interes sa păstreze pentru istorie o cetate aparţinând poporului văduvit de pământurile sale străbune. Nici până în ziua de azi cetatea Hotinului nu a scapat de sub stăpânirea straină, pământul pe care se înalţa fiind şi el înstrăinat de adevaraţii moştenitori.
Se zice ca prin anii treizeci ai secolului nostru cheia de la cetatea Hotinului se mai pastra în Finlanda, în colecţia unui oarecare general Mannerheim. Cine va fi temerarul urmaş ai vrednicilor domni ai Moldovei, care să pornească în căutarea acestei chei fermecate, să o gasească cu orice preţ şi să deschidă larg porţile istoriei noastre de veacuri, lăsând să răzbată prin ele lumina adevărului unic, ce ar face posibilă descifrarea şi citirea corectă a acelor pagini scrise cu sângele strămoşesc şi tainuite de ochii şi mintea noastra? Cine va fi voievodul paşnic care o va trece sub scutul adevaraţilor stăpâni şi urmaşi. Întrebarea e şi ea din istoria noastra zbuciumată de veacuri. Însă după cum se ştie, orice întrebare are şi un răspuns, unul, cel adevărat. Cine şi când?

Neajlov - Castelul de stuf

Muzeul etnografic IOAN GRĂMADĂ - Partea a IV-a (Câmpulung Moldovenesc, Bucovina, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Partea a IV-a: Camera mare
În acest videoclip, Dl. Ioan Grămadă, realizatorul muzeului, ne poveste despre camera mare, numită și camera de curat, sau camera de oaspeți, situată în vechea casă bătrânească. În tradiția bucovineană, această cameră nu era destinată locuirii cotidiene, ci avea rolul de a etala bogăția proprietarului. Camera adăpostește în prezent și multe exponate de mare valoare.
Uimitoarea colecție etnografică situată în partea estică a orașului Câmpulung Moldovenesc împlinește anul acesta 40 de ani de când a fost inițiată de creatorul ei, domnul Ioan Grămadă. Cele 10.740 de exponate sunt grupate tematic în 14 săli și 13 spații de expunere acoperind cam tot ce înseamnă tradiția, istoria, meșteșugurile, spiritualitatea, arta tradițională, învățământul, cultura și viața de zi a bucovinenilor, dar nu numai a lor. Senzația este copleșitoare când exponatele prind viață în narațiunea ghizilor noștri, domnul Grămadă și soția dumnealui, ducându-ne de-a lungul istoriei din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, purtându-ne prin Bucovina, dar și pe alte meleaguri îndepărtate. Văzând exponatele și ascultând spusele lor refacem o întreagă lume, în bună parte acum dispărută, cu conexiuni dintre cele mai neașteptate. O lecție de cultură autentică, originală, redând inteligența și dragostea de frumos a bucovinenilor și a celor doi colecționari care i-au valorificat moștenirea. Pentru a înțelege mai bine, vă invit să urmăriți cu atenție subtitrarea.
Cele 8 videoclipuri dedicate Muzeului etnografic Ioan Grămadă sunt următoarele:
Partea I: Sala portului popular -
Partea a II-a: Bucătăria tradițională bucovineană -
Partea a III-a: În amintirea părinților -
Partea a IV-a: Camera mare -
Partea a V-a: Câmpulungul de altădată -
Partea a VI-a: Bordeiul - Școala - Biserica -
Partea a VII-a: Meșteșuguri și meserii -
Partea a VIII-a: Îndeletniciri agricole -

BERKOVICH FAMILY IN ROMANIA, VILA VITALIS

Shares

x

Check Also

x

Menu