This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Ghimeş-Făget Romania

x

Pasul Ghimes-Palanca (Gyimesbukk )🌞🌳🦅🌻

Pasul Ghimes-Palanca se află pe DN 12A , pe valea Trotușului (judetul Bacău) la o altitudine de 684 m la limita între Munții Tarcăului și Munții Ciucului. Pasul este un punct de trecere între depresiunea Ghimeș și depresiunea Comănești. Paralel cu șoseaua merge magistrala de cale ferată 501.
Se poate vizita biserica Romano-Catolică din localitate, cetatea Rakoczi (1780) situată pe veche linie de demarcație a graniței între Transilvania și Moldova, muzeul CFR -Cantonul 30 și monumentul lui Emil Rebreanu.
x

GHIMES-PALANCA PASS

Ghimes-Palanca Pass is one of the most important crossroads connecting Transylvania with Moldavia.
x

Granița de 1000 de ani (Ghimeș - Gyimesbükk, Harghita, Transilvania, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește!
Titlul, în ungurește: Gyimes és az Ezeréves határ
Videoclipul prezintă pe scurt unul din locurile cu o înaltă încărcătură simbolistică și spirituală din istoria Transilvaniei, precum și a Moldovei, timp de multe secole defileul Râului Trotuș în zona Ghimeș (Gyimesbükk) - Palanca fiind punct de graniță între entitățile statale amintite. În partea transilvană se concentrează mai multe obiective. Ruinele Cetății Rákóczi domină Valea Trotușului de pe vârful unui pinten de munte. Cetatea a fost construită în 1626 de către Bethlen Gábor, principele Transilvaniei și întărită în secolul XVIII de către Francisc Rákóczi al II-lea și apoi de către autoritățile habsburgice, fiind folosită până la mijlocul secolului XIX. Începând cu anul 1730, în versantul opus cetății este înființată Carantina (Kontumác, din germanul Kontumaz = carantină), odată cu alte puncte de carantină situate în lungul graniței Imperiului Habsburgic. Acesta a funcționat până la sfârșitul secolului XIX. Lângă Carantină (Kontumác), călugării franciscani de la Șumuleu-Ciuc au construit în 1782 o capelă închinată Adormirii Maicii Domnului. După 1890 Ungaria și România își prelungesc liniile ferate pe Valea Trotușului care se vor interconecta aici la Ghimeș în anul 1899. Simbol rămâne de atunci Cantonul feroviar nr. 30, situat la numai câțiva metri de graniță, reprezentând cel mai estic punct al graniței româno-maghiare și al căilor ferate ungare. În cel de Al Doilea Război Mondial, Cantonul 30 situat pe linia defensivă Árpád este întărit cu un buncăr și colți antitanc.
În imediata vecinătate, în partea românească a fostei granițe, la Palanca, se găsește Memorialul eroului Emil Rebreanu, ofițer român transilvănean în armata austro-ungară, executat în 1917 (Primul Război Mondial) după ce a încercat să dezerteze trecând linia frontului la frații români. Ulterior, au fost înălțate aici un obelisc dedicat ostașilor sovietici căzuți în cel de Al Doilea război Mondial, iar în 2012 un nou monument dedicat lui Emil Rebreanu. Tragicul destin este evocat de fratele său, marele scriitor Liviu Rebreanu, în romanul ”Pădurea spânzuraților”. Detalii găsiți în videoclipul meu:
Granița româno-maghiară de pe aliniamentul Carpaților, inclusiv cea de aici la Ghimeș, a funcționat până în decembrie 1918 (sfârșitul Primului Război Mondial) când Transilvania s-a unit cu România. De asemenea, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, în urma Dictatului de la Viena (1940), Transilvania de Nord este cedată Ungariei, granița fiind reactivată aici în perioada 1941-1944.
Pe munții din zona Ghimeșului au fost identificate zeci de morminte individuale sau comune cu eroi cunoscuți sau necunoscuți, de toate națiile, căzuți în cele două războaie mondiale.
În ultimii ani, numeroase inițiative au contribuit la reabilitarea acestui loc încărcat de istorie. Cantonul feroviar nr. 30 a fost renovat și transformat în spațiu muzeal. Pe culmea de lângă Kontumác a fost amenajat un complex spiritual-național, format dintr-o simbolică poartă secuiască (”Poarta credinței, a vieții și a națiunii”) și 11 stâlpi secuiești (”Stâlpii dăinuirii noastre”), fiecare marcând un secol de existență. Capela catolică de la Kontumác a fost renovată. Ruinele fostei Carantine (Kontumác) au fost parțial reabilitate și transformate într-un Memorial care omagiază eroii căzuți în cele două războaie mondiale. O anexă a carantinei este transformată în spațiu muzeal.
De mulți ani, devenită tradiție, ”Granița de 1000 de ani” de la Ghimeș a devenit loc de pelerinaj. Astfel a doua zi (duminica) și în continuitatea vestitului pelerinajul marianic de Rusalii (catolice) de la Șumuleu-Ciuc (Miercurea Ciuc), aici la Ghimeș se adună zeci de mii de pelerini sosiți cu sute de autoturisme, autocare și trenuri speciale, maghiarii din Transilvania și Ungaria omagiindu-și astfel istoria.
x

Memorialul EMIL REBREANU (Palanca, Județul Bacău, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește!
Emil Rebreanu (17 decembrie 1891 – 14 mai 1917) a fost un tânăr român transilvănean înrolat cu forța în armata Imperiului Austro-Ungar în timpul Primului Război Mondial. S-a evidențiat pe fronturile din Galiția, Rusia și Italia, fiind avansat la gradul de sublocotenent și decorat cu Medalia de Aur pentru Vitejie. Trimis în 1917 pe frontul antiromânesc, are mari frământări sufletești și se hotărăște să dezerteze trecând linia frontului la conaționalii români, cu planuri militare asupra sa. Este prins și condamnat rapid la moarte prin spânzurare. Și prin corespondența purtată, tragicul destin este reconstituit și redat cu modificări literare în romanul ”Pădurea spânzuraților” (1922) scris de fratele său, Liviu Rebreanu, important scriitor român. În 1920, după terminarea războiului și unirea Transilvaniei la România, este identificat mormântul lui Emil Rebreanu. La cererea fratelui, osemintele sunt mutate și reînhumate aici (locul spânzurării, pe pământul fostului Regat Român, așa cum Emil a solicitat înainte de moarte) cu onoruri militare pe 2 octombrie 1921. Pe monumentul de deasupra mormântului, terminat în 1922, scrie: ”Sublocotenent Emil Rebreanu spânzurat de unguri la 14 mai 1917 pentru că a vrut să treacă în rândul armatei române să lupte pentru întregirea neamului. Patria recunoscătoare nu l-a uitat”. Printre brazii din jurul mormântului, spre vest, la mică distanță, se văd ruinele Cetăţii Rákóczi și a fostului Canton 30 marcând fosta ”graniță de 1.000 de ani”.
Alături de mormântul lui Emil Rebreanu a fost ulterior construit un obelisc însoțit de câteva morminte cu oseminte ale ostașilor sovietici căzuți în 1944 în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Inscripția în limba română (alături de cea în limba rusă) este următoarea: ”Glorie eternă ostașilor armatei sovietice care și-au dat viața în luptele pentru eliberarea României din robia fascistă”
În anul 2012, în vecinătatea celor două monumente, a fost dezvelit cu mare fast un alt monument dedicat lui Emil Rebreanu. Monumentul de piatră ar două medalioane de bronz cu efigia lui Emil Rebreanu și celălalt cu Sfântul Gheorghe omorând balaurul. Poiana din jur a fost amenajată sub forma unui complex comemorativ. Eroul martir Emil Rebreanu este comemorat anual printr-un ceremonial militaro-religios.
x

Lunca de Jos-Valea Rece (HR)🌞🌲🐎🌻

Lunca de Jos este o comună în județul Harghita, pe valea Trotușului. Comuna Lunca de Jos se afla la 98 km fata de Odorheiu Secuiesc si la 39 km de resedinta de judea Miercurea Ciuc.
Se invecineaza cu comunele Lunca de Sus, Ghimes, Faget, Damiuc.
Comuna este delimitat de vaile paraurilor Boros, Recea, Intunecoasa, Capelei si Antaloc.
A devenit centru de comert, situat in apropierea granitei cu Modova, odata cu construirea caii ferate Miercurea-Ciuc - Valea Ghimesului, aici aflandu-se si cateva fabrici de cherestea.
Activitati specifice zonei: cresterea animalelor, prelucrarea primara a lemnului si exploatarea lemnului.
Regiunea este populata de oameni care pastreaza si cultiva cu adevarat si aztazi traditiile populare.
Ornamentarea portilor traditionale reflecta talentul si ingeniozitatea locuitorilor.
Dintre mestesugurile populare traditionale trebuie mentionate sculptura, filiatura de lana, ceramica, filiatura de paie, albinaritul, olaritul, scrisul pe oua dar nu putem uita nici fieraria si dulgheritul.

Romania, Village Life in Transylvania

A beautiful little documentary of village life in Gyimes, in the South Eastern Carpathians in 2018. Ancient, vernacular, small farm-houses line the stoned side roads on which horse-drawn vehicles carry logs, hay, stone and people this way and that all day long. Most people live by small-scale farming producing their own honey, cheese, bread, veg and fruit, milk and meat. Water is always from the well, pure, sparkling and cold. Cows and sheep wear bells and high above the village the mountain meadows hum with insect life while the extraordinarily rich flora remains untouched by sprays and chemicals.
Szekler people, Romania's Hungarian speaking minority live in Gyimes, which now lies within Bacau county. The history of the area and its association with Transylvania, is very complicated .... I am no historian and apologise for any errors I have made.
Enjoy the film, all taken with a little, hand-held Panasonic HC X920.

Lunca de Jos-Valea Boroș și Valea Întunecoasă(HR)🌞🦅🌲

Lunca de Jos este o comună în județul Harghita, pe valea Trotușului. Comuna Lunca de Jos se afla la 98 km fata de Odorheiu Secuiesc si la 39 km de resedinta de judea Miercurea Ciuc.
Se invecineaza cu comunele Lunca de Sus, Ghimes, Faget, Damiuc.
Comuna este delimitat de vaile paraurilor Boros, Recea, Intunecoasa, Capelei si Antaloc.
A devenit centru de comert, situat in apropierea granitei cu Modova, odata cu construirea caii ferate Miercurea-Ciuc - Valea Ghimesului, aici aflandu-se si cateva fabrici de cherestea.
Activitati specifice zonei: cresterea animalelor, prelucrarea primara a lemnului si exploatarea lemnului.
Regiunea este populata de oameni care pastreaza si cultiva cu adevarat si aztazi traditiile populare.
Ornamentarea portilor traditionale reflecta talentul si ingeniozitatea locuitorilor.
Dintre mestesugurile populare traditionale trebuie mentionate sculptura, filiatura de lana, ceramica, filiatura de paie, albinaritul, olaritul, scrisul pe oua dar nu putem uita nici fieraria si dulgheritul.

Singurul opincar din lume care a încălţat un prinţ, la Exclusiv în România, pe TVR1

În episodul al doilea al sezonului 20 „Exclusiv în România, difuzat duminică, 2 aprilie, ora 17.00, la #TVR1, poposim în Râmnicu Vâlcea, la Muzeul Satului Vâlcean, unde avem întâlnire cu Alexandru Ilinca, „ultimul opincar al Olteniei”.

Mai multe detalii găsiţi pe tvr.ro







Toate drepturile de proprietate intelectuală aparțin #TVR. Conținutul nu poate fi copiat, încărcat pe niciun canal media online sau pe rețele de socializare fără acordul TVR, dar vă mulţumim dacă distribuiţi link-ul nostru.

TVR este marca înregistrată și este protejată.

Bucovăţ 552 Kleine Walachei Rumänien Romania 17.4.2016

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.

Lunca de Jos Păltiniş Ciuc Lunca de Sus 12A Județul Harghita Siebenbürgen Rumänien 20.4.2016

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.
x

A day in the Gyimes.wmv

Hiking and enjoying the beautiful nature in the Ghimes region of Transylvania.
Contact us at office@transilvaniatours.ro for more information regarding tours. Transilvania Tours |

Romania - Relativity

20. August 2016. Romania 🇷🇴 Moldavia (Moldovva). Bacău County. Brusturoasa. Whenever I'm on the board, it feels like time is standing still.

Próbáld ki TE is a Gyimesi bobpályát! Bobsleigh track in Romania! Pista de bob în Ghimeș!

Télen, de nyáron is élmény a Gyimesfelsőloki bobpálya.
Csatlakozzál TE is a csatornánkhoz és jutalmakban részesülhetsz:


Filmjeink elkészítését támogatja:

Kövess minket az Instagrammon is:
honlapunk:
Minden ami Erdély és Székelyföld, a Kárpátok.
Szép utazások, kalandos túrák, Erdélyi városok, falvak.

TARCĂU - BRATEȘ ORIGINAL PHOTOS AND VIDEOS (HD 720p)

2009-(04-05)-(30-01) Bucuresti Nord Ghimes Bucuresti Basarab 132IESIREA DIN LUNCA DE MIJLOC

Every video description is found in it's name, and in the playlist where the video is included, respectively.
Descrierea fiecarui videoclip se gaseste in nume, respectiv in playlist-ul din care face parte.
x

SKI TRIP | SKIGYIMES & HARGHITA BĂI

SKIGYIMES:
BALU PARK Harghita Bai:
--------------------------------------------------------------------------------
Instagram:
Music:



Partia Ghimes

2009-(04-05)-(30-01) Bucuresti Nord Ghimes Bucuresti Basarab 134DUPA LUNCA DE SUS LA LIVEZI CIUC

Every video description is found in it's name, and in the playlist where the video is included, respectively.
Descrierea fiecarui videoclip se gaseste in nume, respectiv in playlist-ul din care face parte.

Tarcau Mountains Off Trail

Crossing through Tarcau Mountains, one of the last true wildernesses of Romania, we faced very difficult terrain and raging rivers, on our way towards nowhere in particular. We also had a talk with the local sheep hurders and ware lucky enough to spend a day in a traditional sheepfold, witnessing how cheese is made since the dawn of time in these parts.

FULL GPS TRACK:

SUBSCRIBE
INSTAGRAM
FACEBOOK

Filming gear: DJI Spark, iPhone 7, GoPro 7

#thruhike #offtrail #wildcarpathia

Gyimesek, Gyimesbükk, Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok

Kirándulj velünk a Gyimesek mesebeli tájain
Minden ami Erdély és Székelyföld, a Kárpátok.
Szép utazások, kalandos túrák, Erdélyi városok, falvak.

Shares

x

Check Also

x

Menu