Muzeul de la Piscu - un loc incarcat de istorie si patrimoniu cultural
În apropierea Bucureștiului, la Piscu in comunca Ciolpani, s-a construit o școală în care educația tradițională se va împleti cu experiențele de învățare non-formală, oferindu-le viitorilor elevi prilejul să observe, să analizeze și să interacționeze cu bogățiile culturale și naturale din locurile în care trăiesc. „Școala din Muzeu” – Piscu își propune să valorifice patrimoniul cultural local al satului Piscu din județul Ilfov, singurul din regiune în care mai există meșteri care practică olăritul, un meșteșug tradițional aflat aproape pe cale de dispariție.
Filmat cu:
GoPro Hero 8:
Sony ZV1 :
Microfon Rode:
Muzica:
Paul Coman
Jesse Gallagher
Locuri frumoase in România!!! Mănăstirea Ciolpani, Buhusi!!! #buhusi #ciolpani
Situată în partea de nord a judeţului Bacău, la aproximativ 30 km de reşedinţă, în apropierea oraşului Buhuşi, mănăstirea Ciolpani este cetatea spirituală, care înalţă pelerinii cu gândul la vechile sihăstrii din munţii Neamţului.
Ea este construită pe locul unui vechi schit întemeiat de suliţaşul Ciolpan pe la anul 1590. În anul 1730 schitul de la Ciolpani, aflat într-o stare avansată de degradare este refăcut de medelnicerul Teodor Cantacuzino, care ridică pe vechea temelie o bisericuţă cu hramul „Sf. Ier. Nicolae”.
Bisericuţa de lemn este una dintre cele mai mici biserici de lemn din Moldova. Tradiţia locală povesteşte despre existenţa unui schit de maici pe la sfârşitul sec. al XIX-lea. Această biserică a suferit modificări ulterioare, iar în anul 2002 a fost renovată. Ea a fost punctul de plecare pentru actuala mănăstire de la Ciolpani. Este o adevărată bijuterie din lemn de stejar şi este situată în cimitirul mănăstirii.
După anul 1989, la iniţiativa credincioşilor din satele învecinate se reînfiinţează aşezământul monahal, sub coordonarea stareţului mănăstirii Runc. Astfel, în 1991 s-a purces la lucru pe terenul donat de un fost localnic, pe nume Petru Păduraru. Pentru început s-a construit un paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
În anul 1993 s-a sfinţit locul pentru biserica mare, cu hramul „Sf. Mc. Emilian de Durostorum”.
Construcţia bisericii a început în toamna anului 1993, iar lucrările au fost finalizate în anul 1997, când a avut loc şi sfinţirea întregului complex monahal, la data de 21 septembrie.
Biserica are formă de cruce, iar planul de bază preia din arhitectura tradiţională moldovenească, pe care o adaptează la cerinţele constructive actuale. Farmecul deosebit al interiorului este dat de pictura în frescă precum şi de mobilierul şi catapeteasma din stejar sculptat.
Obştea mănăstirii numără în jur de 60 de vieţuitoare, care au ca duhovnic pe Arhim. Emilian Panait, iar stareţa mănăstirii este maica stavroforă Lucia Chirvase.
Contact:
Mănăstirea „Sfântul Emilian de la Durostorum”, Ciolpani,
Biserica de lemn „Sfântul Nicolae”, din cimitir - monument istoric
Loc. Ciolpani (lângă Buhuşi), jud. Bacău, 605100,
Stareţă: stavrofora Lucia Chirvase,
Tel.: 0234.26.15.11
Legi și reguli bizare în comunitățile Amish: trăiesc ca acum 300 de ani | SUA
In sfarsit, deslusim cateva dintre misterele comunitatii Amish din Statele Unite ale Americii!
De ce traiesc ca acum 300 ani? De ce refuza electricitatea, tehnologia sau masinile? Ce credinte au? ⬇️
#amish #america #haihui
【4K】BEACH WALK ARRUBA COSTINESTI 2020 Discover the Black Sea Sunny Beaches - Plaja Charm Romania
【4K】BEACH WALK ARRUBA COSTINESTI 2020 Discover the Black Sea Sunny Beaches - Plaja Charm Romania
The Incas : Peru - The Lost Civilizations
The Incas did not leave any written word.
The only testimony comes from the first conquistadores who collected the natives’ tales. Successors, among others, to brilliant civilisations preceding them, the Incas were originally a small tribe from the Quechua region on the bank of Lake Titicaca, between Peru and Bolivia.
They are part of a confederation of several groups, occupying at first a subordinate rank.
The confederation relied on two clans, the Hanan detaining political power, and the Hurin, the military power of which the Incas were part of. This shared power explains the Inca group’s rise to power by force.
It is only in during the mid-14th century that the Incas create a state bearing their name. Cuzco was the Inca capital for a long time, being the crossroads of the trans-Andean economical axis. It died down when economical activity turned towards Lima.
Machu Pichu is the ancient Inca city, dating back to the 15th century, perched on a rocky headland on the eastern central Andes.
Listed since 1983 on the UNESCO’s world heritage sites, it is also one of the Seven Wonders of the World.
Looking at the Incas’ daily lives, their rites and religious cults, we will explore the mystery and legends of this lost civilisation.
Why human sacrifices, why gold is the Inca’s symbolic metal, why worship the Sun? In this documentary we will attempt to solve these questions, with the help of experts on Latin America: Jean-Francois Bouchard, Patrice Lecoq and Carmen Bernand.
2015 / 52 minutes HD (this documentary is subtitled)
Directed by Jacques VICHET
Vedem CASA FOARTE IEFTINĂ cu teren foarte mare
Vedem CASA IEFTINĂ din Ungaria
#case
#casaieftina
#ungaria
2009-(08)-(02) Bucuresti Nord Bacau Bucuresti Nord 145INAINTE SI DUPA GUGESTI
Every video description is found in it's name, and in the playlist where the video is included, respectively.
Descrierea fiecarui videoclip se gaseste in nume, respectiv in playlist-ul din care face parte.
2009-(09)-(23) Bucuresti Nord Vaslui 144INTRAREA IN PUTNA SEACA
Every video description is found in it's name, and in the playlist where the video is included, respectively.
Descrierea fiecarui videoclip se gaseste in nume, respectiv in playlist-ul din care face parte.
KERUCOV .ro: Traseu MTB Peris - Balteni - Gorgota - Silistea Snagovului - Ciolpani - Peris
Traseu cu bicicleta MTB XC
Peris - Balteni - Gorgota - Silistea Snagovului - Ciolpani - Peris / MTB Ride Peris - Balteni - Gorgota - Silistea Snagovului - Ciolpani - Peris
2011-(05)-(13) Bucuresti Nord Husi 113INTRAREA IN TECUCI NORD
Every video description is found in it's name, and in the playlist where the video is included, respectively.
Descrierea fiecarui videoclip se gaseste in nume, respectiv in playlist-ul din care face parte.
3 locuri mai putin stiute langa Bucuresti
Pret de cateva zile am revenit in Romania si am acceptat provocarea de a descoperi trei locuri mai putin cunoscute langa Bucuresti :) Idei de MINIaventuri memorabile! #MINIAutoCobalcescu #MINIRomania #MINIJCWknowsAplace
muzeu de etnografie din chiscau
Începând de astăzi, telespectatorii români au la dispoziţie o noua sursă de inspiraţie pentru călătoriile lor - televiziunea Travel Mix.
Travel Mix îşi propune să promoveze turismul în toate formele lui: călătorie, afaceri, cultural, medical, religios, agroturism, ecoturism şi să ofere tuturor telespectatorilor posibilitatea să descopere noi destinaţii turistice.
Acest proiect de promovare a turismului românesc este rodul muncii unei echipe formate din 35 de oameni talentaţi, profesionişti în domeniu.
Postul Travel Mix are o tematică foarte diversificată: de la oraşele lumii, capitale europene, ghid de calatorie, destinaţii de lux, croaziere, destinaţii exotice, hoteluri de lux, restaurante de top, bar&pub, parcuri de distracţie, travel shopping, business travel, plaje de vis, pârtii de ski, trasee turistice, agenţii de turism, last minute, sporturi de vacanţă, locuri si oameni, jurnalist de ocazie, pescar în România, descoperă România, balneo turism, agro turism, muzee sub lupă, is
Muzeul etnografic IOAN GRĂMADĂ - Partea a II-a (Câmpulung Moldovenesc, Bucovina, România)
Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Partea a II-a: Bucătăria tradițională bucovineană
Uimitoarea colecție etnografică situată în partea estică a orașului Câmpulung Moldovenesc împlinește anul acesta 40 de ani de când a fost inițiată de creatorul ei, domnul Ioan Grămadă. Cele 10.740 de exponate sunt grupate tematic în 14 săli și 13 spații de expunere acoperind cam tot ce înseamnă tradiția, istoria, meșteșugurile, spiritualitatea, arta tradițională, învățământul, cultura și viața de zi a bucovinenilor, dar nu numai a lor. Senzația este copleșitoare când exponatele prind viață în narațiunea ghizilor noștri, domnul Grămadă și soția dumnealui, ducându-ne de-a lungul istoriei din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, purtându-ne prin Bucovina, dar și pe alte meleaguri îndepărtate. Văzând exponatele și ascultând spusele lor refacem o întreagă lume, în bună parte acum dispărută, cu conexiuni dintre cele mai neașteptate. O lecție de cultură autentică, originală, redând inteligența și dragostea de frumos a bucovinenilor și a celor doi colecționari care i-au valorificat moștenirea. Pentru a înțelege mai bine, vă invit să urmăriți cu atenție subtitrarea.
Acest videoclip prezintă numai o singură cameră din cel de-al doilea spațiu de prezentare (casa bătrânească), respectiv ”Bucătăria tradițională bucovineană”.
Cele 8 videoclipuri dedicate Muzeului etnografic Ioan Grămadă sunt următoarele:
Partea I: Sala portului popular -
Partea a II-a: Bucătăria tradițională bucovineană -
Partea a III-a: În amintirea părinților -
Partea a IV-a: Camera mare -
Partea a V-a: Câmpulungul de altădată -
Partea a VI-a: Bordeiul - Școala - Biserica -
Partea a VII-a: Meșteșuguri și meserii -
Partea a VIII-a: Îndeletniciri agricole -
Fakta Unik Geamana, Desa di Rumania yang Berubah jadi Danau Beracun
TRIBUNTRAVEL.COM - Eksploitasi tembaga di tambang Rosia Poieni di Pegunungan Apuseni, daerah Alba, di Rumania, seperti kutukan bagi penduduk desa yang terletak di kaki bukit tempat penggalian dilakukan.
Sebuah desa yang indah berubah dalam sekejab karena eksploitasi yang berlebihan.
Eksploitasi ini yang kemudian mengubah desa ini menjadi bencana.
Dilansir TribunTravel dari laman amusingplanet.com, kejadian ini dimulai pada 1977, ketika diktator komunis Rumania Nicolae Ceausescu memutuskan untuk mengeksploitasi deposit tembaga besar yang ditemukan di bawah tanah.
Pemerintah memaksa penduduk desa terdekat Geamana untuk meninggalkan rumah mereka dan meninggalkan cara hidup mereka untuk memberi jalan bagi limbah beracun dari lubang penambangan Roşia Poieni.
Sekitar 400 keluarga dievakuasi dan desa mereka digantikan oleh danau buatan yang berfungsi sebagai semacam kolam penampung agar lumpur yang terkontaminasi mengalir ke tambang.
Perairan danau ini sangat beracun dicampur dengan sianida dan bahan kimia lainnya.
Saat danau tumbuh, itu menelan apa yang dulunya desa yang indah.
Menara gereja dan beberapa rumah masih ada sampai sekarang.
TribunTravel/Ambar Purwaningrum
Restaurant Lexi Star 2011
Restaurantul Lexi Star Targu Jiu
Zilele orașului Galați 2022
Focul de artificii de la închiderea spectacolului.
Sliezki Dom | De unde Începe Traseul spre Acoperișul Carpaților (Gerlachovsky, 2655m) Bonus: Kosice
#muntiitatra #strabskepleso #rysypeak
Dacă ai nevoie de echipament de munte, de un cort sau de accesorii pentru drumețiile și ieșirile tale în natură, te invit pe @ProalpinRo de unde poți să achiziționezi produse calitative, fix pe nevoile tale! Intră pe site-ul lor - - sau vino în magazinul din Brașov pentru mai multe detalii și informații. :)
Dacă îți plac aceste aventuri mă poți susține achiziționând ultima mea carte, Ținutul dintre Mări, povestea celor 3500 de km pe bicicletă prin Caucaz:
În ultima zi petrecută în Slovacia ne-am rezumat la un traseu mai ușor, spre Hotelul Sliezki Dom. Aici se găsește și un lac frumos și o cascada pitorească, accesul fiind facil datorită existenței unui drum asfaltat. Din păcate, prognoza meteo nu era extraordinară, așa că am coborât rapid, deși de abia de aici începe frumosul Munților Tatra, inclusiv rutele către Gerlachovsky.
După amiaza am pornit spre România, dar ne-am oprit în Kosice (Cașovia), unde am vizitat centrul vechi și am petrecut noaptea.
Dacă ți-a plăcut aventura, abonează-te pentru mai multe clipuri:
Track GPS:
00:00 Introducere Traseu
03:09 Sliezki Dom
05:33 BONUS: Orasul Kosice
Follow:
Site:
Facebook:
Instagram:
Strava:
Music from Uppbeat (free for Creators!):
Music from Uppbeat (free for Creators!):
Valea Rea
asistenta la directie, franare, coborare, urcare....ce altceva mai poti sa vrei?
Spre Cer pe Vârful Toaca | Tărâmul Uriașilor de Stâncă | Masivul Ceahlău
Puteți susține acest proiect pe Patreon:
Sau prin Buy Me A Coffee:
Articol detaliat despre traseu:
CU CE FILMEZ:
GoPro Hero 10:
Canon R6 Mark II:
Drona DJI Mini 3 Pro:
Trepied:
Lavaliera wireless:
Telecomandă cameră:
ECHIPAMENT FOLOSIT
Ghete Iarnă:
Gheruțe:
Parazăpezi:
Rucsac:
Bețe trekking:
Pantaloni:
Bluză drumeție:
Jachetă impermeabilă:
Polar călduros:
Foc de artificii piromuzical
Supriza serii, un spectaculos foc piromuzical oferit de