This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Hasanbeyli Turkey

x

Çukurova'nın Kaleleri-1/Savranda Kalesi (Kalecik), Yılankale (Ceyhan)/Tarihin Dehlizlerinde Yolculuk

#motosikletgezisi, #tarih, #vstrom
Tarihi zenginliklerle dolu Çukurovanın belli başlı kalelerini incelediğimiz gezimizin ilk bölümüyle karşınızdayım. Motorumun gidonunu önce Kalecik Köyünde yer alan Savranda Kalesi'ne, sonra da Ceyhan'da yer alan Yılankale'ye kırdım. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kaleleri incelerken tarifsiz bir heyecan yaşadım ve vaktin nasıl geçtiğini fark edemedim. Umarım sizler de seyrederken keyif alırsınız.
x

Keşif Tv - Türkiye'nin Kaleleri 3. Bölüm

Kanala Abone Olmak İçin -
#kesiftv


Türkiye'nin Kaleleri - 3. Bölüm

1- GÖZNE KALESİ - MERSİN

Gözne Kalesi Mersin ilinde bir kale örenidir. Kale Toros Dağları güney yamaçları üzerindedir. Mersin’in yaylası olan Gözne beldesinin güneyinde olup beldeye yürüyüş uzaklığındadır.
Mersin’in 29 km. kuzeyindeki Gözne Beldesi’ne girişte yüksek kayalar üzerinde göze çarpan kale iki yapıdan oluşmaktadır. Doğudaki yapı biri güneyde, üçü kuzeyde olmak üzere dört burçlu ve dikdörtgen formludur. Giriş kapısı batıdadır. Kapı eşiği toprak seviyesinden 1 m. kadar yüksektedir. Yapı sivri tonozla örtülü olup, içi üç kemerle dört kısma ayrılmıştır. İkisi kuzey, üçü güney duvarlarda olmak üzere 5 tane ışık ve havalandırma deliği vardır.

2- ANKARA KALESİ

Ankara Kalesi, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kaledir. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ 2. yüzyıl başında Galatlar'ın Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde birçok kez onarımdan geçmiştir.
Ankara Kalesi 1073 yılında Selçukluların eline geçmiştir.1101 yılında Haçlılarca ele geçirilen kale 1227 yılında tekrar Selçukluların hakimiyetine girmiştir. 1. Alaaddin Keykubad kaleyi yeniden onartmış, 1249'da ise 2. İzzeddin Keykavus kaleye yeni ilaveler yapmıştır. Osmanlı döneminde 1832'de Kavalalı İbrahim Paşa tarafından onarımdan geçirilmiş, kalenin dış duvarları genişletilmiştir.

3- GİRESUN KALESİ

Giresun Kalesi Giresun ilinin simge eserleri arasında yer almaktadır. Günümüzde eski kaleyi hatırlatacak pek bir şey kalmamasına rağmen, geçmişte önemli kalelerden biri olduğu şüphe götürmeyen Giresun Kalesi denize yakın bir tepe üzerinde Pontos Kralı Mihridates’in oğlu Farnakes tarafından M.Ö. 2. yüzyılda inşa ettirildiği tahmin edilmektedir. Antik kaynaklarda “Bronz Duvarlı Kale” olarak anılan Giresun Kalesi’nin surlarının Helenistik Dönem'e ait olduğu düşünülmektedir. Kale yeşil ve mavinin buluştuğu Giresun'u yüksekten izlemek için ideal bir noktadır.
Giresun Kalesi, birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan ve Giresun’u ikiye bölen yarım adanın en yüksek yerinde, şehre hakim volkanik kayalık üzerinde yer almaktadır. . Bizans Dönemi'nde, denizden 100 metre yükseklikte bulunan kale yoğun bir yerleşime sahne olmuştur. Bu yüzden de buraya kale-şehir sözcüğü yakıştırılmıştır.

4- SEDDÜLBAHİR KALESİ

Seddülbahir Kalesi, 1656 yılında Venedikliler’in Limni ve Bozcaada’yı işgal etmelerinin ardından, 1659 yılında savunma amacıyla inşa edilmiş bir kaledir.

Seddülbahir Kalesi, Çanakkale ilinin Rumeli kıyısında, Gelibolu Yarımadası'nın Ege Denizi'ne bakan tarafında bulunmaktadır.


5- ŞEBİNKARAHİSAR KALESİ

Şebinkarahisar Kalesi Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinin merkezinin kuzeyinde kalan ve Hacı Kayası olarak bilinen şehre hâkim bir tepe üzerinde yer almaktadır. Şebinkarahisar Kalesi'nin yapım tarihi hakkında bilgi veren kitabesi mevcut değildir. İhtişamlı kalenin ilk kuruluşunun Roma öncesine kadar gittiği, surların büyük bölümünün Mengücekler zamanında yeniden yapıldığı yönünde bilgiler bulunmaktadır. Özellikle Mengücekli hükümdarlarından Fahrettin Behramşah’ın 1184 yılında kaleye önemli eklemeler yaptırdığı belirtilir.



KEŞİF TV
Genel Açıklama - Ülkeni-şehrini keşfet ve tanıt...
Tarihi-turistik mekanlar, antik kentler, camiler, kiliseler, sinagoglar, müzeler, Unesco dünya kültür mirası ve diğer ilgi çekici yerler belgesel tadında...


Anafor Tv Youtube Kanalları

Anafor Tv -
Temel Dursun Tv -
Keşif Tv -
Hümtirik Tv -
x

Keşif TV - Türkiye'nin Kaleleri 4. Bölüm

ALANYA KALESİ

Alanya Kalesi, Antalya'nın ilçesi Alanya'nın simgelerinden biridir. Denizden yaklaşık olarak 250 metre kadar yükselen bir yarımada üzerinde bulunmaktadır. Surlarının uzunluğu toplam olarak 6.5 kilometredir.

Günümüzdeki tarihi dokusu 13.yüzyıl Selçuklu eseri olan kalenin tarihi Helenistik döneme kadar inmektedir. Kale, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Kalede toplam 83 kule ve 140 burç vardır. Ortaçağda surların içinde bulunan kentin su gereksinimini sağlamak üzere 1200 kadar sarnıç yapılmıştır. Sarnıçların bir kısmı hâlen kullanılmaktadır. Surlar, planlı bir şekilde Ehmedek, İçkale, Adam Atacağı, Cilvarda burnu, Arap Evliyası ve Esat Burcu'nu takiben Tophane ile Tersane'yi geçip Kızılkule'de bitecek şekilde yapılmıştır.​

BEÇİN KALESİ

Beçin Kalesi Muğla ilinin Milas ilçesinde bulunmaktadır. Kale, Milas’ın 5 km. güneyinde,Ören karayolu üzerinde, ovaya hakim bir tepe üzerindeki yer almaktadır.
Beçin Kalesi, Milas Ovası’nın kenarında, ovadan 200 metre yükseklikte, düz bir platonun üzerine kurulmuştur. Kalenin kuzeyindeki dik yamacın üzerinde ve eteklerinde rastlanan kalıntılar, Antik Dönem'de bu alanın nekropol olarak kullanıldığını, Milas Müzesi'nin yaptığı kurtarma kazılarında ele geçen Geometrik Dönem ve Helenistik Dönem’e ait mezarlardan bilinmektedir.

Kalede bulunan yerleşim yerinin ismi Orta Çağ İtalyan kaynaklarında “Pezona”, “Türk ve İslam metinlerinde “Barçın”, daha yenilerde ise “Peçin” olarak geçer. Bugünkü telaffuzu Beçin şeklindedir. 17'nci yüzyılda Evliya Çelebi’nin ziyaretinde Beçin, kale içinde 20 evden ibaret Milas’a bağlı bir nahiye idi. Hapishane olarak kullanılan kalesinde muhafız olarak bir dizdar ile 20 nefer vardır. Kalenin girişini büyük bir kule ve kısmen yıkılmış arka arkaya iki duvar müdafaa eder. Evliya Çelebi burada şimdi toprakla dolmuş olan 10 kulaç derinliğinde bir hendek ile bu hendeğin üzerinde zemberekli bir köprü görmüştür. Kalenin batısındaki mağaralara inen gizli merdiven de bugün tıkanmış haldedir

YILANKALE

Yılankale, Adana ili Ceyhan ilçe merkezine 13 km mesafede E-5 karayoluna 3 kilometre mesafededir. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası'na tamamen hâkim şekilde kurulan Yılankale, yöre halkı tarafından Şahmeran kalesi olarak da adlandırılmaktadır.

Yılankale, Toros Dağlarını aşarak Antakya ve Halep'e giden Tarihi İpek Yolu üzerindedir. Bu yol, Antik dönemde olduğu kadar Osmanlı döneminde de önemini korumuştur. Kesin olmamakla birlikte Ortaçağda 11. veya 12. yüzyılda Bizanslılar tarafından yaptırıldığı tahmin edilen önemli bir kaledir.​


YOROS KALESİ

Yoros Kalesi, İstanbul'da Anadolu kavağı sırtlarında bulunmaktadır. Kale Bizans dönemi eseridir. Doğu Roma İmparatorluğu zayıf düştükten sonra Cenevizlilerin eline geçmiştir. Uzun süre Cenevizler'in elinde kaldığı için bir Ceneviz kalesi olduğu inancı doğmuştur. Bu sebeple Ceneviz Kalesi diye de isimlendirilir. Kalenin kapladığı alan İstanbul çevresindeki diğer bütün kalelerin kapladığı alandan çok daha büyüktür.

Yoros adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemektedir. Kutsal yer anlamına gelen Hieron'dan geldiği görüşü oldukça yaygın olmakla birlikte, doğrudan doğruya dağ anlamındaki oros'tan geldiği de kayıtlara geçmiştir.

Yoros Kalesi, 13 ve 14. yüzyıllarda Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Kale, İstanbul’un fethinden hemen önce 1391 yılında Türklerin hakimiyetine geçmiştir. Türklerin eline geçmesinin ardından Yoros olarak adlandırılan kale, Karadeniz’e hâkim bir arazide 500 metre uzunluğa sahip iki tepe üzerine konumlanmaktadır. Kalenin en gösterişli yeri çifte kulelerdir. Kuleler 6-7 sıra tuğla örgüsü üzerine ve 3-4 sıra çeşitli kesme taşlarla örülerek inşa edilmiştir.
x

Osmaniye'den Bildiriyoruz | Türkiye Turu 58. Şehir

Merhaba güzel insanlar. Bu pazar yeni bir rotanın ilk serüveni olan ve Türkiye turumuzda 58. şehir Osmaniye'den Bildiriyoruz.
Akdeniz bölgesinin güzide ve minik şehri Osmaniye'de harikulade zaman harcadık. Sumbas, Kadirli, Toprakkale, Düziçi, Bahçe, Hasanbeyli ve merkezinden oluşan şehri elimizden geldiğince gezmeye çalıştık.
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Karatepe Aslantaş Milli Parkı, Karaçay Şelalesi ve Mesire Alanı, Zorkun Yaylası, Toprakkale Kalesi, Kastabala Antik Kenti ve Kırmıtlı Kuş Cenneti'ne gitmeye çalıştık.
Umarız izlerken sizde keyif alırsınız.

KATIL butonu çıkmayanlar için link:


Türkiye turumuzu bölge bölge izlemek ve nerelere gittiğimizi görmek isterseniz;
Güneydoğu Anadolu Bölgesi


Doğu Anadolu Bölgesi


Karadeniz Bölgesi


Marmara Bölgesi


İç Anadolu Bölgesi


Akdeniz Bölgesi


Ege Bölgesi


Özel Bölümler




Reklam ve iş birliği için: dunyadanbildiriyoruz@gmail.com

Merhaba Dünyadan Bildiriyoruz izleyenleri
Önce Türkiye' de en az 60 il gezme hedefi, hemen arkasından Dünya turu için yollara çıkmış iki deliyiz. Mümkün olduğunca ucuza nasıl seyahat edilir bilmemekle birlikte, öğrendikçe deneyimlerimizi youtube kanalımızdan paylaşıyoruz. Etkileşim halinde olalım kim bilir belki bir yerlerde karşılaşır, çay-kahve içeriz.
Sevgiler
x

Osmaniye Introduction Film

Osmaniye
Area: 974 km²
Population: 458.782 (2000)

The province of Osmaniye is a beautiful city with its fertile agricultural fields and its broad forests. The province of Osmaniye is an important tourism center with Karatepe, Aslantaş Open Air Museum and Ancient cities.

Districts: Osmaniye (center), Bahçe, Düziçi, Kadirli, Hasanbeyli, Sumbas, Toprakkale.

Historic Side and Temple of Peace as seen from the sea, Turkey July 2010

Huzurlu Bahçe |Maslak Kasırları|İstanbul’da Yılın İlk Kar Yağışı ????

#vlog #seyahat
Maslak Kasrı, adını aldığı İstanbul'un Maslak semtinde, İstinye ile Tarabya kavşaklarının kesiştiği Büyükdere Caddesi üzerinde, 170 hektarlık alanda bulunan tarihî saray.
Yapımına II. Mahmud döneminde başlanan kasır, Abdülaziz döneminde yeni bölümler eklenerek genişletildi ve inşası tamamlandı. II. Abdülhamit, V. Murad'ın tahttan indildiği ve kendisinin yeni hükümdar olduğu haberini istirahat etmek ve avcılık yapmak için bulunduğu bu ikâmetgâhta aldı.Kasır; Kasr-ı Hümayun, Mabeyn-i Hümayun, Paşa dairesi, çadır köşk ve limonluk olmak üzere beş bölüme ayrılır.

Shares

x

Check Also

x

Menu