Parcul Mini Transilvania (Băile Szejke, Odorheiu Secuiesc, Transilvania, Romania)
Vă rog să activați subtitrarea în românește!
Mini Erdély Park
Parcul Mini Transilvania este o expoziție în aer liber cu machete ale celor mai reprezentative clădiri (monumente) din Transilvania. Parcul este un proiect al echipei Legedarium din Odorheiu Secuiesc și care, imediat după instalarea (iunie 2020) la Băile Szejke (practic o suburbie a municipiului Odorheiu Secuiesc), în vecinătatea izvoarelor minerale, a Muzeului Apei Minerale și mai ales a galeriei de porți secuiești, cunoaște un succes fulminant. Parcul reușește să acopere multiculturalitatea etnică (români, maghiari - secui, sași, evrei) și religioasă (catolici, ortodocși, reformați, unitarieni, mozaici) specială a Transilvaniei prin prezentarea sub formă de machete la scară a unor opere arhitecturale deosebite: castele, cetăți, biserici - mănăstiri - sinogoge, orașe medievale, școli, conace, case tradiționale etc. Impresioneză acuratețea machetelor. Unele machete sunt reconstituiri ale obiectivelor în perioada lor de gloriea, acum fiind doar ruine. Parcul este într-o continuă extindere cu noi machete. Machetele sunt însoțite de texte explicative în trei limbi (română, maghiară, engleză) și dispuse după criterii geografice. Astfel, situația înregistrată de noi, ar fi următoarea:
- Județul Alba: Cetatea Alba Iulia; Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă; Mănăstirea ortodoxă Râmeț; Colegiul Naţional „Bethlen Gábor” din Aiud
- Județul Bistrița-Năsăud: Turnul Dogarilor din Bistrița; Castelul Bethlen din Arcalia
- Județul Brașov: Castelul Bran
- Județul Cluj: orașul medieval Cluj; Cetatea Unguraș; castelele Bánffy din Răscruci, Boncza din Ciucea, Rákóczi-Bánffy din Gilău, Bánffy din Bonțida; Sinagoga din Dej
- Județul Covasna: orașul medieval Târgu Secuiesc; castelele Kálnoky din Micloșoara, Szentkereszty din Arcuș, Daniel din Vârghiş; Biserica reformată fortificată din Ilieni; Biserica unitariană fortificată din Aita Mare; Conacul Gaál din Dalnic
- Județul Harghita: cetățile Székelytámadt (Atacată de Secui) din Odorheiu Secuiesc, Miko din Miercurea Ciuc și cea din Bădeni; bisericile unitariene fortificate din Dârjiu și Inlăceni; Castelul Lázár din Lăzarea; Biserica romano-catolică și Capela Inima lui Isus din Odorheiu Secuiesc; Bisericile și mănăstirile franciscane de la Șumuleu-Ciuc și din Odorheiu Secuiesc; Biserica reformată din Odorheiu Secuiesc; Liceul Teoretic Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc; Primăria din Odorheiu Secuiesc; Conacul Gyárfás din Cristuru Secuiesc; case tradiționale secuiești din zonele Ciuc, Homoroade, Ținutul Sării, Târnava Mică
- Județul Hunedoara: Castelul Corvinilor
- Județul Maramureș: Biserica de lemn din Șurdești
- Județul Mureș: Cetatea medievală din Târgu Mureș; castelele Teleki din Gornești, Kemény din Brâncovenești, Ugron din Zau de Câmpie, Rhédey din Sângeorgiu de Pădure; Fântâna Cântătoare din Târgu Mureș
- Județul Satu Mare: Castelul Károlyi din Carei
- Județul Sălaj: Cetatea Ciorii din Stana
Parcul de machete Mini Transilvania vă așteaptă să-l redescoperiți !
Cele mai Spectaculoase Cetati Medievale din Romania
Deoarece am observat ca va plac mult locurile din Romania si cu atat mai mult cele incarcate de istorie, astazi va vom prezenta vateva dintre cele mai spectaculoase cetati medievale din Romania. In acest episod marca Statia Dezorientarii o sa intalniti Cetatea Aiudului din Transilvania judetul Alba, Cetatea Brasovului judetul Brasov, Cetatea Devei din orasul Deva judetul Hunedoara, Cetatea Enisala (Heracleea) din nordul Dobrogei judetul Tulcea, Cetatea Fagarasului din orasul Fagaras judetul Brasov, Cetatea Liteni (Lita) judetul Cluj, Cetatea Rasnov judetul Brasov, Cetatea Rupea judetul Brasov, Cetatea Targu Mures judetul Mures, Cetatea Trascaului (Coltesti) judetul Alba, Cetatea Tricule (Svinita) judetul Mehedinti.
Speram sa va bucarati de acest episod si nu uitati desigur sa ii dati un like pentru a fi recomandat cator mai multe persoane!
Vizionare placuta!
Contact : statiadezorientarii@gmail.com
Vrei sa devii membru?
Curpins :
00:00 Introducere
00:24 Cetatea Aiudului
01:18 Cetatea Brasov
02:21 Cetatea Deva
03:28 Cetatea Enisala
04:23 Cetatea Fagarasului
05:42 Cetatea Liteni
06:43 Cetatea Rasnovului
08:19 Cetatea Rupea
09:47 Cetatea Targu Mures
10:53 Cetatea Trascaului
12:12 Cetatea Tricule
13:24 Membrii canalului
13:41 Multumim!
Baile FELIX🇷🇴 - Stradul Apollo - Lacul cu nuferi #2022 #visitromania #viziteazaromania
#bailefelix #bihor #appolo
Băile Felix este un sat în comuna Sânmartin din județul Bihor, Crișana, România. Băile Felix se află la ca. 10 km sud de municipiul Oradea.
Este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România. Facilitățile existente în această stațiune permit tratarea cu succes a reumatismului și afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalații pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare.
Stațiunea Băile Felix permite și efectuarea unui turism de relaxare.
Izvoarele termale au fost puse în valoare în secolul al XVIII-lea de călugărul Felix Helcher de la mănăstirea Klosterbruck din Moravia, administrator al mănăstirii din Sânmartin. Între 1711-1721 au fost organizate primele așezăminte pentru tratament, sub numele de „Baia lui Felix” (în maghiară Félixfürdő). Felix Helcher a murit în anul 1737. În anul 1885 a fost captat un nou izvor, cu o temperatură de 49°C.
Izvoarele termale au fost descoperite, după unii în jurul anului 1000, după alții, în jurul anului 1200, iar potrivit altor experți au fost descoperite abia pe la 1700. Singurul fapt nedisputat de istorici este apariția primelor clădiri în această stațiune: între anii 1711-1721.
Domeniul mănăstirii Sânmartin a fost naționalizat în anul 1948 de autoritățile comuniste. Pe terenurile naționalizate au fost construite mai multe baze de agrement, inclusiv una a Securității. Aceasta din urmă a fost revendicată de Ordinul Premonstratens.
Băile Felix este cea mai mare stațiune cu funcționare permanentă din România. Se află la ca. 6 km de Oradea. Temperatura apelor termale este între 20-49 grade Celsius. Datorită conținutului ridicat de săruri minerale, medicii interniști recomandă pacienților tratamentele sau curele cu ape din băi. Prin rețeaua de hoteluri, Băile Felix oferă 7000 de locuri de cazare, precum și bazine de înot, ștranduri în aer liber sau acoperite și aer curat. Clima blândă face posibilă creșterea de nuferi subtropicali în lacurile stațiunii. Datorită apelor termale și a numărului mare de turiști care vin an de an, în stațiunea Băile Felix s-a dezvoltat și sistemul de cazare privat.
Izvoarele cu apă geo-termală cu temperaturi de 43–49°C au proprietăți curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonatate, calcice și sodice, iar nămolurile au proprietăți sapropelice.
Climatul cu ierni blânde și veri moderate favorizează existența unei păduri de foioase întinse, care confera stațiunii o atmosferă ideală în orice anotimp, făcându-l propice pentru relaxare și tratament, încât ploaia sau frigul iernii nu reprezintă nici un impediment pentru o baie cu apă geo-termală, în aer liber. După 1989, Baile Felix a intrat într-o dezvoltare mai rapidă iar în prezent în stațiune exista multe pensiuni si vile care au un confort deosebit și se situează la nivelul turismului internațional. Daca vizitati statiunea Baile Felix, aveti ocazia sa va inscrieti la excursiile organizate la Pestera Ursilor din localitatea Chișcău.
Pestera Ursilor este singura pestera din tara amenajata la standarde internationale si este unica prin densitatea fosilelor ursului de pestera. Pestera Ursilor de la Chiscau nu inceteaza sa uimeasca atat turisti cat si oamenii de stiinta.
(sursa: Wikipedia)
Dacă vă place ce fac,
vă invit să vă abonați
apăsând următorul link:
Folosesc coloana sonora descarcata de pe EPIDEMIC SOUND, puteti folosi apasand acest link
muzica: ES_3house - Ooyy
Nu dețin cont de Facebook sau de Instagram.
Castelul Teleki din Gornești
Castelul Teleki din Gornești
Village House in Mures County Part 1
Rădaia Mera Nădăşelu Şardu Sânpaul E81 Județul Cluj Siebenbürgen Rumänien 21.4.2016
Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.
orase din Romania
imagini cu orase din Romania
Braşov
Cluj-Napoca
Sibiu
Timişoara
Bucureşti
Constanţa
Craiova
Iaşi
Târgu Mureş
Alba Iulia
Arad
Bacău
Baia Mare
Bistriţa
Botoşani
Brăila
Buzău
Călăraşi
Deva
Galaţi
Giurgiu
Miercurea Ciuc
Oradea
Piatra Neamţ
Râmnicu Vâlcea
Reşiţa
Satu Mare
Slatina
Suceava
Târgovişte
Târgu Jiu
Tulcea
Vaslui
Zalău
Alexandria
Drobeta Turnu-Severin
Focşani
Piteşti
Ploieşti
Sfântu Gheorghe
Slobozia
Lugoj
Aiud
Bârlad
Beiuş
Blaj
Calafat
Câmpia Turzii
Carei
Dej
Drăgăşani
Făgăraş
Gherla
Hunedoara
Huşi
Marghita
Mediaş
Olteniţa
Oneşti
Paşcani
Petroşani
Reghin
Roman (oraş)
Salonta
Sighetu Marmaţiei
Săcele
Târnăveni
Turda
Adjud
Băileşti
Brad (oraş)
Câmpina
Câmpulung
Câmpulung Moldovenesc
Caracal
Caransebeş
Curtea de Argeş
Dorohoi
Fălticeni
Gheorgheni
Lupeni
Mangalia
Medgidia
Moineşti
Moreni
Motru
Odorheiu Secuiesc
Orăştie
Orşova
Rădăuţi
Râmnicu Sărat
Roşiorii de Vede
Sebeş
Sighişoara
Târgu Secuiesc
Tecuci
Topliţa
Vatra Dornei
Vulcan (oraş)
Codlea
Feteşti
Turnu Măgurele
Urziceni
Târgu Neamţ
Aleşd
Aninoasa
Babadag
Borsec
Buziaş
Cajvana
Cehu Silvaniei
Ciacova
Comăneşti
Darabani *
Deta
Făget
Găeşti
Huedin
Isaccea
Jimbolia
Lipova
Mizil
Nădlac
Pucioasa
Recaş
Roznov
Sărmaşu
Sânnicolau Mare
Tismana *
Urlaţi
Vălenii de Munte
Vicovu de Sus *
Victoria
Vişeu de Sus
Zimnicea
Abrud
Agnita
Ardud
Avrig
Azuga
Baia Sprie
Baia de Aramă
Baia de Arieş
Balş
Băicoi
Băile Govora
Băile Herculane
Băile Olăneşti
Băile Tuşnad
Bălceşti
Beclean
Berbeşti
Bereşti
Bicaz
Bocşa
Boldeşti-Scăieni
Borşa
Brezoi
Bucecea
Buftea
Buhuşi
Buşteni
Cavnic
Călan
Călimăneşti
Cernavodă
Cisnădie
Copşa Mică
Corabia
Covasna
Cristuru Secuiesc
Cugir
Curtici
Făurei
Filiaşi
Gătaia
Geoagiu
Gura Humorului
Haţeg
Horezu
Ianca
Iernut
Ineu
Jibou
Luduş
Măcin
Miercurea Nirajului
Milişăuţi
Moldova Nouă
Murfatlar
Năsăud
Năvodari
Nehoiu
Ocna Mureş
Ocna Sibiului
Ocnele Mari
Odobeşti
Oraviţa
Otopeni
Panciu
Pâncota
Pecica
Petrila
Popeşti-Leordeni
Predeal
Râşnov
Rovinari
Rupea
Sângeorgiu de Pădure
Sântana
Sebiş
Seini
Simeria
Slănic
Slănic-Moldova
Sovata
Strehaia
Sângeorz-Băi
Sălişte
Săveni
Sulina
Şimleu Silvaniei
Şomcuta Mare
Ştei
Tălmaciu
Târgu Bujor
Târgu Frumos
Târgu Lăpuş
Teiuş
Ulmeni
Ungheni
Vânju Mare
Zlatna
Amara
Anina
Baraolt
Băbeni
Bălan
Băneasa
Bechet
Bolintin-Vale
Bragadiru
Breaza
Broşteni
Budeşti
Bumbeşti-Jiu
Căzăneşti
Câmpeni
Chişineu-Criş
Chitila
Comarnic
Costeşti
Dăbuleni
Dărmăneşti
Dolhasca
Dragomireşti
Drăgăneşti-Olt
Dumbrăveni
Eforie
Fieni
Fierbinţi-Târg
Flămânzi
Frasin
Fundulea
Ghimbav
Hârlău
Hârşova
Însurăţei
Întorsura Buzăului
Lehliu Gară
Liteni
Măgurele
Mărăşeşti
Miercurea Sibiului
Mihăileşti
Mioveni
Murgeni
Negreşti
Negreşti-Oaş
Negru Vodă
Novaci
Nucet
Oţelu Roşu
Ovidiu
Pantelimon
Pătârlagele
Piatra Olt
Plopeni
Podu Iloaiei
Pogoanele
Potcoava
Răcari
Salcea
Săcueni
Scorniceşti
Segarcea
Sinaia
Siret
Solca
Săliştea de Sus
Ştefăneşti, Argeş
Ştefăneşti, Botoşani
Tăşnad
Tăuţii-Măgherăuş
Târgu Cărbuneşti
Târgu Ocna
Techirghiol
Titu
Topoloveni
Turceni
Ţicleni
Ţăndărei
Uricani
Valea lui Mihai
Vaşcău
Videle
Vlăhiţa
Voluntari
Zărneşti
Rastolita Tg Mures Trip 6
LOCUL IN CARE S-A NASCUT STRABUNICA REGINEI | Transilvania frumoasa | Vetca, Viscri, Sighisoara etc
Bine ați (re)venit pe canalul nostru!
Va propunem sa fiti alaturi de noi pentru un traseu, care in mod normal poate fi facut intr-o zi, dar pentru ca am prins o perioada foarte ploioasa, noi l-am facut in cateva zile, prinzand orele fara ploaie. :D
Localitatile pe care le-am vizitat sunt destul de apropiate si daca sunteti deja in inima Transilvaniei, le puteti adauga la lista locurilor de vazut in zona.
Am pornit din Targu Mures si am oprit mai intai in localitatea Vetca, aflata la 40 de km de Targu Mures. Aceasta localitate mica si boema, care impresioneaza prin gospodariile bine ingrijite este celebra pentru Calvarul Secuiesc - o biserica pe un varf de deal ce are 15 troite la urcare, ultima fiind chiar biserica, reprezentand opririle pe care Iisus le-a facut spre rastignire. Chiar daca drumul pana la biserica este dificil, si am urcat prin dealuri, privelistea de sus merita efortul si spre bucuria noastra la coborare am intalnit un grup de turisti si am urmat calea folosita de ei, asa ca am “descoperit” o carare.
Urmatoarea oprire a fost la Sangeorgiu de Padure, la castelul Rhedey, unde s-a nascut stra-stra-strabunica reginei Elisabeta a II a Marii Britanii. In castel a fost o scoala generala pana in 2008, intrand apoi intr-un proces de renovare care a durat aproximativ 7 ani. Inainte de a fi renovat, castelul a fost vizitat de Printul Charles, si chiar daca nu a reusit sa ajunga la inaugurarea castelului in 2015, acesta a trimis un mesaj video cu ocazia inaugurarii.
Din 2015 castelul functioneaza ca muzeu si poate fi vizitat, iar din 2019 in castel este o expozitie permanenta dedicata familiei Rhedey. (biletul de intrare costa 5 lei).
De acolo am mers spre Viscri, satul pitoresc ce a devenit cunoscut in ultimii ani si datorita faptului ca Printul Charles are o casa aici. Pe un varf de deal se afla biserica fortificata din Viscri, care a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in 1999 (in prezent, 7 biserici fortificate din Romania sunt in patrimoniul UNESCO). Nu am putut sa mergem in Viscri si sa nu trecem si pe la Viscri 32, unde au niste mancaruri super bune, gatite cu dragoste si tihna.
Ultima noastra oprire a fost in Sighisoara, fiind cea mai veche cetatea medievala din Europa ce este locuita pana in prezent. Am vizitat centrul cetatii si am urcat si pe scara Scolarilor pana la biserica din deal. Si dupa o alta ploaie scurta, pe cer s-a conturat un curcubeu.
Aici s-a încheiat traseul nostru, cu siguranta mai sunt foarte multe lucruri de facut in aceste localitati, dar am incercat sa ne axam pe cateva locuri mai putin cunoscute.
Daca v-a placut video-ul nu uitati sa va abonati la canalul nostru si sa dati un like. De asemenea puteti activa notificarile, ca sa nu ratati niciun video. Multumim, dragilor!
Urmariti-ne pe Facebook și Instagram pentru postari:
Facebook:
Instagram:
_______________________________
Intro: (0:00)
Vetca: (0:51)
Castelul Rhedey din Sangeorgiu de Padure: (2:04)
Viscri: (3:04)
Sighisoara: (5:00)
Bloopers: (6:25)
Baile Sarate Turda - Strandul Lacul Roman
Facebook:
Detalii:
Lacul Roman (stradul) are o adancime maxima de 14,2 m si o salinitate de 242 g/l. Amenajarea lui a inceput in anii '20 si a continuat pana in ultimii ani, cand complexul a fost privatizat. Apa are proprietati terapeutice, ajutand la tratarea afectiunilor reumatice, afectiunilor aparatului nervos periferic, ginecologice, etc
In apropierea strandului se afla un camping unde turistii se pot caza la casute sau la cort.
Localizare GPS: N46°34'35.98 E23°48'28.55
Mures river
Mures river in Mures Floodplain Natural Park
ARRIVING TARGU MURES, ROM 4/12 #4