Cele mai frumoase Biserici si Manastiri din Romania
Vreau să vă mulțumesc pentru toată susținerea pe care o arătați față de canalul nostru, iar pentru asta, v-am pregătit astăzi un nou episod cu cele mai frumoase Biserici și Mănăstiri din România. Da, știu, mai sunt și altele poate mai frumoase din punctul unora de vedere, dar pentru asta putem face și o parte a doua a episodului dacă vă doriți și apăsați butonul de like. Știm foarte bine că românii sunt foarte pasionați de credință și de pelerinaj, iar in sine poporul roman este unul care Il are pe Dumnezeu si credinta in suflet, așa că sperăm ca acest episod să vă inspire. În acest episod o să regăsiți locații precum : Biserica Stravopoleos București, Mănăstirea Cozia din satul Călimănești județul Vâlcea, Mănăstirea Dragomirna din Mitocul Dragomirnei județul Suceava, Mănăstirea Curtea de Argeș din județul Argeș, Biserica Biertan din județul Sibiu, Mănăstirea Putna din județul Suceava denumită și Ierusalimul Neamului Românesc după cum spunea Mihai Eminescu, Mănăstirea Voroneț de la Gura Humorului, Mănăstirea Bârsana din județul Maramureș, Biserica Neagră din Brașov, Biserica Rotundă din Geoagiu județul Hunedoara, Mănăstirea Tismana din județul Gorj, Mănăstirea Durău din comuna Ceahlău județul Neamț, Mănăstirea Prislop din Silvașu de Sus județul Hunedoara, Biserica fortificată din Viscri comuna Bunești județul Brașov , Biserica fortificată din Prejmer județul Brașov.
Vizionare plăcută!
statiadezorientarii@gmail.com
Vrei să devi membru al canalului?
Cuprins :
00:00 Introducere
00:29 Biserica Stravopoleos
00:54 Mănăstirea Cozia
01:23 Mănăstirea Dragomirna
02:06 Mănăstirea Curtea de Argeș
03:09 Biserica Biertan
03:53 Mănăstirea Putna
04:43 Mănăstirea Voroneț
05:27 Mănăstirea Bârsana
06:16 Biserica Neagră
07:03 Biserica Rotundă din Geoagiu
07:40 Mănăstirea Tismana
08:53 Mănăstirea Durău
09:27 Mănăstirea Prislop
10:14 Biserica fortificată din Viscri
10:49 Biserica fortificată din Prejmer
11:30 Multumim!
TOP 10 cele mai mari Orase din România 4K #shorts
Statistica orașelor după suprafață
1 Broșteni
2 Vișeu de Sus Maramureș
3 Săcele
4 Petrila
5 Tismana
6 Cisnădie
7 Brașov
8 Ciacova
9 Uricani
10 Târgu Lăpuș
#shortsvideo #shortsfeed #shorts #shortvideo #shortsromania
Top 10 // Imagini superbe din Romania
TOP 5 Manastiri din Romania partea II-a !
#romania #europe #romanian #orthodox #romanianchurch
Alte 5 Manastiri de vizitat in Romania, partea a II-a!
SUMMER :
Music I Use: Bensound.com/royalty-free-music
License code: TAXCGBKAUWEEXG4H
Tismana Monastery A Unique Blend of Religion and Tourism
Tismana Monastery A Unique Blend of Religion and Tourism
7 obiective turistice in Regiunea Istorica Oltenia!
#oltenia #olteni #pesteramuierii #romania #manastireatismana #ovidiugaspal
Hai sa cunoastem impreuna una din regiunile istorce ale Romaniei, Oltenia!
Best Places To Visit In Romania , Arnota Monastery
Arnota Monastary / Manastirea Arnota
A wonderful place blessed by God.
Un loc minunat, binecuvantat de Dumnezeu.
Visit:
Video editing by Georgian Marzea
Photo by Monica Bucur
All video files, audio file and Filmora software are licensed to Georgian Marzea.
România în imagini, Mănăstirea Polovragi, județul Gorj #visitromania #shorts
România în imagini, Mănăstirea Polovragi, #visitromania #shorts #romaniatravel
Mănăstirea Polovragi are o vechime de 500 de ani (1505), ctitori de început ai acestui lăcaș sunt Radu si Pătru, fiii lui Danciul Zamona, menționați intr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tânăr (1477-1481). Timp de peste un secol si jumătate, documentele nu mai pomenesc nimic despre acest sfânt lăcas, pentru ca în anul 1645, satul Polovragi să fie în stăpânirea lui Danciu Pârâianu, fiul lui Hamza. Danciu Pârâianu a zidit biserica pe vechile temelii, asa cum se proceda frecvent în epocă, păstrând partea cea bună a acestora. După Danciul Pârâianu și înaintașii acestuia, Constantin Brâncoveanu poate fi socotit, al treilea ctitor al Mănăstirii Polovragi. Pictura bisericii este deosebit de valoroasă atât în ceea ce privește iconografia cât și execuția tehnică. Ea a fost executată în anul 1713 de Constantin Zugravul. De o parte și de alta a intrării în pridvor se pot admira cele două reprezentări, iconografice, unice în România ale mănăstirilor românești închinate la Sfântul Munte Athos. Chiliile și celelalte încăperi ale mănăstirii sunt orânduite în jurul bisericii pe laturile de est, sud și vest, formând alături de zidul de incintă de pe latura de nord o adevărată cetate de apărare. Intrarea în incintă se realizează pe latura de sud printr-o poartă masivă deasupra căreia se înalță clopotnița ridicată în epoca lui Constantin Brâncoveanu.
Vizitați România!
Top 10 BlogDeCalatorii - Manastirea Prislop
Top 7 Manastiri in Regiunea Istorica Oltenia!
#romania #tismana #europe #moldova #basarabia #ortodox
Hai sa vedem impreuna 7 manastri in regiunea istorica Oltenia!
Nu uita sa te inscrii la canalul meu sa lasi un like si sa distribui acest video.
Multumesc!
Alte 7 Manastiri ortodoxe deosebite din Romania!
#ortodox #ortodoxia #manastireaneamt #manastireaputna #romania #manastireortodoxa
Am selectat alte 7 Manastiri deosebite din Romania.
Hai sa vle vedem impreuna!
IMPACT BRANCUSI 2024 WebTurism Amazing Places for Travel GORJ #romania
🎥 Vrei să descoperi frumusețea autentică a Gorjului? 🏞️
💥 Explorează tradiții, peisaje de vis și festivaluri care îți vor tăia respirația, toate pe Platforma WebTurism! 🎉
📍 Intră acum și pregătește-te pentru aventura vieții tale în inima Olteniei! 👇
Website-uri:
• Platforma WebTurism:
• Website:
• Blog WebTurism:
Promovare în Social Media:
Pagini Facebook:
• Pagina WebTurism Facebook:
• Pagina Visit Tismana Facebook:
Grupuri Facebook:
• Grup WebTurism Facebook:
• Grup Facebook Visit Tismana:
• Grup Facebook Visit Gorj:
Alte Platforme Sociale:
• Pagina WebTurism LinkedIn:
• Pagina WebTurism Instagram:
• Pagina WebTurism X/Twitter:
• Pagina WebTurism TikTok:
• Pagina WebTurism Pinterest:
• Canal YouTube WebTurism & Playlistul #TurismCulturalGorj:
🎶 Platform WebTurism: 🌍#ADT #WebTurism, #CulturaGorj, #ProiectIMPACT #JudețulGorj #TurismCultural #Gorj, #GorjCultural #BRANCUSI #IMPACT #AsociațiaDornaTismana #ExploreazăGorjul #Turism #Romania
Mănăstirea TISMANA (Județul Gorj, România)
Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Situată într-o zonă montană izolată, la circa 36 Km vest (auto) de Târgu Jiu, Mănăstirea Tismana este considerată a fi ctitorită de Sfântul Nicodim (de la Tismana) și sfințită în anul 1377 cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Într-o narativ mai romanțat, dar amintit în multe ghiduri turistice și religioase, Nicodim (născut în sudul Serbiei, dar cumva de origine vlahă, posibil aromână), după o perioadă de mari realizări pe Muntele Athos, pleacă însoțit de un grup de ucenici și ei sud-dunăreni, să găsească locul de construire a unei biserici conform unei viziuni divine. Locul este găsit aici la Tismana și ridică o primă biserică din lemn de tisă (de unde, probabil, și numele de Tismana). Pe fundațiile acesteia, cu sprijinul domnnitorilor din familia Basarab, respectiv Radu I (1377-1383, el fiind fiul domnitorului Nicolae Alexandru) ridică actuala biserică de piatră, lucrările fiind continuate și cu sprijinul fiilor acestuia, Dan I și Mircea cel Bătrân. Într-o cheie istorică, trebuie amintit că Nicolae Alexandru, în timpul domniei sale (1343-1364) a înființat în 1359 Mitropolia „Ungrovlahiei” (a Țării Românești), subordonată Patriarhiei (ortodoxe) de Constantinopole, prin aducerea lui Iachint, ultimul mitropolit al Vicinei. Iachint, în sprijinul lucrării sale, îl aduce de pe Muntele Athos pe (Sfântul) Nicodim care se va dovedi foarte vrednic ctitorind mai multe așezăminte monahale în Țara Românească: Vodița (1369), Tismana (1377), Gura Motrului, Vișina, Topolnița și Aninoasa, iar în Țara Haţegului, Mănăstirea Prislop (la sfârșitul secolului al XIV-lea). Mănăstirea Tismana este considerată a fi cea mai veche mănăstire cu viață chinovială (viaţă de obşte în care călugării pun toate în comun şi fac toate în comun) din Țara Românească. Prin daniile primite, a ajuns foarte bogată, având și un statut de independență, cumva similar Muntelui Athos. Prin poziția sa, a avut un rol promordial în apărarea credinței ortodoxe (a se citi, scut împotriva pătrunderii catolicismului), iar prin fortificațiile sale și un loc de refugiu pentru mari personalități ale vremurilor: Neagoe Basarab, Matei Basarab, Tudor Vladimirescu. De-a lungul secolelor, mănăstirea a trecut prin mari devastări și refaceri. De amintit că peștera învecinată, a Sf. Nicodim, a adăpostit în anii grei 1944-1947 tezaurul României, acum peștera fiind amenajată ca muzeu al acestui eveniment special. Din anul 1949, mănăstirea devine chinovie de maici.
Detalii privind construcția mănăstirii, pictura, sfintele relicve, veți găsi în videoclip activând subtitrarea.
360° 2K Brancoveanu Fountain - Tismana Monastery
Brancoveanu Fountain - Tismana Monastery - Gorj county
Overland-Romania 2016: Tismana Monastry Real Nuns and Monks
This is our visit to the local monastery near Baia De Arama. unfortunately i was super low on memory storage and so could only take pictures. however it was a lovely place with nuns and monks living there full time so i was unable to take pictures inside the main building but it was quite spectacular with gold and art on every inch of the inside. ideal to spend an afternoon.
this ends our trip coverage as i ran out of storage. 100gb used.
thanks for watching the series
-------------------------
Due to copyright over-time being forced onto previous songs, audiotracks may be missing. i feel its more authentic to keep this original video to showcase my early work rather than re-creating the series.
------------------------
3 Atracții Turistice | Hobița, Tismana și Cheile Sohodolului
Muzeul a fost înființat în anul 1971.Casa nu este cea natală, este asemănătoare cu ea, cumpărată de autorități ,este casa unui prieten de-al tatălui lui Brâncuși.
Este o casă modestă, simplă, un muzeu mic. În interior găsim câteva obiecte vechi - vase de ceramică, ulcele, ustensile de cioplit.
Casa memorială Constantin Brâncuşi este alcătuită din camera de dormit, celar și cunie. Celarul reprezintă cămara și are posibilitate de a se urca în pod.
Cunia este bucătăriei, locul în care se gătea și se servea masa.
Legenda spune că, pe locul unui imens copac de tisă, pe stâncă, în fața izvorului, un călugăr ar fi ridicat o mică bisericuță din lemn de tisă – și de aici numele de biserica Tismana. Construirea bisericii se atribuie călugărului Nicodim în vremea lui Basarab Voievod. Pare o fortăreață așezată pe un vârf de stâncă… este de cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, locul unde a fost ascuns tezaurul României.
Situată pe muntele Stârmina, pe malul râului Tismana, înconjurată de păduri și stânci, iar lângă ea se află Peștera Sfântului Nicodim.
Clădită între anii 1375 şi 1378, data sfinţirii. Întemeietorul şi primul stareţ al mănăstirii a fost Cuviosul Nicodim, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1955.
Cuviosul Nicodim a înființat la Tismana prima școală din țară Aici s-au păstrat cele mai vechi documente începând cu sec. al XIV-lea care au pus bazele istoriografiei românești.
În anul 1406 aici s-a întâlnit Mircea cel Bătrân cu regele austro-ungar Sigismund de Luxemburg în încercarea unei alianțe împotriva turcilor.
Tot aici a găsit loc de inspirație și alinare George Coșbuc.
Peștera de lângă Mănăstirea Tismana este un loc încărcat de istorie. Aici a fost ascuns Tezaurul Băncii Naționale a României spre sfârșitul celui de-al doilea război mondial.
În 1944, tezaurul BNR era amenințat de către Armata Germană, care se afla încă în România, şi Armata Roşie care se apropia de graniță.
Cheile Sohodolului se află în Munții Vâlcan, o grupare care aparține lanțului Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali. Ele sunt o rezervație naturală care se întind pe o suprafață de 350 de hectare. Cheile au fost săpate de apele râului Jaleș și au forme de relief diverse.
Aici există 120 de trasee amenajate pentru alpiniști
Am vizitat:
Peștera Nării O peșteră formată din două galerii cu o lungime de aproximativ 70 de metri fiecare. Reprezintă un fenomen natural foarte rar.
Am admirat de jos:
Inelul Doamnei Este o formațiune de piatră perfect rotundă pe vârful unei crete. Se mai numește și Inelul Miresei, pentru că multe cupluri vin aici pentru a se logodi. O legendă populară spune că acolo se întâlneau tinerii care se iubeau pe ascuns.
__________________________________________________________
Capitole:
00:00 Intro
00:57 Muzeul Constantin Brâncuși
02:40 Mănăstirea Tismana
06:10 Muzeul Tezaurului
09:23 Cheile Sohodolului
Odiseea TEZAURULUI DE AUR al României la Tismana, 1944-1947 (Mănăstirea Tismana, jud. Gorj, România)
Avându-se în vedere nefericita dispariție la Moscova a tezaurului României (care conținea și 91,4 tone aur), în Primul Război Mondial, încă din anul 1943, pe măsură ce soarta războiului se schimba în favoarea Uniunii Sovietice, autoritățile române au început să fie preocupate de găsirea unei modalități de salvare a tezaurului în aur al Băncii Naționale a României. Demn de precizat că noul tezaur al României avea aproape 200 t aur și încă vreo 40 tone aur în bănci străine (în Elveția și Marea Britanie), depășind cu mult actuala rezervă de aur a BNR ((103,6 tone aur în septembrie 2023). Era o rezervă foarte frumoasă adunată prin plata anticipată în aur (!) a resurselor (în special produse petroliere) vândute Germaniei aliate. Dorința inițială de a trimite aurul în țări neutre, a căzut deoarece Elveția și Turcia au refuzat. În aceată situație, din mai multe variante propuse, s-a ales aceea a ascunderii tezaurului de aur la Tismana. În perioada 8-22 iulie 1944, de la sediul Băncii Naționale din București, până în pivnița Mănăstirii Tismana au fost transportate în secret 4.035 casete conținând 189,67 tone aur (monede și lingouri). la acestea s-au adăugat 51 casete cu 2,73 tone aur aparținând Poloniei și care au fost retrocedate ulterior. Deoarece condițiile de depozitare din pivnița mănăstirii erau impropirii și nesigure, în perioada 14-16 septembrie 1944, în cel mai mare secret, țara fiind controlată de sovietici, tot aurul a fost mutat din pivnița mănăstirii în peștera învecinată, a Sfântului Nicodim, ctitorul Mănăstirii Tismana (1377), după o prealabilă amenajarea a grotei. Intrarea în peșteră a fost betonată la culoarea stâncii și camuflată cu „căderi de pietre” și chiar mai mult, a fost pregătită cu dinamită ca la nevoie, intrarea să fie aruncată în aer. În toată perioada cât aurul a stat la Tismana, a fost păzit de o gardă militară. S-au luat măsuri deosebite, foarte inteligente, de a disimula existența vreunui lucru de interes aici, de exemplu folosirea de către pază a ținutelor civile și interzicerea accesului în zonă a vizitatorilor sub diverse pretexte plauzibile, de exemplu renovarea mănăstirii, pericole de cădere a stâncilor. Vizitele „întâmplătoare” sau nu ale unor oficialități sovietice sau rusofile au fost scurtate și deviate, astfel încât aceștia nu au avut ce vedea. La începutul anului 1945 peștera a fost deschisă, fiind luate 10,2 tone aur din care s-au făcut monede-medalii care au fost în circulație până în 1947, după care deținerea lor a fost interzisă. Aceste monede-medalii au intrat și ele în categoria monedelor de aur cunoscute popular drept „cocoșei”. Deși condițiile de păstrare nu au fost grozave, grota fiind inundată de câteva ori, aurul s-a conservat bine. După terminarea războiului și liniștirea apelor, întreg tezaurul Băncii Naționale Române, fără nicio pierdere, a fost mutat înapoi în București în perioada 26 ianuarie - 4 februarie 1947. Cum la sfârșitul războiului România datora, printre altele și 300 milioane de dolari (care acum, în 2024, ar echivala cu 4,1 miliarde dolari) Uniunii Sovietice drept despăgubiri de război, banii au fost obținuți (și) prin vânzarea de aur din acest tezaur.
În anul 2016 a fost inaugurat aici muzeul care reconstituie odiseea aurului Băncii Naționale a României în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, la Tismana. Fosta intrare în peșteră este total înlocuită cu o construcție modernă în care sunt expuse panouri care detaliază aventura aurului. Partea finală a peșterii este păstrată la starea naturală, iar în grota de la capătul ei, exact cum a fost în perioada războiului, este reconstutită scena miilor de lăzi cu cele 200 tone de „aur”, în monede și lingouri.
MANASTIREA TISMANA
NU UITATI SA VA ABONATI LA CANALUL MEU DE YOUTUBE. VA MULTUMESC
Județul Gorj-Ansamblul monumental -Brâncuși și mânăstirea Tismana.
Poarta Sărutului, Masa tăcerii și Coloana Infinitului sunt opere de artă pe care le putem vedea în Tîrgu Jiu.
Cele mai frumoase manastiri din Romania amplasate in peisaje de vis.
Manastirea Rarau, Carmazani, Dragomirna
Manastirea Voronet, Putna, Moldovita ,Sucevita ,Humor.
Manastirea Dorna Arinii , Probota
Pasul Prislop cu Manastirea Prislop de langa Borsa.