Walking tour in Korond/Corund - Harghita - Transylvania - Romania - September 2023 - WalkinGo Travel
Walking tour in Korond / Corund - Harghita - Szeklerland - Transylvania - Romania - September 2023 - WalkinGo Travel, Szeklerland, Transylvania, Romania, Europe
Explore Romania - Snails hill - Corund - Harghita county #Shorts
🇺🇸 Snails Hill - Corund - Harghita county - Romania
🇭🇺 Csiga-domb - Korond - Hargita megye - Románia
🇷🇴 Dealul melcilor - Corund - Judetul Harghita - Romania
If you like the video, feel free to subscribe to our channel and leave a comment below.
#shorts #romania #visitromania #exploreromania #travel #nature #travelvlogs
Muzeul Aragonitului din Corund (Harghita, Transilvania, România)
Vă rog să activați subtitrarea în românește !
Vizitarea ”Muzeului Aragonitului” (sau ”Muzeul de Aragonit”) de la Corund (Korond) trebuie să înceapă cu vizitarea fostei exploatări de aragonit situată în vecinătate, în Dealul Melcului, acum rezervație naturală geologică și excelent amenajat turistic cu punte de lemn, platformă de belvedere și panouri explicative. Practic intrăm într-un fel de „canion” care reprezintă de fapt aragonitul de calitate bună, deja exploatat. Pe peretele „canionului” putem vedea totuși depuneri frumoase de aragonit de diverse culori. La capătul „canionului” este prezent un fenomen geologic excepțional, și anume un izvor cu apă sărată sub presiune din care se depun cruste carbonatice. Detalii privind acest loc puteți vedea într-un videoclip anterior:
Aragonitul de la Corund nu este pur, întotdeauna fiind însoțit de cantități variabile de calcit. Factorul care dictează depunerea aragonitului și nu a calcitului este presiunea.
Calcitul și aragonitul sunt minerale polimorfe (aceeași compoziție chimică, dar cu structură cristalografic diferită) ale carbonatului de calciu (CaCO3): calcitul cristalizează în sistemul romboedric (trigonal), iar aragonitul în sistemul rombic. Calcitul este un mineral foarte comun, el alcătuind roca monominerală numită calcar (sau marmură, calcar metamorfozat) care poate forma munți întregi. Spre desebire de calcit, aragonitul este mult mai rar, mai ”greu” (greutate specifică 2,9 g/cmc față de 2,7 g/cmc) și mai dur (3,5-4, față de duritatea 3 a calcitului). Aragonitul se deosebește și prin structura sa radiar-aciculară, spre deosebire de calcar (sau marmură) care este masiv. În plus, aragonitul este metastabil, prin încălzire la 410°C trecând în calcit.
Muzeul Aragonitului se găsește la drum, vis-a-vis de fosta exploatare (Dealul Melcului și Băile sărate Unicum), exact în fostul atelier de prelucrare. Muzeul stă mai mult închis, dar noi am avut noroc de Dl. Pál Zoltán Ferenc, ghid profesionist specializat pe zona Corund, probabil custode al muzeului, pe care tocmai îl prezenta unui grup de tineri. Un număr de telefon găsiți pe panoul de lângă muzeu. Muzeul a fost înființat în 2012 în fostul atelier de prelucrare a aragonitului, după ce urmașii lui Knop Vencel au recuperat clădirea.
Povestea aragonitului începe cu anul 1908 când Knop Vencel, inginer ceh la minele de aur de la Zlatna, vede depozitele de aragonit de la Corund. În 1914, la vârsta de 35 de ani, își dă demisia de la Zlatna și pune pe picioare exploatarea și prelucrarea aragonitului de la Corund. Piesele confecționate din aragonit, deloc ieftine, erau foarte căutate. Afacerea înflorește și datorită faptului că avea buni meseriași, corundenii având o îndelungată tradiție în arta ceramicii. Piese prelucrate din aragonit au fost comandate chiar de Casa Regală a României. Într-o vitrină putem vedea chiar duplicatul unei cutii pentru bijuterii comandată de Regina Maria. Afacerea intră în declin după Primul Război Mondial în care moare unul din fiii lui Knop Vencel, el însuși căzând prizonier. După moartea subită în 1941 a lui Knop Vencel, activitatea mai continuă până la naționalizarea din 1948. După 1950, statul român reia exploatarea, dar folosind explozivi pentru extragerea aragonitului, zăcământul este repede distrus.
Putem vedea atât bucăți brute de aragonit, cât, mai ales în vitrine, piese din aragonit de o rară frumusețe: seturi pentru birou, vaze, vase, cutii pentru bijuterii, pipe, piese de șah, capete de baston, scrumiere, obiecte decorative etc. Deși aragonitul nu este nici măcar piatră semiprețioasă, ci o piatră decorativă, el este numit „piatra prețioasă a secuilor” (sau „diamant secuiesc”), înnobilarea venind din talentul meșterilor artizani care au prelucrat-o.
Korondi Aragonit Múzeum
Traveller’s Guide: Tourist attractions in Harghita County
author: Camelia Popa; photos: Organizaţia Geoecologică Accent, Mihai Moiceanu, Bence Mate, Eugen Cojocariu; audio: Ana-Maria Popescu
Aragonitul de la CORUND (Transilvania, România)
Vă rog să activați subtitrarea în românește!
La marginea vestică a comunei Corund (Korond), la nord de drumul național spre Praid, se găsește Dealul Melcului (sau Firtuș) care a fost exploatat pentru aragonit. Un areal de 8 ha a fost instituit în anul 1980 ca rezervație geologică de interes național, conținând urmele a trei vechi exploatări de suprafață de aragonit.
Aragonitul este unul din cele trei minerale polimorfe (aceeași compoziție chimică, dar cu structură cristalografic diferită) ale carbonatului de calciu (CaCO3): calcitul cristalizează în sistemul romboedric (trigonal), aragonitul în sistemul rombic, iar vateritul în cel cel hexagonal. Calcitul este un mineral foarte comun, el alcătuind roca monominerală numită calcar (sau marmură, calcar metamorfozat) care poate forma munți întregi. Spre desebire de calcit, aragonitul este mai ”greu” (greutate specifică 2,9 g/cmc față de 2,7 g/cmc) și mai dur (3,5-4, față de duritatea 3 a calcitului). Aragonitul se deosebește și prin structura sa radiar-aciculară, spre deosebire de calcar (sau marmură) care este masiv. În plus, aragonitul este metastabil, prin încălzire la 410°C trecând în calcit.
În zona Dealului Melcului de la Corund, acumulările de aragonit însoțite de calcit s-au format prin precipitarea carbonatului de calciu din apele minerale carbogazoase și puternic mineralizate. Ca să se formeze aragonit și nu calcit, este nevoie de o presiune mai mare și din această cauză vom întâlni aragonit depus numai în fostele fisuri din adâncime unde au fost asigurate condițiile de presiune necesare. La baza Dealului Melcului se găsesc Băile Sărate Corund sau Băile Unicum alimentate de trei izvoare diferite chimic, cel mai mare având apa sărată.
Exploatarea aragonitului a început în 1914 la inițiativa geologului ceh Knop Vencel. Aragonitul era prelucrat sub formă de diverse piese decorative într-un atelier situat în apropiere, la drumul național, de către meșteri artizani secui, localnici. Din această cauză aragonitul este numită și ”piatra prețioasă a secuilor”, nu datorită rarității, ci înnobilării creată de artizanii din Corund. În prezent, fostul atelier adăpostește Muzeul Aragonitului, unic în țară (și în Europa ?).
Exploatarea a dus la epuizarea rezervelor de aragonit de calitate, locul acestora fiind marcat de un fel de canion care taie Dealul Melcului. În ultimii ani a fost amenajat un frumos traseu turistic tematic în circuit, bine documentat cu panouri trilingve, conținând atât vechea exploatare unde putem vedea frumoase depuneri de aragonit, cât și o platformă de belvedere. În capătul de sus al ”canionului”, din perete țâșnește sub presiune un izvor mineralizat și din care se depun cruste carbonatice (deci fenomenul este încă activ).
Rezervația geologică Dealul Melcului, Corund, Jud Harghita, România
Mai multe detalii aici:
NU RATA aceste OBIECTIVE TURISTICE ! - O ZI in judetul HARGHITA #romania #nature #youtube #calatorie
De aceasta data plecam la drum intr-un circuit interesant, dorind sa promovam minunatiile intalnite. Calatoria va incepe din judetul Bacau, urmand ca prima destinatie sa fie la Parcul Mini Transilvania, alfat langa Odorheiul Secuiesc, judetul Harghita.
Urmatorul obiectiv va fi comuna Corund, zona cunoscuta pentru comercializarea obiectelor faurite din lemn de catre localnici si renumita datorita ceramicii specifice locului.
Ultimul obiectiv prezentat va fi Salina Praid, aceasta fiind o mina de sare gema, situata in bazinul muntilor Gurghiului.
Daca v-a placut acest clip nu uitati de: Like, Share si Subscribe.
Mai multe video-uri de calatorie gasesti aici:
Aboneaza-te la canalul nostru si fii alaturi de noi in aceasta aventura!
Multumim!
Song: Fredji - Blue Sky (Vlog No Copyright Music)
Music provided by Vlog No Copyright Music.
#Romania, #Harghita, #Travel, #Transilvania, #Cultura, #Excursie, #Vlog
🔴 HARGHITA [ROMANIA] - BIKE TRAVEL [4K]
Harghita is a county located in eastern Transylvania (in the central area of Romania). The county seat is the municipality of Miercurea Ciuc. According to the 2011 census data, the population of the county is made up of 82.89% ethnic Hungarians and 15.94% Romanians, the difference being represented by other nationalities (about 1.2%).
The main attractions from this video:
* Saint Ann Lake is the only crater lake in Romania located in the volcanic crater of the Ciomad volcano of the Eastern Carpathians (near Tușnad) in the Natural Reserve of Mohoș, Harghita County (Romania). Palynology studies concluded that the history of Lake Saint Anne began about 8,800-9,800 years ago, at the stage of peat bog and shallow lake.
* Tusnad Baths is the smallest town in Romania, with a population of 1,617 peeps. It is located at an altitude of 650 meters in the southern reaches of the Ciuc depression, between the Harghita and Bodoc mountains, in the valley of the Olt, and is an important spa town.
Instagram:
Song: T & Sugah - TumDaDaDum [NCS Release] | Link:
Outro Song: Main Reaktor - Recession [NCS Release] | Link:
Beautiful Harghita Country | Season 12 | Episode 15
Motorcycle Trip around Romania with Yamaha XT660Z.
In this episode, I will show you the Beautiful Harghita Country.
Detailed route:
Advtouring Hargita YouTube channel:
More information about my sponsors:
Smart Turn System:
REV'IT! :
Monimoto:
Lone rider:
21 Brothers:
Canary motorcycle tours:
Rosetta Tours:
Online course The Essential Guide to Any Motorcycle Traveler:
Grab your free e-book:
Join this channel to get access to perks:
Most watched videos on my channel:
Support my channel:
Amazon Shop (Affiliate):
Books:
Merch:
Smart Turn System now offers a 20 % discount and a lifetime warranty for everyone who uses the links below:
STS:
SBM:
I highly recommend their products to each and every one of you.
Smart GPS Tracker:
Become my Patron:
Website:
Facebook:
Instagram:
Visit Romania | Beautiful Harghita | Romania drone shots
Footage taken in Romania, Harghita county and Neamț county. More info to follow.
Izvorul carbogazos sarat, Dealul Melcului, Corund
Descoperă Nordul Județului Harghita - locul perfect pentru vacanța ta
Indiferent de anotimp sau de pasiune, zona de nord a județului Harghita, are toate carcateristicile care pot face din urmatoarea ta vacanță, o vacanță reușită, o vacanță de vis.
Acest clip prezintă atracțiile turistice ale zonei muntoase din nordul județul Harghita, care oferă o varietate de activități în natură, precum drumeție, cicloturism, ski, schi de tură, alpinism și zbor cu parapanta. Zona are o rețea de trasee de drumeție și cicloturism de peste 400 de km. Traseele au fost mapate la zi pentru un acces mai facil și în siguranță a parcurgerii lor, putând fi urmate cu ajutorul echipamentelor de orientare GPS, aplicațiilor pe telefon sau a ceasurilor smart. Municipiul Toplița, situat la poalele munților Căliman și Gurghiului, este un punct de plecare popular pentru explorarea zonei de nord a județului. Pe lângă posibilitățile de cazare variate, zona are și izvoare de apă minerală, cum ar fi apele minerale de la Borsec și Bilbor, precum și izvoare naturale neexploatate.
Am realizat acest film din dragoste și pasiune pentru munte dar și pentru locurile extraodinare din nordul județului Harghita.
Acest material face parte din cadrul proiectului: Dezvoltarea turismului din nordul Județului Harghita prin digitalizarea traseelor turistice și a ciclotraseelor montane. Proiect realizat de Asociația Salvamont Toplița Căliman, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare.
Mulțumiri:
Cercetașii României, Centrul Local Orion, Miercurea Ciuc
Pentru suportul oferit de-a lungul timpului în activitatea Asociației Salvamont Toplița Căliman și pentru participarea activă în realizarea acestui film.
Serviciul Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita
Pentru sprijinul logisitc oferit în procesul de digitalizare al traseelor din nordul județului.
Producție Regie, Imagine si montaj: George Moldovan
Narator: Florin Mândru
Copyrighter: Nodiș Marius
Interviuri: Manu Ruxandra, Filip Rareș
Participanți: Brânzila Lisa, Peter Dora, Pântea Andreea, Maftei Alex, Szasz Endre, Mihalache Florin, Bogos Geta, Bota Sorin.
Coloana sonoră: Audionetwork.com
Copyright Asociația Salvamont Toplița Căliman & George Moldovan
Decembrie 2022
Am ajuns la INIMA LUI ISUS! Stăm de vorbă cu meșterii din Corund ( Hrghita )
#romania #harghita #drumetie #haihui
Daca vrei sa vezi lumea de sus si vrei sa fi mai aproape de Dumnezeu atunci trebuie sa ajungi la Statuia Inima lui Isus de pe Dealul Gordon jud Harghita, fiind cea mai mare statuie a lui Isus din Europa de Est.
Facebook:
#like
- #share
- #subscribe
Muzeul Apelor Minerale (Băile Szejke - Szejkefürdő, Odorheiu Secuiesc, Transilvania, România)
Vă rog să activați subtitrarea în românește !
Băile Szejke, în ungurește Szejkefürdő, sunt situate lângă orașul Odorheiu Secuiesc (Székelyudvarhely), județul Harghita. În perimetrul stațiunii sunt mai multe izvoare cu ape minerale mai aparte, de tip mixt: ape minerale carbogazoase + sărate + hidrocarburi. Atestate documentar încă din secolul 18, apele de aici devin renumite în perioada 1871-1890 odată cu intrarea întregului domeniu în proprietatea lui Orbán Balázs (1829-1890) care modernizează vechile „băi țărănești” la standardele epocii, construind, în afară de conacul său, un stabiliment cu 24 de vane cu apă minerală încălzită, o piscină cu apă minerală rece, un restaurant cu muzică țigănească etc. În anii 2004-2008, în apropiere de drumul național spre Corund - Praid - Sovata -Târgu Mureș și de izvorul mineral Izvorul Mare (sau Izvorul cu petrol) a fost construită o frumoasă clădire de lemn care găzduiește Muzeul Apelor Minerale. Acesta nu se referă strict la apele minerale de la Băile Szejke, ci are și caracter documentar-științific, istoric și etnografic, făcând referire la întreg Ținutul Secuiesc: izvoare minerale, băi locale cu ape minerale, ape sărate și mofete, precum și la stațiunile balneoclimaterice cunoscute (Tușnad, Borsec, Balvanyos). Alte muzee asemănătoare tematic, dar mai mici, se găsesc la Tușnad Sat și la Borsec.
În curtea muzeului se găsește Izvorul mineral Sarolta, un șopron care protejează vechi căruțe special construite cu care se transporta apa minerală la Odorhei, precum și „Arborele lui Kannásné” (trunchiul fostului cel mai vechi arbore din Odorhei).
Prima sală este dedicată apelor minerale de la Băile Szejke, emblematice fiind ulcioarele ceramice și fotografiile de epocă cu căruțe trase de bivoli și care transportau aceste ulcioare cu apă minerală la Odorhei. În cea de a doua sală ne întâlnim cu două personalități ale secuimii. La început intrăm în contact cu viața și activitatea geologului Bányai János (1886-1971) care, printre altele, a inventariat în Secuime circa 2.500 izvoare cu apă minerală. Vedem vitrine cu roci și fosile din colecția sa, materiale de lucru, publicații, hărți, portrete etc. Cealaltă parte a sălii este dedicată marelui encicloped Orbán Balázs (1829-1890), cel mai mare dintre secui, aventurier, politician, scriitor, etnograf, academician, de fapt cel care a reconstruit Băile Szejke. O impresionantă statuie îl reprezintă pe acest om a cărui capodoperă este „Descrierea Ținutului Secuiesc” („A Székelyföld leírása”), lucrare monumentală în 6 volume. Urcând la etaj intrăm în lumea stațiunilor balneclimaterice din Ținutul Secuiesc. Alături de vitrine conținând o mulțime de publicații tematice (balneologie, hidrologie etc.) vedem panouri cu fotografii reprezentând băile din Secuime așa cum erau odinioară: Szejke, Corund, Praid, Sovata, Chirui, Selters, Homorod, Vâlcele, Șugaș, Tușnad, Balvanyos, Borsec etc. Alte vitrine și exponate se referă la viața și atmosfera stațiunilor balneoclimaterice.
Recomandăm completarea vizitei la Muzeul Apelor Minerale de la Băile Szejke cu vizitarea galeriei de porți tradiționale secuiești la capătul căreia se găsește mormântul lui Orbán Balázs - - precum și a Parcului Minitransilvania - - conținând machete ale unora din cele mai renumite construcții din Transilvania.
Sanctuarul HARGHITA - MĂDĂRAȘ (Transilvania, România)
Poiana situată în Vârful Harghita-Mădăraș (1801 m), o zonă largă, plană, reînvie în ultimii ani amintirea unor vechi pelerinaje (dinainte de cel de la Șumuleu-Ciuc) și a unei vechi capele. An de an, în cele două platouri care tind să se contopească, sunt instalați noi și noi stâlpi funerari secuiești, precum și alte mici monumente aparținând tradiției secuiești și maghiare. Prezența stâlpilor funerari secuiești (care seamănă izbitor cu stâlpii funerari dacici) și a crucilor simple făcute din crengi, amintește de Complexul memorial Nyerges ( Multe din acestea sunt instalate chiar cu ocazia pelerinajului de la Șumuleu și astfel putem vedea cocarde și inscripții nu numai din Secuime, ci din toată Ungaria. Comparativ cu o altă vizită făcută aici acum cinci ani ( ) observăm dezvoltarea ansamblului memorial și în special construirea unui turn din piatră pe care veghează ”Turul”, pasărea sacră din mitologia maghiară. Pe lângă pasărea ”Turul” care apare sub diverse înfățișări, identificăm și alte simboluri secuiești și maghiare: Soarele și Luna (simboluri care apar pe steagul secuiesc), conturul Ungariei Mari, steme regale. Prin înălțimea sa, fiind probabil cel mai înalt punct al Ținutului Secuiesc, se încarcă de energii astrale, dar și telurice, zona fiind un centru vulcanic de erupție care a condus la edificarea Munților Harghita, vârful Harghita-Mădăraș fiind pentru prima dată menționat de Péter Tófalvi după 1998 ca Muntele sfânt al secuilor și de atunci sub acest nume a intrat în conștiința publică.
Madarasi Hargita szentélye (Erdély, Románia)
Muntele de Sare de la PRAID (Județul Harghita, România)
Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Rezervația geologică ”Muntele de Sare de la Praid” (în maghiară, Sóhát) este monument al naturii, respectiv o arie protejată de interes național situată în județul Harghita la sud de comuna Praid. Rezervația, localizată la SE de Dealul Sării (576m) are 60 ha și este străbătută de râul Corund. Acoperă cel mai mare zăcământ de sare din țară, ale cărui rădăcini sunt îngropate până la 2,7-3 km adâncime. Diapirul de sare pe orizontală are o formă ușor eliptică, având diametrul de 1,2 - 1,4 km, iar pe verticală are forma unei uriașe ciuperci. Vegetația caracteristică este cea halofilă plante specifice sărăturilor ).
Dealul a fost secționat de apele părâului Corund formând un canion de sare (Cheile Corundului) și rezultând un deal mai mic (Corbul Mic-Kisholló), separat de cel mare. Valea a străpuns sarea și canionul format este din stânci și creste de sare ce asociază fenomene de carst salin cu doline, polje, diaclaze, pâlnii de dizolvare și lapiezuri, toate însoțite de izvoare cu ape sărate.
Din canion prin potecile laterale, se pot vizita câteva doline mai mari semi-închise cuvegetație și microclimat specific, care sunt străjuite de stânci și pereți de sare ce prezintă o frumusețe exotică cu totul aparte.
Carstul salin are o evoluție rapidă, din forme de exocarst (lapiezuri, doline, diaclaze) se ajunge într-un timp scurt la endocarst (ponoare, hornuri, diaclaze de adâncime, mici peșteri, avene). Stânca de sare a cărei suprafață este expusă direct la ploaie se formează lapiezuri, iar pe fețele adăpostite se formează cruste cu aspect de conopidă. Draperiile de sare apar pe suprafețele verticale.
Harghita Roadtrip | Top 5 atracții din #Harghita | vlog38
În acest video vedeți o zi plină de activități interesante de făcut în Harghita❤️
Huntanya:
SkiGyimes:
Viaductul Caracău: Viaductul Caracau este un viaduct de cale ferata pe tronsonul Miercurea Ciuc - Ghimes, dat in folosinta la 18 octombrie 1897.
In timpul ostilitatilor din Primul Razboi Mondial, grinda centrala a fost complet distrusa (1916). Armatele austro-ungare au reusit in anul urmator sa monteze o grinda dreapta, dar sustinuta la o treime din deschidere de o palee metalica de peste 40 m inaltime. Aceasta solutie, cu titlu de provizorat, a ramas in exploatare 27 de ani.
Ca urmare a luptelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial, trupele germane l-au distrus complet in 1944. Odata cu incheierea razboiului, viata economica a tarii incepe sa isi revina si astfel se reia legatura peste munti. Din decembrie 1944 si pana in 12 februarie 1945, constructorii romani au realizat un viaduct provizoriu, complet din lemn (3.600 metri cubi). Aceasta a fost o performanta unica in istoria constructiilor feroviare.
In paralel, s-a inceput constructia unui nou viaduct, care a fost pus in functiune la 14 septembrie 1946. Noua constructie a viaductului a fost cel mai mare pod de cale ferata executat din beton armat din Romania. Lungimea totala a viaductului este de 264 m, bolta are deschiderea de 100 m, iar sageata este de 37 m.
Mini Transilvania Park:
Galeria Porților Secuiești: Orbán Balázs s-a născut în satul Poloniţa din apropierea oraşului Odorheiu Secuiesc, într-o familie secuiască cu tradiţie veche pe aceste meleaguri. A studiat la Odorheiu Secuiesc, însă în primăvara anului 1846 a părăsit meleagurile natale, pentru ca să revină abia în 1859. În anii absolutismului şi în perioada de relativă relaxare imediat următoare, el a cutreierat Ţinutul Secuiesc. A ajuns în fiecare localitate, a vizitat toate ruinele şi atracţiile naturale, luând notiţe şi imortalizând cele văzute cu aparatul de fotografiat. Între 1868 şi 1873, Orbán Balázs a publicat cele şase volume ale operei sale de marcă “Descrierea istorică, arheologică, geografică şi etnografică a Ţinutului Secuiesc”.
A murit fără urmaşi, lăsând totul moştenire neamului secuiesc din care s-a tras. Respectându-i-se ultima dorinţă, Orbán Balázs a fost înmormântat la Seiche. În faţa mormântului său a fost aşezat un şir de porţi secuieşti, dintre care prima fusese chiar poarta casei sale.
Heart Of Jesus Lookout: The 'Heart of Jesus' look-out is a work of art in the form of a statue depicting Jesus Christ, located on the outskirts of Farkaslaka (Lupeni) a village in Harghita County, Transylvania. The stainless steel 22-meter-high statue can be found on top of Gordon Hill (some 953 meters above sea level), it is the highest statue in Eastern Europe, representing Jesus Christ. The statue was designed by the sculptor Walter Zawaczky, erected in December 2011.
If you have any QUESTIONS post them in the comment section below!
Don’t forget to SUBSCRIBE for more videos!
INSTAGRAM:
@onetakewonder @patrichi.bianca
@romanianfes
Bianca’s #youtube channel:
ABONEAZA-TE GRATIS pentru a face parte din comunitate:
MUZICA EPIDEMICSOUND (o luna gratis pentru creatori de continut):
DONATE FOR THIS VLOG:
REVOLUT: @juliealpiniada
PAYPAL:
Check out other playlists:
VLOGS:
ALPINIADA:
FIND ME:
YouTube -
Instagram
Facebook -
BlogSpot -
Love, Julie
”Odaia Bunicii” și bazarul turistic de la Mănăstirea Voroneț (Bucovina, România)
Turiștii veniți să viziteze Voronețul, poate cea mai renumită mănăstire a României, parcurg cei 300-400 m de la parcări la poarta mănăstirii pe o alee mărginită pe prima parte de mai multe prăvălii cu artizanat, suveniruri și chiar produse alimentare. De remarcat că bazarul turistic respectă tradiția locului și pe lângă unele ”chinezării”, marea majoritate a produselor au o amprentă bucovineană autentică. Remarcăm articolele din lemn, ouăle încondeiate, ii și cămeșoaie. Dintre toate aceste prăvălii, ”Odaia Bunicii” se evidențiază de departe prin originalitate, bogăția și varietatea articolelor. Este foarte greu de definit acest spațiu drept magazin, ci, mai curând, un muzeu etnografic cu vânzare sau un atelier cu vânzare. Este un magazin neconvențional, un demers cultural, o poveste transformată în artă în care nu există limite între exponatele atnografice autentice și cele oferite spre vânzare. Din această cauză, primul contact cu ”Odaia Bunicii” poate fi derutant pentru-că nu știi dacă ai ajuns într-un muzeu sau într-un magazin. Bazarul turistic este completat cu prăvălii în care se servesc mâncăruri făcute la fața locului, cum ar fi turtele pe lespede și ”tradiționalii moldovenești” kürtöskalács (”colaci secuiești”, produs de tradiție maghiară) vânduți într-o ”Kürtoșărie” cu amprentă moldovenească. De altfel, spiritul hâtru, Humorisitic (Voroneț este un sat component al orașului Gura Humorului) al moldovenilor se regăsește și în exponate din ”Casa Bunicii” cum ar fi o cană decorată tradițional: ”Trăiască ŞEFA!...cu drag...SOȚU'”, un sucitor de aluat numit ”Schimbător de păreri” sau machete de căsuțe tradiționale, ”Căsuțe prin programul Prima Casă”. La capătul aleii, înainte de a intra în incinta mănăstirii, vă așteaptă căruțe sau trăsuri (vara) și sănii trase de cai (iarna) pentru plimbări în mediul rustic voronețian.
Muzica: Frații Reuț: ”Bat-o vina-nsurătoare” și ”Ursăreasca din Varati”
Descoperim cel mai mare zăcământ de sare de la noi din țară! CANIONUL de SARE | Praid - Harghita
#romania #travel #nature #haihui
Judetul Harghita ne impresioneaza din nou !
In Praid am descoperit Mina Iosif, prima mina de adancime care se deschide in acest loc in 1762, si are forma de clopot din care minerii scoteau blocurile de sare la suprafata in piei de bivolita .
Tot aici gasim cel mai mare zacamant de sare de la noi din tara numit Canionul de Sare unde datorita treceri anilor s au format: doline în sare, chei în sare, spălări de versant în sare, izvoare de apă sărată, munti de sare .
Facebook:
Muzica: Summer Martin - Birds In The Beach [Vlog No Copyright Music]
DayFox - Hope (Vlog No Copyright Music)
Olif - Days Like This (Vlog No Copyright Music)
#like
#share
#subscribe
Fântâna sărată de la MĂRTINIȘ (Harghita, România)
Vă rog să activați subtitrarea în românește!
Satul Mărtiniș, Homoródszentmárton în ungurește, resedința comunei omonime situată pe valea Homorodul Mare, județul Harghita, face parte din Ținutul Sării, zonă situată pe marginea estică a bazinului Transilvaniei unde sunt cunoscute zeci de depozite de sare dintre care se exploatează doar cel de la Praid. Fântânile cu saramură existente în mai multe sate din văile Homoroadelor sunt folosite de populația locală de sute de ani, formându-se unele deprinderi și tradiții cunoscute azi drept Civilizația Sării. Fântânile sărate aparțin întregii comunități rurale și sunt adăpostite în case (tradițional din lemn) numite Casa Sării aflate în grija unui administrator. Exploatarea fântânilor sărate se face după anumite reguli și după un anumit program. Fântâna Sărată de la Mărtiniș este deosebit de veche (undeva la 400-800 de ani) și constă dintr-un puț adânc de vreo 5m susținut de un trunchi de stejar scobit și protejat de o casuță foarte veche din bârne de stejar. Instrumentarul de extragere și transport a saramurii nu suportă fierul, fiind tradițional din lemn, în zilele noastre cu unele ”modernizări” (prezența plasticului). Saramura are multiple întrebuințări tradiționale. Detalii în subtitrare. Am realizat și alte videoclipuri cu aceeași tematică a fântânilor sărate: Lueta - , Merești - , Sânpaul (minutul 5:43) -