ROMANIA - time travel to DURNESTI (by Cosmin Dumitru)
Somewhere in Romania, near Botosani is DURNESTI. A place back in time where the nature is at home, pure, untouched, a place without natural gas distribution... roads, cars or transportation, internet... but a place where you find everything you need 100% bio, the home of mother nature !
A place like Earth was before... before human development !
Mesterul Popular Ion Albu - Timisesti, judetul Neamt
- Unul din mesterii populari din judetul Neamt care duce mai departe frumusetea si simbolul sarbatorii de Anul Nou este Ion Albu din Timisesti. De mai bine de 40 de ani, Ion Albu realizeaza masti populare necesare cetelor de mascati pentru a merge si a ura in gospodariile satenilor. Specializat in confectionarea mastilor dupa tehnica populara, mesterul Ion Albu din Timisesti foloseste imaginatia si umorul caracteristice sateanului roman, pentru a creea adevarate podoabe de arta populara.
Comuna Frumuşica Botoşani: povestea satului cu fete frumoase
Joi, 23 ianuarie, în sala de conferinţe din cadrul restaurantului Belvedere a avut loc acţiunea „Şezătoare la români, ediţia a III-a. Acţiunea a fost organizată de Asociaţia Umanitară „Inimi la unison şi Liceul Tehnologic Special „Sf. Stelian Botoşani în parteneriat cu Centrul Europe Direct Botoşani, mai multe şcoli şi organizaţii şi a avut drept scop redescoperirea frumuseţii obiceiurilor şi tradiţiilor de altădată. Copiii au readus în prim-plan obiceiurile bătrânilor, care se adunau, în special iarna şi realizau şezători. Pe lângă aceste activităţi, aveau loc recitări de cântece, alături de glume şi aflarea ştirilor despre ce ce mai întâmpla prin sat. Copiii au dorit să reintre în acea atmosferă, fiecare dintre ei realizând câte ceva, de la tors, până la croşetat de fulare şi mănuşi. Costumele naţionale au făcut ca saltul în timp să fie mai uşor de realizat, iar oaspeţii au fost aşteptaţi cu pâine şi sare. Prezenţi la eveniment, pe lângă copii au fost şi profesori ai acestora, alături de directori ai instituţiilor de învăţământ participante la eveniment. Un reprezentant al Centrului Europe Direct Botoşani a adresat cuvinte de apreciere organizatorilor şi a lansat invitaţia de a realiza proiecte finanţate cu fonduri europene având ca tematică meşteşugurile tradiţionale, creaţia culturală locală.
Buzeni Buda Copălău Cotu Westmoldau Bessarabien Rumänien Romania 5.4.2016
Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.
Traditii romanesti de sarbatori1(brasov 2011)
Iarna 2011 la brasov
Tradiții de Anul Nou în comuna FRUMOSU (Bucovina, România)
În peisajul pastelat al serbărilor tradiționale din Bucovina care marchează intrarea intrarea în Noul An se evidențiază cele din comuna Frumosu sub forma unui alai folcloric de mare anvergură la care participă aproape întreaga comunitate, atât ca ”actori”, cât și ca spectatori, frecvent îmbrăcând straie tradiționale de sărbătoare. Specific acestui eveniment, în cadrul alaiului folcloric de la Frumosu se remarcă prezența unui grup de tineri care călăresc superbi cai de rasă, împodobiți și ei. Astfel, în ajunul Anului Nou (31 decembrie), de la punctul de adunare din vatra satului, alaiul focloric, având călăreții în frunte, se îndreaptă la Primăria comunei. ”Spectacolul” începe cu Plugușorul în care grupul de urători este acompaniat de un taraf, de ”buhai” și de zurgălăi. Urările tradiționale specifice Noului An sunt însoțite aici și de versuri referitoare la diverse aspecte ale vieții socio-economice ale comunei, cărora, integrat perfect în grupul de urători, le dă replică însuși Primarul. Programul continuă cu jocul caprelor, la Frumosu într-o variantă extinsă presărată cu momente picante care fac deliciul publicului. Grupul este format din 5 capre clămpănitoare, năzdrăvane, însoțite de un cioban. Deoarece capra ”cea fudulă, s-a înecat c-o barabulă”, ciobanul, în hohotele de râs ale spectatorilor, solicită cu disperare ajutorul doctorului care să-i salveze turma. Doctorul ”caută” caprele, iar cea mai mică este și cea mai poznașă, prin mișcări specifice și behăituri plângăcioase autentice dând naștere unui pui ... de urs. După ce sunt salvate, caprele trebuie să treacă printr-o altă altă probă, cea a negustorului care vrea să le cumpere, din fericire fără rezultate doarece fiecare capră are câte-un beteșug, făcându-l de râs pe cioban. Programul continuă cu jocul urșilor, tot în număr tot de cinci, însoțiți de un țigan ursar și, nemaivăzut până acum, de două țigănci ursărese blonde (!). Se pare că urșii de la Frumosu fie sunt deosebiți de blânzi de felul lor, fie foarte bine dresați, deoarece suportă să fie încălecați și ghiontiți de ursărese. Suita datinilor de Anul Nou se încheie cu Sorcova copiilor. În final, Primarul mulțumește participanților pentru acest moment festiv deosebit și conform tradiției sunt împărțite grupurilor folclorice colaci împletiți mari ”cât roata carului”, precum și un coș mare cu plăcinte ”poale-n brâu”. De la Primărie, alaiul folcloric, cu călăreții în frunte, se deplasează la Poliție unde spectacolul este reluat. Aici se încheie și videoclipul de față, dar manifestările continuă, alaiul folcloric, folosind și căruțele, deplasându-se în lungul și în latul comunei, ținte importante fiind numeroasele pensiuni de pe Valea Moldoviței, pline cu turiști.
sarbatorile de iarna in moldova
sarbatorile de iarna in Moldova ,,Bacau,,,
FIreworks on Chinese New Year/ Artificii de Anul Nou Chinezesc - London 21 feb 2010 part 1
Traditii de Craciun la Sebesel 4
Sania Lu' Mosu` :)
Capra din Floresti in Todireni 2013
Tradiții de Anul Nou - URȘII din Timișești (Târgu Neamț, Moldova)
Timișești este o comună din județul Neamț situată pe malul Râului Moldova, la circa 12 km est de Târgu Neamț.
După ce am văzut Urșii din Timișești pe scena celei de a IX-a ediții a Festivalului Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou din Târgu Neamț, în cadrul mai larg al spectacolului prezentat de Ceata Mare din Timișești ( ), ne întâlnim cu „urșii” pe stradă unde ei își prezintă dansul neîngrădiți de rigorile scenei. De regulă, acest carnaval al măștilor și al tradițiilor de Anul Nou are loc în ziua de 2 ianuarie a fiecărui an, dar acum, după o pauză de un an, din motive de gestionare a pendemiei Covid-19, s-a ținut cu două zile mai devreme, pe 31 decembrie 2021.
Liderul alaiului folcloric este vestitul creator de artă populară ION ALBU din Timișești, onorat cu titlul de „Tezaur uman viu” conferit de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Dumnealui a înființat încă din 1978 ansamblul de obiceiuri populare „Aşa-i datina la noi” având peste o sută de membri. De asemenea, atrag atenția frumoasele măști și costumații ale urșilor și ursarilor, reprezentând desigur creația meșterului popular Ion Albu.
Partea instrumental-muzicală este susținută de o fanfară din Tătăruși (județul Iași).
Grupul urșilor cuprinde doi țigani-ursari și vreo opt urși. Poate cel mai spectaculos spectacol cu măşti, jocul ursului pune în mişcare picioarele oricărui privitor şi simbolizează trecerea anotimpurilor, amintind că acest animal era pe vremuri considerat personajul care învinge iarna şi aduce primavara. Astfel, rostogolirea urşilor în cerc, bătutul picioarelor şi moartea ursului, apoi învierea miraculoasă ca şi urcarea acestuia pe bâtă redau in chip metaforic succesiunea anotimpurilor care, candva, stateau sub semnul acestui animal, capabil să învinga iarna şi să vestească primăvara. Semnificaţia este purificarea şi fertilizarea solului în noul an. Există ipoteza că la originea acestui obicei s-ar afla un cult traco-getic. În înregistrarea actuală (spre deosebire de ceea ce am văzut pe scenă) urșii nu se mai rostogolesc pe pământ, nu mai „mor” și nici nu „învie”, dar joacă cu mare bucurie. Și întotdeauna remarcăm figura plina de viață a liderului lor, dl. Ion Albu.
În afară de spectacolul scenic amintit ( ) al Cetei Mari din Timișești, reprezentații asemănătoare ca subiect pe aceeași scenă a Festivalului din 2 ianuarie 2016, susținute de același alai folcloric din Timișești condus tot de dl. Ion Albu, pot fi văzute aici:
Jocul caprelor:
Jocul urșilor:
Galati, Romania, tur de oras, Walking tour [4K video]
Plimbare in Galati, Romania. Walking tour Galati city, Romania. Printre obiectivele vizitate: Parcul Mihai Eminescu, Strada Domneasca, Universitatea Dunarea de Jos, Primaria Galati, Palatul Administrativ, Teatrul Dramatic, Catedrala Arhiepiscopala, Gradina Botanica, Gradina Japoneza, Portul Galati, Faleza Dunarii, Biserica Fortificata Precista, Biserica Pogorarea Sfantului Duh, Gradina Publica, Parcul Corneliu Coposu (Parcul Closca).
Pentru a urmari mai multe video-uri, apasati butonul de subscribe.
00:00 Parcul Mihai Eminescu
02:45 Strada Domneasca
08:02 Lupa Capitolina
08:15 Universitatea Dunarea de Jos
10:09 Primaria Galati
10:30 Palatul Administrativ
11:31 Monumentul Eroilor
12:16 Teatrul Dramatic
12:39 Casa Artelor
12:28 Catedrala Arhiepiscopala
16:25 Gradina Botanica
20:49 Gradina Japoneza
27:01 Portul Galati
28:41 Faleza Dunarii
39:31 Biserica Fortificata Precista
41:31 Biserica Pogorarea Sfantului Duh
42:48 Gradina Publica
48:53 Parcul Corneliu Coposu (Parcul Closca)
52:19 Parc Spicul
#galati #romania #walkingtour #travel #nature #travelvideo #placestovisit #beautifuldestinations #traveling #românia #explore
Obiceiuri la Muzeul Măștilor - Muzeul Popa din Târpești, Neamț (#priNeamt)
La Târpești, în Neamț găsim Muzeul Măștilor sau Muzeul Popa. O frumoasă tradiție a măștilor a pornit din acest sat iar Nicolae Popa a adunat dovezile acestui obicei. Pe lângă măști, la Muzeul Popa se găsesc o mulțime de alte obiecte de etnografie, numismatică, arheologie. A doua oară l-am văzut în timpul #priNeamt 2013.
Pus la dispoziție de
cross pe Valea Bogatii cazatura haiosa
16. Lucrari calea ferata-Posada.avi
Drum spre casa de la Suceava 2 Mai 2010
cer fabulos in Banat, langa Gradinari.MPG
Moment aproape poetic si divin in superbul Banat nu departe de Oravita. Sunt exaltat si fericit.
Ursul de la Comănești [2019] 4K | SORS
Jocul urșilor un obicei arhaic care se practică în ajunul Anului Nou îndeosebi în Moldova și constă în interpretarea unui ritual de către o ceată de urători. Ceata urătorilor care merg cu ursul este alcătuită din urători deghizați în urs, ursari, fluierari, toboșari; fiecare dintre ei interpretând un anume rol. Uneori, în ceată, pot fi acompaniați de irozi sau mascați.
Jocul ursului provine cel mai probabil din Evul Mediu. Până la jumătatea secolului al XX-lea țiganii ursari colindau satele cu urși care îi călcau pe cei suferinzi de „șale”. În ropotele tobelor, mai mulți urși, ținuți în lanțuri de către ursari, trebuiau să joace după un anumit ritm.
Pentru cei din zona de munte a văii Trotușului jocul ursului simbolizează libertatea dezlănțuită iar pentru cei din sud-estul bazinului ursul în lanțuri ce face diferite acrobații, imită și sugerează contrariul, adică lipsa totală de libertate.
Club Industry 2012 (Official)
The official recap of Club Industry 2012 in Las Vegas, NV. Includes interviews with Jen Jacobs from NBC's Biggest Loser, Vanessa Klapper from Star Trac and Tim McCarthy from Life Fitness. For more info visit clubindustryshow.com/
Produced by: Gabriel Ratliff
Contact written by JOSQUIN DES PRES
www.montania.ro: artificii Revelion 2010 Sinaia!
Artificii Australia finalul
Festivalul de artificii Montréal 2011