This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Şuhut Turkey

x

Bodrum, Turkey. Drone 4K

Flight around the Harbour , Castle and the Amphitheatre. June 2023
x

Spice Bazaar (Mısır Çarşısı / Egyptian Bazaar) Walking Tour in Istanbul, Turkey, Eminönü - 4K UHD

Walk with me ????
My walk map ????

Spice Bazaar,
The Spice Bazaar (Turkish: Mısır Çarşısı, meaning Egyptian Bazaar) in Istanbul, Turkey is one of the largest bazaars in the city. Located in the Eminönü quarter of the Fatih district, it is the most famous covered shopping complex after the Grand Bazaar.

History
There are several documents suggesting that the name of the bazaar was first New Bazaar. Then it got its name Egyptian Bazaar (Turkish: Mısır Çarşısı) because it was built with the revenues from the Ottoman eyalet of Egypt in 1660. The word mısır has a double meaning in Turkish: Egypt and maize. This is why sometimes the name is wrongly translated as Corn Bazaar. The bazaar was (and still is) the center for spice trade in Istanbul, but in recent years shops of other types are gradually replacing the sellers of spices.

The building itself is part of the külliye (complex) of the New Mosque. The revenues obtained from the rented shops inside the bazaar building were used for the upkeeping of the mosque.

The structure was designed by the court architect Koca Kasım Ağa, but the construction works began under the supervision of another court architect, Mustafa Ağa, in the last months of 1660; following Istanbul's Great Fire of 1660 that began on 24 July 1660 and, lasting for slightly more than two days (circa 49 hours, according to the chronicles of Abdi Pasha), destroyed many neighbourhoods in the city. A major rebuilding and redevelopment effort started in the city following the fire, which included the resumption of the New Mosque's construction works in 1660 (halted between 1603 and 1660, the construction of the mosque was ultimately completed between 1660 and 1665) and the beginning of the Spice Bazaar's construction in the same year (all buildings in the New Mosque külliye, including the Spice Bazaar, were commissioned by Sultana Turhan Hatice, the Valide Sultan (Queen Mother) of Sultan Mehmed IV.)


Social Media / Contact
Twitter :
Instagram :
Facebook :
Web :
E-mail : earthtravelwalkingtours@gmail.com
x

BÜYÜK TAARRUZ BURADA DOĞDU! (Batı Cephesi Karargahı Müzesi)

Cumhuriyet’in kara kutusu olarak adlandırılan Akşehir Batı Cephesi Karargahı Müzesi”ndeyiz. Gizlice kurulan Karargahta “Büyük Taarruz” 9 ay 10 günde kelimenin tam anlamıyla “doğmuş”. Atatürk’ün bu binada verdiği emirle 26 Ağustos’ta başlayan Taarruz, 30 ağustos Zaferiyle sonuçlandı.
Kurmay Başkanı Asım Gündüz, Büyük Taarruzla ilgili olarak daha sonra “Kartacalı Hannibal’in Romalılarla savaşında kullandığı planın aynısını kullandık” demiştir. Karargah komutanı İsmet İnönü’nün odasında da bal mumu heykeli bulunuyor.

Müzik; Ajlan Akyüz
Tatlı Şeytan (Sweet Devil)


Video hoşunuza gittiyse beğenmeyi unutmayın! Yeni Videoları kaçırmamak için tıklayarak abone olabilirsiniz.

İntro müzik: They Say by WowaMusik
//soundcloud.com/wowamusik
Creative Commons — Attribution 3.0 Unported— CC BY 3.0

Music promoted by Audio Library



Merhaba, biz İletişim Fakültesi mezunu sınıf ve hayat arkadaşı Ayten'le Fatih. Kanalımızda, gezip gördüklerimizi paylaşıyoruz. Seyahat etmeyi, insanlarla sohbet etmeyi ve dinlemeyi seviyoruz. Bazen insan hikayeleri, bazen sokak röportajları, bazen yöresel yemekler, bazen tarihi eserler ve anıtlar, bazen müzeler...Yani hayata dair her şeyi belgesel tadında izlemek isterseniz, buradayız.

Dünyaya bir de bizim gözümüzle bakın, seyahat belgesellerimizi izleyin.
Yeni içerikler için abone olmayı unutmayın!

İzlediğiniz için teşekkürler!
x

Anadolu Kervanı ŞUHUT ve ŞANLIURFA 2020

Fatma İstim'in hazırlayıp sunduğu Anadolu Kervanı ile Şuhut ve İlyaslı Köyü / Şanlıurfa Hayvancılık ve Pamuk
x

03 Afyonkarahisar Tanıtım Filmi (Kısa)

Afyonkarahisar, eski ve halk arasındaki ismiyle Afyon, mermercilik ve gıda sektöründe Türkiye içinde ve dışında isim yapmıştır. Şehrin Afyon olan ismi, 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir.
Yerleşimin eski adı Karahisâr-ı Sâhib'dir. Karahisar ismi, şehrin ortasında yükselen koyu renkli volkanik kayaların renginden ve üstünde bulunan hisardan gelir. Sâhib adı ise, Anadolu Selçukluları'nın son devirlerinde yaşayan ve Moğol istilası sırasında buraya gelen Sâhib Ata Fahreddin Ali'nin unvanından gelmektedir. Günümüzde kullanılan Afyon adı da bölgede eskiden beri büyük alanda yapılan haşhaş ekimine dayanmaktadır.
Kentin tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanmaktadır.
Afyonkarahisar'daki zengin ve kaliteli mermer yataklarının işletilmesi ve işlenmesi, sektörün hızla gelişmesini sağlamıştır.
Gıda sektörü de gelişmiş durumdadır. Özellikle kaymaklı kadayıfı ve Afyon lokumu meşhurdur. Bunun yanında sucuk da diğer önemli gıda maddesidir.

Müzik: KARAHİSAR KALESİ
Yöre: Afyonkarahisar
Kaynak: Hidayet Çalbudak
Makam: Kürdi
Usûl: Nim Sofyan
İcrâ: TRT Saz Sanatçıları
--------------------------------
Karahisar kalesi yıkılır gelir
Kakülü boynuna dökülür gelir, dökülür gelir

Yayladan gel allı gelin yayladan
Kesme ümidini Kadir Mevla'dan Kadir Mevla'dan
Ver elini karlı dağlar aşalım bayramlaşalım

Ben bir koyun olayım sen de bir kuzu
Meleye meleye getirem yazı, getirem yazı

Kapıma bağladım kınalı koçu
Harmanı kaldırdım yar senin için, yar senin için

(Bu film Afyonkarahisar Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan belgeselden kısaltılarak ve bazı ilaveler yapılarak hazırlanmıştır.)

Turkish toast

Yi Gari / Erenler Mah. 2775. Sk. No 2, Söz Market Karşısı.
@yigari03
⏰Çalışma Saatleri: 08:00 - 20:00
☎ 0272 228 10 45
???? Bazlama Tost 9.5₺
???? Bahçesi Mevcut

Dünyayı Geziyorum - 12 Temmuz Afyon/3 TANITIM

Milyarlarca insanın oluşturduğu farklı kültürler, farklı yaşamlar Dünyayı Geziyorum ile meraklılarıyla buluşuyor. Gezmeye görmeye fırsat bulamayanlar için dünyanın dört bir yanını ekrana taşıyan Özlem Tunca ve minik oğlu Yakupcan izleyicilerini dünya turuna çıkarıyor.

Dünyayı karış karış gezerek ilginç yaşam tarzlarını, görenleri etkisi altına alan benzersiz manzaraları ve geçmişten bugüne taşınan tarihi eserleri görme fırsatı sunan Dünyayı Geziyorum hız kesmeden izleyicisiyle buluşuyor. Yeni seyahat rotalarıyla izleyicisine tüm dünyayı görme olanağı sunan Dünyayı Geziyorum tarih kokulu sokakları gezip önemli mimari yapıları ziyaret edecek, dağları tepeleri aşıp göz kamaştıran manzaralar derliyor.

Özlem Tunca İle Dünyayı Geziyorum, seyahat meraklılarını farklı coğrafyaları gezmeye davet ederken, konaklama ve seyahat konusundaki deneyimlerini de izleyicilerle paylaşıyor. Her bölümü ayrı bir eğlence ve deneyim yüklü olan ‘Dünyayı Geziyorum’ herkesin merak ettiği ülkelerin sokaklarını gezgin ruhlu oğlu Yakupcan’la arşınlayıp dünyanın keşfedilmeyi bekleyen cennet köşelerini izleyicisinin beğenisine sunuyor.

Farklı kültürlerin renkli görüntülerle harmanlanıp izleyiciye aktarıldığı ‘Dünyayı Geziyorum’ yeni bölümleri ile her Pazar Kanal 7’de…

DRIVING TOUR OF ANKARA |From Mamak to İvedik |İvedik Tour | ivedik Tour 4K| Gopro 10 4K|Ankara Sis

#ankara #türkiye #4k #gopro #gopro10 #ivedik #Sis
İvedik Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’nın, Yenimahalle ilçesindeki İvedik semtinde bulunuyor. Bu bölge, 1987’de alınan bir Ankara’nın sanayi bölgesi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ve önemli firmaların ortak çalışmaları ile tamamlanmış. Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi 15 Ocak 2001’de Organize Sanayi Bölgesi Kanunu çerçevesince tüzel kişiliğine kavuşmuş bulunuyor. Bölgenin resmi açılışı ise, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile 26 Haziran 2003 tarihinde gerçekleştirilmiş.
Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Yenimahalle İvedik’e Ulaşım Nasıl?
Ayrıca, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Yenimahalle’ye şahsi araç ile ulaşmak isteyenlerin yapması gereken Özal Bulvarı ve Ankara Çevre Yolu üzerinden O – 20 ile ulaşmaktır. Bu yol aşağı yukarı yarım saat sürüyor. Eğer aracını yoksa ve toplu taşıma kullanacaksanız Esenboğa Havalimanı’ndan Ego otobüslerine binip Akköprü’de inmeniz ve Akköprü’den metroya binip İvedik durağında inmeniz gerekiyor.

İvedik Organize Sanayi Bölgesi Hakkında Detaylar
Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi 1987 yılından bu yana özel firmaların ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin devletten veya başka kuruluşlardan yardım almaksızın yalnızca öz kaynaklarını kullanarak alt ve üst yapı çalışmalarını tamamladıkları, 15 ocak 2001 yılında da kendi tüzel kişiliğine kavuşan bir sanayi bölgesi. Bölgenin resmi açılışı ise 26 Haziran 2003 tarihinde büyük bir törenle yapılmış. Bu törene dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan da katılmış. Bu bölgenin ilk başlarda şehir merkezindeki ve Ankara’nın çeşitli noktalarına dağılmış bulunan sanayi faaliyetlerini büyük bir çatı altında toplamayı hedefliyordu.

İvedik Organize Sanayi Bölgesi, 488 hektarlık bir alan üzerine kurulu. Bu bölgede 2005 yılında 3 bin 250 firma faaliyete geçmiş. Fakat bu sayı her geçen yıl Ankara’nın her yerinden gelen katılımlarla giderek artmış. 2005 yılında 20 bin kişiye istihdam sağlayan bu sanayi bölgesi, 2008 yılında 5 bin 206 adet firmasıyla yaklaşık 68 bin kişiye istihdam sağlar bir hale gelmiş. Bu hızlı büyüme tabii ki ilerleyen yıllarda da devam etmiş ve 2009 yılında 5 bin 780 firmasıyla yaklaşık 75 bin kişiye istihdam sağlayan İvedik Organize Sanayi Bölgesi, 2011’e gelindiğinde yaklaşık 7 bin işletme sayısına ve 110 bin kişilik istihdam hacmine ulaşmış bulunuyor.

Bu dev sanayi kompleksi, yıllık ortalama 5 milyar dolarlık cirosu ile Türkiye ekonomisinin önemli öğelerinden birini oluşturuyor.

Son olarak, hali hazırda; İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nin yönetim kurulu başkanının Hasan Gültekin olduğunu belirtelim.

Kızılay Sakarya Caddesinde Bir Balıkçı 4K Turkey Ankara Cankaya Kizilay a Fisherman 4k

Walking from Hagia Sophia to Eminönü in Istanbul ????‍♂️????‍♀️

Walk with me ????
My walk map ????

Eminönü
The New Mosque (1665) in Eminönü, seen from the Golden Horn in Istanbul.
Eminönü is a predominantly commercial waterfront area of Istanbul within the Fatih district near the confluence of the Golden Horn with the southern entrance of the Bosphorus strait and the Sea of Marmara. It is connected to Karaköy (historic Galata) via the Galata Bridge across the Golden Horn. It was administered as part of the Sultanahmet district from 1928 to 2009 when Sultanahmet was absorbed into Fatih.

Eminönü's busy main square is overlooked by the New Mosque (Yeni Cami in Turkish) and the Spice Bazaar (Mısır Çarşısı in Turkish).

Eminönü is an important transport hub. Several ferries have terminals along the Eminönü waterfront and the T1 tram has a stop here.

To the southeast Eminönü runs into Sirkeci, while to the northwest it merges with the shopping areas of Tahtakale and Küçükpazar. Inland from Emiõnü is another shopping district, Mahmutpaşa.

In Turkish, Eminönü means 'in front of justice' ('emin' meaning 'justice' and 'önü' meaning 'in front of'). The name probably came from the Ottoman courts and customs houses on the docks; Emin was the title of an Ottoman customs official.

History
Map of the city in the Byzantine period

This section does not cite any sources. Please help improve this section by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed. (April 2022) (Learn how and when to remove this template message)
Eminönü's position on the Golden Horn made it a natural port, with the peninsula above it being eminently defensible. It was this location that led to the foundation of Byzantium, and from here that the city grew, with the oldest neighbourhoods being the port districts along the Golden Horn. By the 12th century, merchants from Venice, Amalfi, Genoa and Pisa had also settled in the area, acquiring their own wharfs and waterfront districts.

In the Byzantine period, the modern area of Eminönü included the districts of Neórion (after the harbor located there), Akrópolis, Kynégion, Arcadianae/Arkadianaí, ta Hormísdou, Amantíou, Caenopolis/Kainópolis (New City), ta Kanikleíou, ta Narsoú, ta Kaisaríou, Artopoleía (the bakeries), Argyroprateía (the silver vendors), Chalkoprateía (the bronze vendors), ta Olybríou, Constantinianae/Konstantinianaí, ta Amastrianón, Eugeníou, Pérama (Crossing, the place where the ferry to Galata sailed), Zeúgma, Stauríon, Vlánga, Heptáskalon.

Eminönü's appearance changed significantly in the 16th and 17th centuries with the creation of the New Mosque (completed in 1591) and the Spice Bazaar which was built in 1660 as a sale outlet for goods imported overland from Egypt. Nearby in Tahtakale, the Rüstem Paşa Mosque was designed for a grand vizier in the middle of the 16th century. To make space for the New Mosque a community of Jews was moved out of Eminönu and relocated in Hasköy on the other side of the Golden Horn.

Eminönü was still a thriving port area in Ottoman times, occupied by importers, warehousemen, sailors and traders of every description, with a labyrinth of narrow streets, workshops and markets leading uphill to Topkapı Palace, the Ottoman administrative centre. Many early stone hans (caravanserais) still survive in Tahtakale.

Improved transport connections greatly altered Eminönü in the 19th century. In 1841 the first permanent Galata Bridge across the Golden Horn linked Eminönü more closely to Karaköy where steamships docked, while the Orient Express train service from Europe terminated at nearby Sirkeci Station from 1888.

Towards the end of the Ottoman era many grand stone buildings were built in the area between Eminönü and Sirkeci. Among them were the Main Post Office and some commercial buildings like the Istanbul 4th Vakıf Han.

In the early days of the Republic of Turkey, Eminönü was extensively reconfigured. The tollbooths at the end of the Galata Bridge were cleared away to create a large square in front of the Yeni Mosque and a road was built to link the waterfront with the new Atatürk Bridge at Unkapanı. The coast road was later extended on reclaimed land to run around Sarayburnu and out to Istanbul airport.

Social Media / Contact
Twitter :
Instagram :
Facebook :
Web :
E-mail : earthtravelwalkingtours@gmail.com
x

Kocatepe, Anıtı, Afyonkarahisar 2017

Leucite

سوق الخضراوات والفواكه في تركيا???? في فصل الصيف بالدولار الأمريكي والدينار العراقي والليرة التركية????????

#الدولار_الأمريكي #الليرة_التركية #الدينار_العراقي

استقبال العوائل واقامة سياحية وحجز فنادق وحجز شقق سياحية التواصل هنا 00905342368008

حسابى على الانستقرام اسمه mustafa.hd.1989
رابط سريع للوصول الى حسابي ????????


تقرير كامل عن مدينة الجمال #اسكيشهير ????????


الاثاث المستعمل في تركيا أسعار رخيصة ????


افضل منطقة للسكن في مدينة اسكي شهير ????????


كم تحتاج مبلغ عند الوصول إلى تركيا ????????


لماذا تختار مدينة اسكي شهير????شاهد هذا الفيديو????????


شقق للإيجار في اسكي شهير ????????


اسعار اللحوم الحمراء والبيضاء والسمك في تركيا ????????


البازارات في اسكي شهير الفواكة والخضراوات ????


الملابس في تركيا ????????


منطقة كرمزي توبراك في اسكي شهير للسكن العائلي????


الفرق بين انقرة واسكي شهير ????????


لل منازل المستقلة في تركيا اسكي شهير ????????

400 دولارللعيش في تركيا ????????


مركز مدينة اسكي شهير التركية ????

المستشفيات الحكومية والاهلية في تركيا اسكي شهير????


استمارة للدخول إلى تركيا ????


الطريق البري بين تركيا والعراق وكذلك الطيران والفيزة????


نصائح مهمة جدا للعيش في تركيا ????


عائلة كبيرة تعيش ب 600 دولار فقط????????

طريقة حجز فنادق في اسطنبول وتركيا كلها بسعر ????????


نصائح مهمة جدا للعمل في تركيا ????


سبب عودة العراقيين من تركيا الي العراق ????????


الاقامة السياحية والعقارية والطلابية في تركيا ????

سكن مشترك طلابي او شبابي ????????

اكبر مراكز التسوق في تركيا اسكي شهير ????????


الفرق بين اسطنبول واسكي شهير ????????


مكان التسوق الرخيص في تركيا ????????

شقق للإيجار في اسطنبول بسعر 100 دولار شهريا????????

كم يكفيني مبلغ للعيش في تركيا ????????


دفع الفواتير في تركيا عن طريق حساب زراعات بنك ????


فلل في تركيا اسطنبول انقرة الانيا ب اسعار مغرية ????


سوق البالة في تركيا اسعار بلاش????????

الفرق بين الشقق السياحية الفندقية والشقق السنوية????


مشاكل الإيجارات في تركيا شاهد???? ????


منطقة الطلاب العرب والاجانب في تركيا ????


الاوراق المطلوبة للسفر إلى تركيا ????????


المطاعم في تركيا ????????


الاثاث الجديد في تركيا ????


الثلوج في تركيا ????


شرح الفواتير في تركيا ????

الفيزة التركية للعراقيين ????

التامين الصحي في تركيا ????

طرابدون وريزا ????????


بدلات اعراس وقاط رجالي في تركيا ????

Ataköy towers binaları

Ataköy towers binaları
Kanalıma abone olmayı, beğenmeyi, yorum yapmayı, lütfen unutmayın arkadaşlar.
İyi seyirler dileriz!
Please do not forget to subscribe to my channel, like, comment, friends.
We wish you a good time!

Sosyal Medya Hesapları
instagram; @metincoduroffical

#towers #ataköy #istanbul #türkiye

Kastamonu Belediyesi Tanıtım Filmi

Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu
Turhan Halimoğlu (2019 muhtar adayı :))
x

Nijerya'da Hayvan Pazarı - Nijerya Vlog #14

Selam ben Sercan , 27 yasında bir inşaat mühendisiyim.Nijerya'da 8 aydır bulunuyorum.Bu bölümde hayvan pazarına ugradık.Bir keçi ne kadar ? Nijerya da hayat pahalı mı? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.Daha fazlası için abone olmayı unutmayın!

#Nijerya #Afrika #Vlog #Gezi

instagram : sercanucrr

Abone Olup , videoları beğenmeyi unutmayın! Teşekkürler.

Biletbilet.com | Özel Yapılar ( Anıtkabir, Atatürk Heykeli, Brooklyn Köprüsü, Burj El Arab )

ÖZEL YAPILAR
Anıtkabir
Atatürk Heykeli
Brooklyn Köprüsü
Burj El Arab




Taksitli Otobüs Bileti ve Taksitli Uçak Bileti satan tek site Biletbilet.com'un ayrıcalıklı biletlerine sahip olmanın tam zamanı! En ucuz biletler, en uygun biletler, en kampanyalı biletler, otobüs bileti, uçak bileti burada!

Taksitli Uçak Bileti, En Ucuz Otobüs Bileti, Otobüs Bileti, Otobüs Bileti Kampanyaları, Gidiş Dönüş Otobüs Bileti, Otobüs Bileti Fiyatları, En Uygun Otobüs Bileti, Bilet Rezervasyon, Ekonomik Bilet, En Ucuz Bilet Fiyatları, Online Otobüs Bileti, Ucuz Bilet Fiyatları, Otobüs Bileti Ara, Otobüs Bileti Bul, Otobüs Seferleri, Tüm Otobüs Firmaları, Turizm Firmaları, Ucuz Bilet, Ucuz Bileti Bul, Ucuz Biletler, Ucuza Bilet, İndirimli Otobüs Bileti, Kampanyalı Otobüs Bileti, Otobüs Firmaları, Bilet Fiyatları, Online Bilet, Bilet, Uygun Fiyata Otobüs Bileti, Otobüs Bileti Al, Otobüs Biletleri, Otobüs Bileti Rezervasyonu, ucuz uçak bileti, uçak bileti, ucuza uçak bileti, ekonomik uçak bileti, uçak bileti ara, uçak bileti al, uçak firmaları, uçak bileti bul, uçak bileti satın al, kampanyalı uçak bileti, yurtiçi uçak bileti, yurtdışı uçak bileti, ucuz biletler, seyahat bileti, tatil bileti, havayolu bileti, karayolu bileti, biletbilet, biletbilet.com, Ulusoy, varan, kamil koç, metro, pamukkale, mersin vif, süha turizm, efetur, pegasus, lufthansa, türk hava yolları, Turkish Airlines, anadolujet, atlasjet, sunexpress, borajet, british airways, france air,

Dolmabahce Sarayi.flv

Zafer Yolu, Kocatepe, Büyük Taarruz, Honda Transalp Afyon

Büyük Taaruzun gerçekleştiği 'Zafer Yolu'nu Honda Transalp XL 700'le gezdik. Çekimler GoproHero ile yapıldı.

Eminönü Sirkeci İstanbul Boğazı GALATA Sultanahmet Meydanı Sirkeci Garı

Eminönü, İstanbul'un bir semtidir. Tarihî yarımada olarak bilinen kısmında yer alır. Kuzeyden Haliç, güneyden Marmara Denizi, doğudan İstanbul Boğazı ile çevrilidir. 7 Mart 2008 tarihine kadar ilçe belediyesi olan Eminönü bu tarihte kabul edilen kanunla Fatih ilçesine bağlanmıştır.[1]

Bütünüyle İstanbul kentinin tarihi çekirdeği olan sur içinde yer alır ve merkezi alanın en canlı bölgelerinden birini oluşturur. Osmanlı döneminde Deniz Gümrüğü ve Gümrük Eminliğinin burada bulunması sebebiyle Eminönü adını almış, Fatih ilçesiyle birlikte cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul'un merkezi ilçesi olmuştur. İlçe olduğu dönemde yüzölçümü bakımından Adalar'ın ardından İstanbul en küçük ilçesiydi.

Nüfusu 1955 yılına kadar artmaya devam eden Eminönü'nün önemli semtleri, zamanla konut alanı olmaktan çıkıp, ticaret bölgesine dönüşünce, nüfus da azalma sürecine girmiştir. 1990 yılında 83.444 olan nüfusu, son nüfus sayımında 55.548 olarak tespit edilmiştir. Yüzölçümü 5 km²'dir.Toplam 33 mahalleden oluşmaktadır.

İstanbul’un Haliç girişinde, kentin kurulduğundan bugüne var olan limanın, Sirkeci’yle birlikte önemli bir bölümünü Eminönü semti oluşturmaktadır. Kent yaşamının önemli bir odağı olduğu kadar, dünyanın en önemli limanlarından birinin merkezi olan bu semt, Unkapanı yolu üzerinde yer alan İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Eminönü Kampüsü'nden başlayıp İstanbul Ticaret Odası’nın binası ile devam eden ve Sirkeci'ye kadar uzanan kıyı şeridi ve onun hemen arkasındaki çarşı bölgesini kapsamaktadır.Bizans Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Haliç'ten Yeni Cami'nin görünümü
Semtin Bizans döneminde “Neorin Kapısı” (Başçe Kapısı) ile “Porta Drungari” (Odun Kapısı) arasındaki kıyı ve liman bölgesi olduğu kaynaklardan anlaşılmaktadır. Byzantion’un ilk kurulduğu yerin bugünkü Topkapı Sarayı çevresi ile Sarayburnu ve Sirkeci bölgesi olduğu sanılmaktadır. Sarayburnu’nun batısından başlayarak Sirkeci-Eminönü sahilinin tümüyle liman olduğu, Sirkeci Garı’nın bulunduğu kesimin sonradan dolduğu bilinmektedir. Bizans devrinde bugünkü Sirkeci ve Cağaloğlu’nun kuzey kesimlerine “Eugeniu” denilmekteydi. Bölge günümüzde Topkapı Sarayı’nı çevreleyen surların bulunduğu yerde olması gereken Byzantion surlarının hemen dışında; Septimus Severus surunun içinde kalıyordu.


Eminönü'nden Boğaziçi Manzarası
Bizans İmparatorluğu Dönemi'nde, Neorion Limanı zamanla dolmuş, 697’de imparator Leontios tarafından temizletilmiş, bu sırada çıkarılan cüruftan kaynaklandığı ileri sürülen bir veba salgını kenti kasıp kavurmuştu. 10. yüzyıldan sonra Cenevizliler ve Pisalılar başta olmak üzere Latin kolonileri, Eminönü-Sirkeci civarında imtiyazlı bölgeler elde edip buralara yerleşmişler ve limanda kendi ticaret iskelelerini kurmuşlardır.

Eminönü ile Sirkeci arasında, Yeni Cami’nin hemen arkasında bulunan Bahçekapı semti, adını İstanbul’un deniz surlarının Haliç ağzına açılan kapılarından biri olan “Bahçe Kapısı”ndan almaktadır. Bizans döneminde bu kapıya “Porta Neorion” denildiği belirtilmektedir. Bu kapının çevresindeki nüfusun çoğunluğunu o dönemde Museviler oluşturduğundan, kapıya “Porta Hebraica” ya da “Porta Judeca” denilmiş, Türkler tarafından ise Çıfıt Kapısı (Şuhut Kapısı) olarak adlandırılmıştır. Bizans Dönemi'nde bu kapının yakınında bir kule olduğu, Haliç’in ağzına gerili zincirin bir ucunun kuleye, diğer ucunun da Galata Kulesi’ne bağlı bulunduğu rivayet edilmektedir. Kapının yerinin bugünkü Yeni Cami arkasında Arpacılar Caddesi üzerinde olduğu sanılmaktadır

Shares

x

Check Also

x

Menu