Memorialul EMIL REBREANU (Palanca, Județul Bacău, România)
Vă rog să activați subtitrarea în românește!
Emil Rebreanu (17 decembrie 1891 – 14 mai 1917) a fost un tânăr român transilvănean înrolat cu forța în armata Imperiului Austro-Ungar în timpul Primului Război Mondial. S-a evidențiat pe fronturile din Galiția, Rusia și Italia, fiind avansat la gradul de sublocotenent și decorat cu Medalia de Aur pentru Vitejie. Trimis în 1917 pe frontul antiromânesc, are mari frământări sufletești și se hotărăște să dezerteze trecând linia frontului la conaționalii români, cu planuri militare asupra sa. Este prins și condamnat rapid la moarte prin spânzurare. Și prin corespondența purtată, tragicul destin este reconstituit și redat cu modificări literare în romanul ”Pădurea spânzuraților” (1922) scris de fratele său, Liviu Rebreanu, important scriitor român. În 1920, după terminarea războiului și unirea Transilvaniei la România, este identificat mormântul lui Emil Rebreanu. La cererea fratelui, osemintele sunt mutate și reînhumate aici (locul spânzurării, pe pământul fostului Regat Român, așa cum Emil a solicitat înainte de moarte) cu onoruri militare pe 2 octombrie 1921. Pe monumentul de deasupra mormântului, terminat în 1922, scrie: ”Sublocotenent Emil Rebreanu spânzurat de unguri la 14 mai 1917 pentru că a vrut să treacă în rândul armatei române să lupte pentru întregirea neamului. Patria recunoscătoare nu l-a uitat”. Printre brazii din jurul mormântului, spre vest, la mică distanță, se văd ruinele Cetăţii Rákóczi și a fostului Canton 30 marcând fosta ”graniță de 1.000 de ani”.
Alături de mormântul lui Emil Rebreanu a fost ulterior construit un obelisc însoțit de câteva morminte cu oseminte ale ostașilor sovietici căzuți în 1944 în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Inscripția în limba română (alături de cea în limba rusă) este următoarea: ”Glorie eternă ostașilor armatei sovietice care și-au dat viața în luptele pentru eliberarea României din robia fascistă”
În anul 2012, în vecinătatea celor două monumente, a fost dezvelit cu mare fast un alt monument dedicat lui Emil Rebreanu. Monumentul de piatră ar două medalioane de bronz cu efigia lui Emil Rebreanu și celălalt cu Sfântul Gheorghe omorând balaurul. Poiana din jur a fost amenajată sub forma unui complex comemorativ. Eroul martir Emil Rebreanu este comemorat anual printr-un ceremonial militaro-religios.
Bătălia de la Borta Dracului (3-16 iunie 1944) - 6 - Luptele din Culmea Pleșului (zona Târgu Neamț)
Vă rog să activați subtitrarea în românește!
Ne apropiem pas cu pas de partea finală a ofensivei sovietice de la Borta Dracului (3-16 iunie 1944) și în acest episod descriem luptele din zona cea mai înaltă și anume Culmea Pleșului. Trecând peste această culme, Armata Roșie ar fi coborât în satul Nemțișor, pe valea Râului Nemțișor, în spatele aliniamentului de cazemate românești situate la est de Târgu Neamț și care bloca accesul pe valea Râul Neamț (Ozana), sovieticii având astfel câmp tactic deschis spre Transilvania (spre Berlin ...). Luptele cele mai grele s-au concentrat în zona Dealului Căprăriei situat pe Culmea Pleșului, dar care se prelungește la sud de Pârâul Culeșei, axa principală de atac a armatei sovietice și pe care am prezentat-o în episoadele anterioare. Istoria luptelor din Culmea Pleșului este cumva mai simplă și nu poartă pecetea tragediei din Borta Dracului. În dimineața zilei de 3 iunie sovieticii pornesc ofensiva pe un front larg (5 - 6 - 7 km), dar care se îngustează treptat pe măsura avasării. Sunt spulberate primele aliniamente românești și spre seară trupele în urcare se opresc în fața Crestei Pleșului, pe aliniamentul căreia se concentra defensiva română. În timpul nopții continuă schimburile de foc cu arme ușoare, dar mai ales tirurile de artilerie trase din toate părțile. În zorii zilei de 4 iunie 1944, pe drumul Bombeac (sau al Armatei, cu care ne-am întâlnit și în zona Islazului Slatinei unde era punctul de plecare) urcă un grup de tanchete sovietice care ajung în spatele dispozitivului de apărare românesc de pe Dealul Căprăriei, luându-i prin surprindere, românii neauzind motoarele din cauza bubuiturilor. S-au dat lupte grele în pădure. Românii se retrag coborând spre satul Nemțișor, cu sovieticii după ei și care ajung cu câteva subunități la râu. În acest moment frontul românesc era spart în zona crestei pe o lățime de circa 1,5 km, iar în valea Nemțișor undeva la vreo 500 m. Totuși satul Nemțișor și versantul de deasupra satului erau expuse focului românesc, vin întăriri, iar românii contraatacă împingându-i pe sovietici spre vârful dealului și apoi chiar peste culme spre Borta Dracului, astfel că până seara armata română recuperează linia de apărare din Culmea Pleșului. În zilele de 5 și 6 iunie 1944 românii își consolidează pozițiile în creasta Culmii Pleșului printre altele tăind pădurea la înălțimea de 2 m, așezând vârfurile copacilor spre vale și cu sârmă ghimpată, constituind un baraj antiinfanterie foarte eficient deoarece era clar că sovieticii își adună forțele pentru o nouă ofensivă. Urmează fatidica zi de 7 iunie cu ofensive ale ambelor armate și cu groaznicul bombardament cu proiectile incendiare din Groapa Dracului care schimbă cursul ofensivei sovietice, deși ei erau în evidentă superioritate umană și tehnică. Ofensiva sovietică eșuează, armata română recuperează toate pozițiile avute înainte de ofensivă, iar frontul rămâne stabil până la 23 August 1944. În videoclip pot fi văzute mai multe urme emoționante ale luptelor.
Lista videoclipurilor:
1. Situația tactică:
2. Începutul ofensivei:
3. Luptele din poienile Lingurarilor și Slatinei:
4. Mănăstirea Sfânta Cruce:
5. În Borta Dracului:
6. Luptele din Culmea Pleșului:
7. Luptele de la Nemțișor:
(4K) Poiana Brasov acoperita de zapada
Haiku pentru acest clip:
Zapada de sus
Brazii ii acopera
Totul e alb
Pentru ca au fost 3 zile libere legate si am vazut ca in Brasov si Poiana Brasov va ninge in weekendul cu ziua libera de 24 ianuarie (ziua unirii mici) am hotarat sa mergem in Brasov pentru a putea vedea, si a ne putea bucura de zapada in aceasta iarna (pentru ca in Bucuresti nu se anunta prea curand).
A fost destul de frig - erau -8 grade care se simteau ca -16 dar peisajele adevarate de iarna la munte cu zapada care acopera tot si ninsoarea care nu se mai oprea au meritat sa induram frigul.
O sa vina o seria de mai multe vloguri din aceasta mini excursie. Primul la Poiana Brasov, al doilea din Brasov si al treilea din Sinaia de la Peles.
In Poiana Brasov ne-am plimbat prin statiune, si am fost si la baza partiei de ski pentru a vedea filma telecabina, telegondola si skiorii cum cobor.
Totul in jur era acoperit de zapada.
Videoclipul este filmat la rezoluție 4K.
HaiKuNoi - travel vlog si Haiku!
Daca v-a placut acest clip nu uitati sa va abonati la canalul nostru HaiKuNoi si sa activati si clopotelul de notificari.
#PoianaBrasov #Zapada #Ninsoare
Prima zi în LAOS. Luang Prabang ne-a lăsat fără cuvinte, ne mutăm aici!
Bine ați venit la prima noastră zi în Laos! În acest videoclip, vă prezentăm magia orașului Luang Prabang, un loc care ne-a lăsat fără cuvinte și ne-a făcut să ne dorim să ne mutăm aici. Descoperiți alături de noi peisajele spectaculoase și atracțiile unice ale acestui oraș fermecător.
Vă vom ghida prin cele mai frumoase locuri de vizitat în Luang Prabang, oferindu-vă sfaturi despre lucrurile de făcut și experiențele de neuitat pe care le puteți trăi. De la plimbările relaxante pe malul râului până la explorarea naturii înconjurătoare, fiecare moment petrecut aici este o adevărată aventură.
Dacă sunteți în căutarea unei vacanțe exotice sau a unui ghid turistic pentru Laos, acest videoclip este perfect pentru voi! Vă invităm să descoperiți cum turismul responsabil și experiențele unice pot transforma călătoria voastră într-o amintire de neuitat.
Nu ratați ocazia de a explora Luang Prabang prin ochii noștri și pregătiți-vă să fiți impresionați de frumusețea acestui loc! Abonați-vă pentru mai multe videoclipuri despre călătorii și descoperiri în toată lumea.
Primul nostru video din Laos va arăta frumusețea orașului Luang Prabang și de ce suntem atât de încântați să ne mutăm aici! Un ghid turistic pentru peisajele de neuitat din Laos și experiențele de neuitat din Luang Prabang.
❤️ Bun venit pe CANALUL TĂU de călătorii - 1 An cu 1 Ghiozdan! ❤️
----------------------------------------------
ABONEAZĂ-TE, E GRATIS ȘI UNICA METODĂ PRIN CARE NE SUSȚII CANALUL DE YOUTUBE! ❤️
Click aici ➡️
----------------------------------------------
Bine ați venit în aventura noastră 1 an cu 1 ghiozdan!
În episodul de astăzi vezi o nouă filă din povestea noastră de viață.
💡Hai, PLAY, să înceapă AVENTURA 1 AN CU 1 GHIOZDAN! Vizionare plăcută!
-----------------------------------------------
❤️ Metode prin care ne poți susține 🙏
Susține-ne aventura și fii parte din aceasta prin a deveni membru oficial „1 An cu 1 Ghiozdan.
Vei avea multiple beneficii precum Vloguri accesate în avans, răspuns prioritar, menționări în LIVE-uri, etc.
❤️ Click aici pentru a te alătura acum:
🌐 Transfer Revolut
🔗
🌐 Transfer PayPal
🔗
🌴 Vrei și tu să călătorești mult și ieftin? 🌴
Yasmine a scris un eBook în care a adunat toate recomandările ei prin care îți explică practic modul în care facem noi asta. 📣
📚 Descarcă-l acum:
-----------------------------------------------
🎬 Vezi totul despre 🇰🇷 Coreea de Sud aici:
🎬 Vezi totul despre 🇯🇵 Japonia aici:
🎬 Vezi totul despre 🇨🇴 Columbia aici:
🎬 Vezi totul despre 🇵🇦 Panama aici:
🎬 Vezi totul despre 🇹🇭 Thailanda aici:
🎬 Vezi totul despre 🇻🇳 Vietnam aici:
🎬 Vezi totul despre 🇮🇩 Bali aici:
🎬 Vezi totul despre 🇲🇾 Malaezia aici:
🎬 Vezi totul despre 🇱🇦 Laos aici:
-----------------------------------------------
#1ancu1ghiozdan #atracțiiluangprabang #călătoriedeneuitat #călătorielaos #destinațiiexotice #excursiilaos #experiențeluangprabang #experiențeunice #ghiddecălătorie #ghidturistic #ghidturisticlaos #laos #laostravel #luangprabang #luangprabangtodo #luangprabangtravelguide #luangprabangviews #naturalaos #peisajelaos #placestovisitinlaos #plimbărilaluangprabang #thingstodoinluangprabang #turismlaos #turismresponsabil #vacanțalaos
-----------------------------------------------
Capitole
00:00 Din episodul de azi
00:40 Plecăm din Thailanda spre Laos
03:00 Cum îți recuperezi taxele din Thailanda
10:30 Am aterizat în Luang Prabang, Laos
14:45 Cum arată cazare de buget în Luang Prabang, Laos
19:00 Scoatem bani de la ATM în Laos
24:00 Apus superb pe râul Mekong
30:00 Târg cu produse tradiționale în Luang Prabang, Laos
42:0 Concluzii finale
Iarna prin satul Fundata - Brasov | Transilvania | Mavic Air 2 |
O poveste de iarnă cu crăiasa zăpezii îmbrăcând munții și brazii în zăpadă pufoasă, peisaje absolut superbe și o destinație de weekend fabuloasă, asta am să vă prezint astăzi în articolul ce urmează.
Locația se află în România, deși pare desprinsă din Austria sau Elveția, ea este atât de aproape de București. Ai ghicit? Este vorba despre Fundata, mai exact traseul ecoturistic T2, un traseu deosebit cu vederi către masivele Bucegi, Piatra Craiului și Leaota.
➡️ Citește tot articolul:
➡️ Follow me Instagram:
➡️ Follow me Facebook:
Promoveaza România împreună cu noi printr-un simplu Like & Share!
#Fundata #IarnaInSatulFundata #Brasov2022 #Zapada #CheileGradistei #JudetulBrasov #TraseuTematicT2 #HaiLaBrasov #JudetulBrasov #visitbrasov #drumetie #obiectiveturisticebrasov #InstaTravel #drona #4k #mavicair2 #TraseuEcoturisticT2
Exploring Craiova's Charm: Boat Rides and Mici Delights at Nicolae Romanescu Park 🚤🌳
Welcome to another delightful episode of Kris Eats! In this instalment, join me as I venture into the scenic beauty of Nicolae Romanescu Park in Craiova, Romania. From serene boat rides on the tranquil waters to savouring my favourite Mici, this vlog captures the essence of a perfect day in the park.
👉 Subscribe to Kris Munro on YouTube:
For more exciting food adventures and travel escapades, connect with me on other social platforms:
🌐 Website:
🐦 Twitter:
📸 Instagram:
🎵 Background Music 🎵:
🎶 Catch Our Moment by Markvard
[Music provided by RFM:
Let the enchanting melodies accompany you through the picturesque scenes of Nicolae Romanescu Park. If you're a fan of peaceful boat rides and mouthwatering Mici, this episode is a treat for you. Share your thoughts in the comments, and stay tuned for more Kris Eats adventures! 🌟🛶🇷🇴
Prima impresie despre Budapesta: Ungurii au cel mai frumos targ de Craciun? La doi pasi de Romania🎄
🎥 Pornim intr-o noua calatorie, dar nu inainte de a ne opri o zi in Budapesta pentru a vizita celebrul Targ de Craciun! Exploram orasul, bem vin fiert, ne intalnim cu Mosul si simtim din plin, magia sarbatorilor de iarna 🎄 #Budapesta #ChristmasMarket #HaiHui
INSIDE World's LARGEST IKEA ! Mall Of Asia Philippines 🇵🇭
#philippines #manila #dodoexplorers
World's Largest Ikea is in the Philippines and we wanted to see how large it actually is! We walk through the huge showroom area and try to get a table at the largest Ikea restaurant, ordering the famous meatballs.
Join our exploration!
*TIMESTAMPS*
00:00 Welcome to largest IKEA in the world
01:00 Free IKEA meatballs
05:02 We found our lamp in IKEA
10:28 Ikea Showrooms are huge
14:14 Found a bear IKEA
16:25 The biggest IKEA restaurant in the world
17:13 Let's try IKEA food in the Philippines
SUBSCRIBE to help us reach our next milestone ❤️
SUPPORT❤️
If you like our Content you can Support us with a cup of coffee:
☕
Join this channel to get access to perks and to our private chat:
FOLLOW US❤️
Instagram:
Facebook:
Twitter:
Tik-Tok:
Pinterest:
DODOEXPLORERS BLOG:
Use this code QUICK5947 for a 3% discount when your place your electronics order on the Quickmobile website:
Thank you Quickmobile for supporting us getting the gear we shot the video with!
CONTACT:
info@dodoexplorers.com
Cat de scumpa e Laponia? Cazare si activitati de top | Levi, Finlanda 🇫🇮
Ne-am mutat din Rovaniemi in Levi cu scopul de a trai cateva experiente unice, marca Laponia! Suntem curiosi sa vedem cum arata o cazare la 2000 euro/noapte; ne plimbam cu sania trasa de cainii husky pe un lac inghetat si redevenim copii in cel mai frumos parc vazut, vreodata! O zi magica in Regatul Inghetat :) #Laponia #Finlanda #HaiHui
Cazare iglu in Levi:
Traseu spre una din cele mai frumoase cascade din Apuseni - Cascada Moara Dracului | Barajul Drăgan
Am fost în septembrie la una din cele mai frumoase cascade din Munții Apuseni, mai exact din masivul Vlădeasa - Cascada Moara Dracului.
Traseul începe de la Barajul și Lacul Drăgan pe drumul forestier ce duce la cantonul Ciripa.
A fost o drumeție atât frumoasă cât și dezamăgitoare. Vedeți în clip ce și cum.
00:00 Începutul traseului - panorama spre Barajul Drăgan
02:17 Pe drumul forestier către cantonul Ciripa
07:10 Se taie masiv prin zonă - o veveriță pe drum
08:05 Cantonul Ciripa - pregătirea de intrare pe traseul Cruce Albastră
11:26 După câteva minute de căutare, am găsit marcajul
16:28 Urcușul devine mai accentuat
19:55 Jale cu defrișatul + foarte mulți copaci bolnavi
25:57 Bifurcații peste bifurcații - peisaje dezolante
29:48 Intru în pădure - urmează urcușul pe bolovani
37:33 Și am ajuns la cascadă
38:11 Pereții muntelui sunt verticali - peisaje frumoase
39:34 Eu la baza cascadei
41:24 Retur - coborâre și concluzii
43:53 Mostră din drumul ce pleacă de la barajul Drăgan
#aventurainromania #romaniamagica #travel #drumetie #cascadedinRomania #cluj #bihor #cascadaMoaraDracului #discoverromania #nature #romaniafrumoasa #mountains #obiectiveturistice #obiectiveturisticeCluj #munte #munti #muntiiapuseni
Prin Poiana Călineasa, în căutarea brândușelor
Poiana Călineasa - am fost în căutarea brândușelor acum 2 săptămâni. Peisajele din zonă sunt pitorești, stânele de acolo fiind pustii deocamdată. M-am putut plimba nestingherit pe unde am vrut. Am făcut o oprire și la mănăstire. De acolo se văd spectaculos cele mai înalte vârfuri din Carpații Occidentali: Bihorul și Vlădeasa.
Dacă vă plac munții, Apusenii în special, aici e de venit. 🙂
0:00 Pe drum
3:24 În Cheile Ordâncușei
7:43 Poiana Călineasa
10:00 Brândușe de primăvară în zona stânelor
13:16 Prânz în natură
13:41 Peisaje pitorești
14:08 Panorame către mănăstire, vârfurile Bihor și Vlădeasa
#apuseni #munti #munte #mountains #travel #excursie #nature #poianaCalineasa #MuntiiApuseni #manastireaCalineasa #branduse #crocus #flower #drumetiimontane
Salbaticie in Apuseni - Traseu: IC Ponor - Poiana Onceasa - Piatra Talharului - Padis
#padis #drumetii #apuseni
Traseul începe de la cantonul silvic Runcul Ars la o distanţată de 4km de satul de vacanţă IC Ponor pe un drum forestier care coteşte spre dreapta înainte de cabanele părăsite. Trecem podeţul peste Someșul Cald urmând un drum ce urcă pe Valea Alunului Mic până ajungem la o răscruce de drumuri. De aici mergem mai departe pe drumul din dreapta, pe marcaj cruce albastră urmând drumul forestier care şerpuieşte în pădurea plin de vegetaţie. Pe alocuri apar poieniţe pline cu ghiocei, moment numai bun pentru un mic popas.
După 3 km ajungem la capătul drumului forestier într-o poieniţă de unde se dă startul unei urcări pieptiş în pădure pe o pantă umblată care urcă spre vârful alunul. În pădure găsim urme de cerb şi căprioare dar zona este locuită şi de mistreţi şi urşi. Panta se accentuează şi mai tare, urcând în serpentine printre brazii căzuţi.
Trecem pe lângă vârful Alunul şi începe o mică coborâre spre poiana Onceasa. Zona este împânzită de peşteri spectaculoase, probabil intr-un episod următor vom vizita şi voi prezenta şi aceste locuri. Ajungem şi la intrarea în poiana Onceasa unde ne întâmpină urmele iernii prelungite şi şiruri de râuleţe dar şi o pajişte de brânduşe mov foarte spectaculoase. Poiana Onceasa este un loc mirific, în care pajiștile întinse presărate cu pâlcuri de molizi și brazi îi dau aspectul unui parc.
După un mic popas ne îndreptăm spre un alt urcuş si căutăm marcajul banda galbenă care ne duce sus pe creastă, la Piatra Tălharului. Urcarea durează în jur de jumate de oră dar la partea finală dăm deja de pantă cu zăpadă şi trebuie să fim mai atenţi.
Ajunşi la Piatra Tălharului dăm de un alt anotimp. Aici suntem în plină iarna cu zăpadă abundentă dar din păcate apoasă și neplăcută.
Urcăm pe Piatra Tălharului pentru a ne bucura de panoramă splendidă şi pentru câteva fotografii de grup, după care ne grăbim să continuăm drumul care pare nesperat de umed.
În condiţii normale de meteo în luna mai, pe această creastă trebuia să găsim o câmpie de brânduşe colorate iar pe noi ne-a întâmpinat încă un strat gros de zăpadă care ne-a încetinit peste măsură... Am traversat creasta în deşertul de zăpadă şi am coborât spre Poiana Vărășoaia punctul final fiind Padiş.
Traseu: Padiș - Piatra Tâlharului
Traseu GPX:
Mă găsești pe Instagram și Facebook!
INSTAGRAM –
FACEBOOK –
YOUTUBE –
WEB -
Echipamentul meu de vlog:
Cea mai buna muzica:
Prin podgoria din muntii Zarandului / Through the vineyard in the mountains of Zarand
Un traseu turistic care se poate face tot timpul anului, putand fi parcurs in 4-5 ore, pe o distanta de aprox. 12 km.
Cateva repere:
- Din statia CFR Paulis urmand vechiul traseu turistic - marcaj triunghi albastru, o luam la dreapta pe soseaua care duce spre orasul Deva, dar o vom parasi cotind la stanga pe prima vale. Continuare traseului se face dupa aprox. 200 m de la sosea, intr-o usoara curba catre dreapta, deoarece traseul continua la stanga si astfel o sa ajungem intr-un punct de “Belvedere”.
- Traseul continua urcand usor, trecand printr-o podgorie parasita pana la o cladire parasita din beton, de unde o luam la stanga si ajungem in locul numit “LA TREI PINI”. Mergem mai departe ocolim prin stanga varful Dealu Bradului de 364 m, pana ajungem sa ne intersectam cu un drum ce apare din stanga – noul traseu turistic, dar o sa continuam traseul spre dreapta si in sus.
- Continua traseul la stanga printr-o noua podgorie si apoi intram in padure la o intersectie de drumuri, mergand tot inainte. La o bifurcatie facem la stanga si continuam traseul prin padure iar dupa ce trecem de varful Dealu Hotarului de 369m, la o intersectie de drumuri vom fi tentati sa o luam catre stanga, dar continuam traseul prin partea dreapta. Aproape de finalul traseului prin padure o sa ajungem la locul unui popas amenajat cu o masa si doua bancute. Daca nu suntem prea obositi si avem timp la dispozitie, putem sa mergem catre varful Capra de 468m, luand-o pe poteca din stanga.
- Continuam acest traseu luand-o la stanga si urmeaza in scurt timp ca la orice final de traseu, coborarea spre “civilizatie”. Pe aceasta coborare catre localitatea Ghioroc, ne putem opri la o cruce din lemn, ce vegheaza peste Campia Aradului.
- Venind dinspre dreapta, o sa facem jonctiunea cu traseul Crestei principale a Muntilor Zarand care vine dinspre manastirea/schitul Feredeu de sus - marcaj banda rosie si traseul care vine de pe valea Cladovei si duce catre localitatea Ghioroc - marcaj banda albastra. Va trebui sa fiti atenti la directia pe care o veti alege ca sa ajungeti in localitate Ghioroc, deoarece sa intalniti un releu de transmisiuni si o bifurcatie de drumuri, de aceea o sa optati a merge pe drumul din stanga si astfel ajungand in centrul localitati Ghioroc.
Va doresc CARARI INSORITE, de la Cismas Ovidiu Daniel -
A touristic route that can be done all year round and can be traveled in 4-5 hours, at a distance of approx. 12 km.
Some landmarks:
- From CFR Paulis train-station following the old tourist route - blue triangle mark, we take the right onto the road leading to Deva city, but we leave it by going to the left on the first valley. Continue the route after approx. 200 m from the road, in a slight curve to the right, because the trail continues to the left and thus we will reach a point of Belvedere.
- The trail continues to up smoothly, passing through a vineyard left to a concrete abandoned building, from where we take it to the left and get to the place called TREI PINI - THREE PINS. We go further to the left of Dealu Bradului peak of 364 m, until we reach the intersection with a road that appears to the left - the new tourist route, but we will continue the route to the right and up .
- Continue the left path through a new vineyard and then into the forest at a crossroads, going all the way. At a bifurcation we turn left and continue the path through the forest and after passing the Dealu Hotarului peak of 369m, at a road intersection we will be tempted to take it to the left, but continue the route to the right side. Near the end of the forest trail we will reach the place of a place with a table and two benches. If we are not too tired and have time, we can go to the Capra peak of 468m, taking it on the left path.
- We continue this route by taking it to the left and following shortly as at any end of the trail, descending to civilization. On this descent to GHIOROC locality, we can stop at a wooden cross that watches over Campia Aradului.
- Coming from the right, we will make the junction with the Zarand Mountain cresting cross which comes from the Feredeu de sus monastery and the route coming from the Cladova valley and leads to Ghioroc locality. You will have to pay attention to the direction you will choose to reach Ghioroc locality, because you will encounter a relay and a bifurcation of roads, so you will choose to go on the left road and thus get to the center of Ghioroc locality.
I wish you SUNNY TRAILS, from Cismas Ovidiu Daniel -
M-am adăpostit de vânt la mănăstire în Munții Ciuc [Ep.15 pe Via Carpatica]
[English/Romanian subtitles]
Ziua 20/ Episodul 15 pe Via Carpatica
Munții Ciucului, grupa centrală a Carpaților Orientali (Carpații Moldo-Transilvani):
Refugiul Noșcolat - Pasul Ghimeș (bandă roșie cu o mică deviere pe la Muntele Păgânilor și Mănăstirea Făgețel)
Culorile toamnei sunt din ce în ce mai pronunțate!
Am avut parte de o zi în care am întâlnit multe cruci, semn care a anunțat șederea mea la mănăstire peste noapte. Ironic, am trecut înainte pe la Muntele Păgânilor, care și el purta o cruce
Vizionare plăcută, comment, share, like & subscribe!
Episodul anterior:
Episodul următor:
Dacă vreți să aflați mai multe despre mine sau să-mi susțineți proeictul de a descoperi lumea prin ochii localnicilor, cu autostopul și cu 5$ pe zi, puteți accesa următoarele linkuri:
Patreon:
Revolut:
PayPal:
Instagram:
Facebook:
Vă mulțumesc
EN:
Previous episode:
Next episode:
Please share, comment and subscribe
If you want to support my travels, to know more about me and my experiences around the world, checkout these Links:
Patreon:
Revolut:
PayPal:
Instagram:
Facebook:
O zi de iarna
O zi de iarna in Campulung Muscel
Dor de duca - David Neacsu la Cosul Boului cu Asociatia Oxigen
Dor de ducă
Când pe lume am venit
O zână mi-a poruncit
Să n-am linişte nici pace
Până n-oi găsi ce-ţi place
S-am în mine dor de ducă
Ast-a fost a ei poruncă.
Încă din copilărie
Hoinăream desculţ prin glie
M-ascundeam în lan de grâu
Şi mă bălăceam în râu
Mi-am amintit de-a ei poruncă
Şi-am plecat grăbit prin luncă
Şi-am ajuns la-ntinsa mare
Unde soarele răsare
Pescăruşii în zbor ţipau
Gândurile-mi răvăşeau
Totul răscolea în mine
Şi-am plecat spre largi coline.
Viscolul mi-alintă faţa
Doamne ce frumoasă-i viaţa
Gerul ce pătrunde-n mine
Sângele ce-mi curge-n vine
Ploaia care-mi intră-n oase
Hainele de vânt sunt roase.
Hoinărind prin munţi hai-hui
Nu duc dorul nimănui
El mi-e soră, el mi-e frate
De munte nu m-aş desparte
Aici aş vrea să trăiesc
Doamne cât îl mai iubesc.
Drumeţule să n-ai frică
Muntele nu-ţi poartă pică
Apele nu-i tulbura
Pădurea nu i-o tăia
Ascultă de-al meu îndemn
Că te-ajunge greu blestem.
Chiar când e cuprins de ură
Şi pe nimeni nu îndură
Biciuindu-şi stânca-n vânt
Culcând brazii la pământ
De-o pornesc în sus voios
Mă priveşte mânios
Ţine trăsnetul în mână
Pe buze are furtună
Dar priveşte-n ochii mei
Şi nu vede teamă-n ei
Şi-mi zâmbeşte bucuros
Te-am iertat căci eşti voios
R:
Dor de ducă, dor de ducă
Unde dracu să mă ducă
Piscuri se înalţă-n zare
Mândre strălucesc în soare
Şi semeţe mă îndeamnă
Ia poteca spre cabană.
Târgul de Craciun Bolzano Italia
Salutare tuturor vizitam targul de craciun de la Bolzano care se spune ca este cel mai mare din italia ramaneti in video si v-om descoperi împreună daca este adevarat si cat de frumos este. Misica: Christmas
Sound Gallery by Dmitry Taras
Yamaha Yzf 125 VS Honda Cbr 125 Vs Ktm Duke Vs Aprilia Tuono Pentru Fata sau Baiat. The best review
Un clip lung si deloc editat ! Sper sa va plictiseasca : ) Glumesc
💛▶INSTAGRAM :
Materiale exclusive
💚Nu uita sa TE ABONEZI + APASA CLOPOTELUL !
⛔Pentru contact/colaborari florian14vl@yahoo.com
▶
▶️
❗️❗️❗️Intrebari frecvente :
▶Ce motor recomanzi la 16 ani : ktm duke sau ktm rc 125
▶Motocicleta nu recomand sa fie spalata cu spuma activa si nici macar la spalatorie.
▶Poti limita cbr 600 pt A2 ? NU. Daca nu depaseste 70 kw poti limita.
Viața Parohiilor. Țara Vrancei. Povestiri din satul Lepșa (07 12 2022)
În luna decembrie, am pornit către Țara Vrancei. În drumul către Lepșa, locul unde ne oprim astăzi, peisajul prinde nuanțe de poveste. Sus pe creste, brazii s-au împodobit deja cu zăpada. Doamna Catinca și domnul Vasile ne-au primit cu drag în casele lor și ne-au povestit din vremurile tinereții când satul nu se transformase încă în stațiune turistică. #ViațaParohiilor