This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Islaz Romania

x

PARTEA NEVĂZUTĂ A DUNĂRII ǀ THE UNSEEN PART OF DANUBE ǀ ROMANIA

Comuna Islaz este așezată pe Dunăre, la gura de vărsare a Oltului, pe malul drept al acestuia, la cca. 10 km vest față de Turnu Măgurele. Pe Dunăre se găsește rezervația naturală Ostrovul Mare.
Apele de suprafață din apropierea Islazului sunt Dunărea, Oltul și Sâiul (fostă albie a Oltului, alimentată din pânza freatică).
Solul este parțial din cernoziom, parțial aluvial (în lunca Oltului și la Dunăre). Vegetația cuprinde culturi, pajiști secundare și, la Dunăre și Olt, zăvoaie și vegetație de luncă.
Abonează-te, dă un Like sau Share și înregistrează-te la notificări (apasă pe clopoțel)! ♥
FACEBOOK:
INSTAGRAM:
TWITTER:
Subscribe, Like, Share and push on notification bell! ♥
You find here Travel Guides, Travel plans based on your conditions:
#travelwithmonica
#Danube
#Romania
#Islaz
x

Izvorul (fântâna) cu slatină din POIANA SLATINEI (Lunca, Vânători-Neamț, Moldova, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Izvorul (fântâna) de slatină din Poiana Slatinei este cea mai veche exploatare de sare, datând de acum 8.000 de ani (Neoliticul timpuriu), de pe teritoriul României, al Europei și poate al întregii lumi.
În Poiana Slatinei, pășune situată pe Culmea Pleșului între satele Lunca și Oglinzi, la câțiva kilometri nord-vest de Târgu Neamț (județul Neamț, Moldova, Romania), se găsește un izvor de slatină captat într-un vechi buduroi de stejar marcat de trecerea timpului și de miile extrageri de saramură. Spre deosebire de alte izvoare sărate din regiune, saramura acestei izvor este deosebit de concentrată (160-170 g/l NaCl), depășind de 5 ori salinitatea medie a oceanului planetar (35 g/l). Calitatea deosebită a acestui izvor a fost un magnet care constant, de-a lungul mileniilor, a atras oamenii, și nu oricum! Cercetările arheologice efectuate în anii 1982-1984 de cercetătorii Muzeului de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț (conduse de prof. G. Dumitroaia), reluate în anii 2002-2004 de O. Weller și alții au stabilit indubitabil începerea exploatării sării încă de acum 8.000 de ani (mileniul VI înainte de Hristos), în perioada Neoliticului timpuriu. Argumente sunt fragmentele de ceramică pictată aparținând Culturii Starčevo-Criș, cât și cele 10 analize de vârstă Carbon 14.
În vecinătatea captării de slatină, cercetările arheologice au conturat o movilă antropică de 60 m lungime, 25m lățime și 2,8 m grosime constituită din deșeuri de ardere stratificate (cenușă, cărbune și sol ars de culoare roșie). În vecinătatea fântânii se găsesc extraordinar de multe fragmente ceramice argumentând, la prima vedere, obținerea sării cristalizate prin fierberea și evaporarea saramurii în vase de lut. Cercetările mai recente, bazate pe observațiile asupra movilei cu deșeuri de ardere și cu corelări paleoetnografice indică însă folosirea altor metode de obținere a sării și nu prin evaporarea saramurii în vase ceramice. Procedeele respective ar consta în stropirea cu saramură a unor vetre argiloase aduse la incadescență, sau chiar stropirea directă a unor cărbuni încinși. În acest caz, recipientele ceramice au folosit pentru depozitarea loco a saramurii sau pentru transportul acesteia în zonă. Uriașa movilă cu deșeuri de ardere marchează exploatarea sării prin această „tehnologie” îndeosebi în perioada Neolitică, acum 6.050-5.500 ani înainte de Hristos (cu un maxim între 5.900 şi 5.650 î.Hr.). Volumul uriaș de deșeuri de ardere și tenacitatea cu care s-a lucrat în aceste condiții primitive, indică importanța și valoarea deosebită a sării. Probabil că sursele de sare erau limitate în acele vremuri.
Mileniile au trecut, dar sursa de sare nu a fost abandonată. Perioada medievală aduce reglementări privind exploatarea sursei, fiind cunoscute îndeosebi cele din perioada în care era administrată de către Mănăstirea Neamț. Probabil că exploatarea sării se facea exclusiv / predominant sub formă lichidă. Perioada modernă și actuală consemnează folosirea slatinei pentru anumite specialități de brânză, dar și general, pentru prepararea și conservarea hranei, pentru tăbăcirea pieilor de animale etc. În prezent, fântâna de saramură este vizitată sporadic de către localnici și rareori de către turiști. Fântâna cu sare este accesbilă pe drumuri de căruță dinspre satele Lunca și Oglinzi, precum și pe jos, pe cărări turistice marcate cu triunghi roșu și care pornesc din satul Lunca, dinspre Cetatea Neamț și dinspre Mănăstirea Sfânta Cruce (sat Poiana, valea Pârâului Culeșa).
În legătură cu Poiana Slatinei am realizat și alte două videoclipuri împreună cu domnul Lucian Georgescu:
- Troița Eroilor din Poiana Slatinei -
- Povestind despre Poiana Slatinei -
x

Joantele Coronei @M400

Muzica feroviara in Rapidul de noapte. Bmz 21-91.
x

Pasari din Lunca Dunării, zona Corabia

Un clip cu păsări fotografiate de mine în Aprilie și Mai 2020 în Lunca Dunării, zona orașului Corabia.

-~-~~-~~~-~~-~-
Vizionează clipul acesta
-~-~~-~~~-~~-~-
x

Cornetu

Cornetu (în trecut, și Buda-Cornetu) este o comună în județul Ilfov, Muntenia, România, formată din satele Buda și Cornetu (reședința).

Înainte de urcarea domnitorului Mihai Viteazul pe tronul Țării Românești, exista pe câmpul dintre Argeș și Sabar o așezare, numită Măicănești, cu populație formată din moșneni (țărani liberi cu pământ).În timpul domniei lui Mihai Viteazul mulți dintre aceștia și-au pierdut libertatea și pământul, devenind iobagi.În vremea lui Matei Basarab, mulți tărani au fugit de pe moșii, iar cei care au rămas și aveau pămant, au început să și-l vândă, pentru a supraviețui.Între anii 1640-1671 sunt pomeniți boierii acelei vremi care au cumpărat funiile de pământ ale țăranilor: Manu Negustoru, Ghiora Căpitan și Stroe Leordean.Părăsirea localității de către măicăneșteni a determinat pe boierii ce cumpărasera funiile țăranilor să aduca oameni de peste Carpați, pentru a-și asigura brațe de muncă.Noii veniți și-au făcut locuințele, undeva la vest de vechea vatră a satului Măicănești, lângă o pădure de corni, de unde a provenit și noua denumire a satului: Cornetu.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Cornetu făcea parte din plasa Sabarul a județului Ilfov și era formată doar din satul de reședință, cu 1222 de locuitori și 248 de case. În comună funcționau o școală mixtă cu 21 de elevi și o biserică ortodoxă.[9] Satul Buda era reședința unei alte comune, denumită Buda-Prisiceni, formată din satele Buda, Poșta și Drugănești, totalizând 1232 de locuitori, 278 de case și un bordei. În comuna Buda-Prisiceni existau 2 școli mixte, 2 biserici (una în Buda și una în Drugănești), precum și un pod peste Argeș.[10] În 1925, cele două comune erau deja unite, într-o singură comună, denumită Buda-Cornetu, cu reședința la Buda și arondată plășii Domnești din același județ. Comuna avea 4336 locuitori și era formată din satele Buda, Cornetu-Glăgăveanu, Cornetu din Vale, Drăgănescu și Poșta.[11] Comunele Buda și Cornetu s-au separat din nou, temporar, în 1931.

În 1950, comuna a fost inclusă în raionul V.I. Lenin al orașului republican București, din care a făcut parte până în 1968. În 1968, comuna Cornetu a fost arondată județului Ilfov, reînființat,pentru ca în 1981, la o reorganizare administrativă, să devină parte din județul Giurgiu,[15] pentru 4 ani, înainte de a fi transferată Sectorului Agricol Ilfov, din subordinea municipiului București,sector devenit în 1998 județul Ilfov.

Două obiective din comuna Cornetu sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Ilfov, ca monumente istorice de interes local, ambele fiind clasificate ca situri arheologice — așezarea geto-dacică de pe malul sudic al Sabarului și fundațiile bisericii din Cornetu (secolele al XVII-lea–al XVIII-lea).

Bătălia de la Borta Dracului (3-16 iunie 1944) - 6 - Luptele din Culmea Pleșului (zona Târgu Neamț)

Vă rog să activați subtitrarea în românește!
Ne apropiem pas cu pas de partea finală a ofensivei sovietice de la Borta Dracului (3-16 iunie 1944) și în acest episod descriem luptele din zona cea mai înaltă și anume Culmea Pleșului. Trecând peste această culme, Armata Roșie ar fi coborât în satul Nemțișor, pe valea Râului Nemțișor, în spatele aliniamentului de cazemate românești situate la est de Târgu Neamț și care bloca accesul pe valea Râul Neamț (Ozana), sovieticii având astfel câmp tactic deschis spre Transilvania (spre Berlin ...). Luptele cele mai grele s-au concentrat în zona Dealului Căprăriei situat pe Culmea Pleșului, dar care se prelungește la sud de Pârâul Culeșei, axa principală de atac a armatei sovietice și pe care am prezentat-o în episoadele anterioare. Istoria luptelor din Culmea Pleșului este cumva mai simplă și nu poartă pecetea tragediei din Borta Dracului. În dimineața zilei de 3 iunie sovieticii pornesc ofensiva pe un front larg (5 - 6 - 7 km), dar care se îngustează treptat pe măsura avasării. Sunt spulberate primele aliniamente românești și spre seară trupele în urcare se opresc în fața Crestei Pleșului, pe aliniamentul căreia se concentra defensiva română. În timpul nopții continuă schimburile de foc cu arme ușoare, dar mai ales tirurile de artilerie trase din toate părțile. În zorii zilei de 4 iunie 1944, pe drumul Bombeac (sau al Armatei, cu care ne-am întâlnit și în zona Islazului Slatinei unde era punctul de plecare) urcă un grup de tanchete sovietice care ajung în spatele dispozitivului de apărare românesc de pe Dealul Căprăriei, luându-i prin surprindere, românii neauzind motoarele din cauza bubuiturilor. S-au dat lupte grele în pădure. Românii se retrag coborând spre satul Nemțișor, cu sovieticii după ei și care ajung cu câteva subunități la râu. În acest moment frontul românesc era spart în zona crestei pe o lățime de circa 1,5 km, iar în valea Nemțișor undeva la vreo 500 m. Totuși satul Nemțișor și versantul de deasupra satului erau expuse focului românesc, vin întăriri, iar românii contraatacă împingându-i pe sovietici spre vârful dealului și apoi chiar peste culme spre Borta Dracului, astfel că până seara armata română recuperează linia de apărare din Culmea Pleșului. În zilele de 5 și 6 iunie 1944 românii își consolidează pozițiile în creasta Culmii Pleșului printre altele tăind pădurea la înălțimea de 2 m, așezând vârfurile copacilor spre vale și cu sârmă ghimpată, constituind un baraj antiinfanterie foarte eficient deoarece era clar că sovieticii își adună forțele pentru o nouă ofensivă. Urmează fatidica zi de 7 iunie cu ofensive ale ambelor armate și cu groaznicul bombardament cu proiectile incendiare din Groapa Dracului care schimbă cursul ofensivei sovietice, deși ei erau în evidentă superioritate umană și tehnică. Ofensiva sovietică eșuează, armata română recuperează toate pozițiile avute înainte de ofensivă, iar frontul rămâne stabil până la 23 August 1944. În videoclip pot fi văzute mai multe urme emoționante ale luptelor.

Lista videoclipurilor:
1. Situația tactică:
2. Începutul ofensivei:
3. Luptele din poienile Lingurarilor și Slatinei:
4. Mănăstirea Sfânta Cruce:
5. În Borta Dracului:
6. Luptele din Culmea Pleșului:
7. Luptele de la Nemțișor:

Branesti excursie

Created using the Stupeflix Youtube App

De UNDE izvorăşte DUNAREA cu ADEVARAT ?? - Vlog 246

Daca iti face placere sa ne sustii calatoriile, uite niste link-uri 🥰:
- PayPal:
- Revolut:
- ING lei: RO15INGB0000999901751685 (Bogdan Pricope titular)
- Thanks: buton cu semnul ❤️ sub video
- Membru: buton Alatura-te/Join sub video

Devino membru pentru a vedea vlogurile inainte:


Vrei sa vorbesti cu noi pe DISCORD? :

Ca sa fii la curent cu tot ce facem, poti sa ne urmaresti si pe:
- Instagram:
- TikTok:

Sustine canalul cumparand de pe link-urile noastre de afiliere:
-F64:
-Emag:
-EvoMag:
-Carturesti:
-Fashion Days:
-Pc Garage:

Va multumim ca ne sunteti alaturi ! 🥰🥰
#pricope #travel #autorulota

EXPOZIȚIA „ASPECTE ALE CIVILIZAȚIEI ROMANE ÎN SUDUL MOLDOVEI”

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita bucurie de a organiza o nouă expoziție cu tematică arheologică în colaborare cu, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci.
Expoziția cuprinde 114 piese, ceramică, obiecte de podoabă, de toaletă, din siturile de la Poiana (Piroboridava), jud. Galați, Bârlad-Valea Seacă, Bogdănești-Fălciu, Pogonești-La Movilă și Polocin-Islaz, jud. Vaslui, reprezentând importuri romane efectuate de populațiile autohtone.
Cea mai mare parte a inventarului provine din situl de la Barboși-Tirighina, Galați, jud. Galați. Bărboşi (sau Barboşi) fostă localitate de sine stătătoare, situată la sud-vest de vatra oraşului Galaţi, este inclusă în prezent în perimetrul municipiului dunărean. Pe înălţimea Tirighina au fost descoperite: vestigii din epoca bronzului, cult. Monteoru, fazele Ic2, Ic3; vestigii din Hallstatt-ul târziu sec.VI-V a.Chr; o cetăţuie geto-dacică cu 3 niveluri de locuire, sec.II a.Chr.- sec.I p.Chr.; un castellum roman, sec.II-III p.Chr. cu trei niveluri; un castrum. La sud şi sud-est de castellum se afla aşezarea civilă şi la vest şi nord necropole. Un alt castellum de pământ a fost descoperit la est de înălţimea Tirighina.
Trupele care au staţionat la Bărboşi sunt: vexillationes din Legio I Italica şi Legio V Macedonica; Cohors II Mattiacorum; Classis Flavia Moesica; Numerus Exploratorum Pannoniorum (?). Deşi distrusă de construcţii moderne, au putut fi reconstituite parţial terasele incintelor principalelor complexe. Au fost descoperite complexe de cult, funerare, materiale arheologice deosebite.
Este atestată, de asemenea, prezenţa unor divinităţi greco-elenistice, romane, orientale, ca şi prezenţa primilor creştini. Punct strategic al limesului transdanubian al Moesiei Inferior, antrepozit de mărfuri în preajma vărsării Siretului în Dunăre, aflat şi pe drumul de legătură între Moesia Inferior şi Dacia, Bărboşi a fost un însemnat focar de romanitate
Vernisajul va avea loc duminică, 10 decembrie 2017, ora 1100, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.

Milcoiu, Vâlcea, Romania

Milcoiu, Vâlcea, Romania

Mai mult la

Muzica. Arp Bounce (Geographer)
x

Câtă energie electrică furnizează Barajul Vidraru episodul 9 din Sistemul Hidroenergetic al României

Un nou episod despre Barajele și Hidrocentralele din Sistemul Hidroenergetic al României .

What does an OVERNIGHT train in Europe look like? #train #travel #europe #budapest #romania #vlog

What does an OVERNIGHT train in Europe look like? #train #travel #europe #budapest #romania #vlog

A captivating journey through the enchanting world of overnight train travel in Europe! In this intriguing YouTube short video, we invite you an overnight train experience truly looks like. Discover the ingenious design of the train cabins, equipped with fold-down beds, private amenities, and clever storage solutions. Immerse yourself in the rhythmic motion of the train as it glides through picturesque landscapes, showcasing the breathtaking beauty of Europe at every turn.

More info at...
🌐 VISITE OUR WEBSITE
🌐 VISITE OUR WEBSITE TWK Tours - BOOK OUR TRIPS:
👉 FOLLOW OUR INSTAGRAM:
👉 FOLLOW OUR FACEBOOK:
✅ SUBSCRIBE TO OUR CHANNEL:

- Check out our most recent viral short video.


Check out our most recent short video.
- Tom Car 4x4 Four Wheel Drive Desert Tom Car - Short video

- Saving A Turtle Off The Coast Of Mexico

- Saving A Turtle Off The Coast Of Mexico

- How to grocery shop in a foreign country - Travel Africa


Please Like, Comment, and Subscribe to our Travel With Kids TV channel
#shortvideo #shortsyoutube #shorts

Trenuri 🚂 prin Romania 🇷🇴

#trenuri #sageataalbastra #trains #romania #travel

Romania - Wild Olt River

Support the channel making a donation at

#ClaudeGarage #ClaudeTube #Fagaras #Romania
In collaboration with @Claude Tube
Please also watch my playlists:
My panel beater work:
Just mechanical:
My Electrical - Electronics - PC & Car Diagnosis work:
PDR - Tools & Jobs:
DIY:
Dash Cam & Traveling:
My Second Youtube Channel:

MĂNĂSTIREA BISERICANI - Biserica voievodală Buna Vestire (județul Neamț)

Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Mănăstirea Bisericani este situată în versantul nordic al Bistriței la numai 14 km de Piatra Neamț (spre Bicaz). Mănăstirea Bisericani este renumită prin apariția miraculoasă a Maicii Domnului. De asemenea, de la această mănăstire provin doi sfinți ai României canonizați în 2008 și anume sfinții Chiriac și Iosif. Cuviosul Chiriac s-a nevoit pe acest munte timp de 60 de ani la începutul secolului XVII, fiind astfel asemuit cu Sfântul Onufrie cel Mare. Cuviosul Iosif este cel care a inițiat monahismul la Bisericani, iar grupul condus de el a avut întâlnirea cu Maica Domnului. Moaștele celor doi sfinți se găsesc în biserica mănăstirii.
Numele de Bisericani, cu sensul de „bisericoși” se datorează grupului de sihaștri conduși de Cuviosul Iosif care după întoarcerea din Țara Sfântă au întemeiat aici, la sfârșitul secolului XV, un nou așezământ monastic, introducând rugăciunea continuă. După distrugerea vechii biserici de lemn ridicată de Cuviosul Iosif, pe la începutul secolului XVI a fost construită o biserică de piatră, existând mai multe opinii privind ctitorul (Ștefan cel Mare, fiul acestuia Bogdan al III-lea, sau Ștefăniță Vodă, nepotul). Biserica a fost modificată în 1535 de Petru Rareș, iar între anii 1627-1631, înconjurată cu ziduri groase și 4 turnuri de domnitorii Miron Barnovschi Movilă şi Moise Movilă. Șapte ani mai târziu, voievodul Vasile Lupu i-a adăugat chilii şi un turn-clopotniţă. Forma actuală datează din 1786, datorată domnitorului fanariot Constantin Moruzzi, de la biserica inițială fiind păstrat pronaosul cu turnul clopotelor. În perioada secolelor XVI-XVIII Mănăstirea Bisericani înflorește, rivalizând prin numărul mare de călugări (800), viață duhovnicească și culturală deosebită, dar și prin posesiuni extinse, cu Mănăstirea Bistrița, din apropiere. Datorită unei complicate istorii, marcată de luptele (1821) dintre Eteria și Imperiul Otoman și mai ales de legea (1864) lui Cuza privind secularizarea averilor mănăstirești, Mănăstirea Bisericani decade. Pentru scurt timp a fost transformată în închisoare, iar din 1905 a fost înființat aici Spitalul de Pneumoftziologie (sanatoriul TBC). Din măreața mănăstire fortificată medievală a rămas și se conservă în relativ bună stare vechea biserică voievodală (datând de la începutul secolului XVI), dar care în fapt este „îngropată” de noile clădiri ale spitalului, fapt care i-a determinat pe călugări să-și construiască nu departe o nouă mănăstire, în zona apariției miraculoase a Maicii Domnului. Astfel, vechea biserică voievodală este mai greu accesibilă, mai rar vizitată, dar videoclipul nostru încearcă să aducă o nouă rază de lumină.
x

The fastest train in ROMANIA--160km/h

Train

Năsturelu Bujoru 5C Große Walachei Rumänien Romania 18.4.2016

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.

Morning Trains in Oradea-Romania-10.09.2020

Trenuri matinale Oradea
(c) RailroadTrains&Discovery RO

Please enjoy the video and hit that like button. Thank you!
Thanks for Watching!

If you like it share it with your friends. :D
Do not copy or repost the video on other channels.

Medgidia | Cand nu CFR-ul e de vina, de vorba cu calatorii

In acest video, abordez un subiect controversat despre una dintre motivele intarzierii trenurilor si nemultumirea calatorilor, care sunt nevoiti sa schimbe de pe un tren pe altul, generand astfel de probleme.
Situatia a fost intre trenul de Medgidia - Tulcea, si trenul Regio de Bucuresti - Constanta care a generat intarzieri si trenului de Tulcea.
Haideti sa facem cunoscuta acest incident, si povestea calatorilor despre momentele prin care au trecut, prin a distribui mai departe acest video familiei, prietenilor, chiar si presei.
Deci inainte sa dai vina pe CFR, vezi asta.

Data filmarii: 30.04.2022

Alătură-te la membrii canalului:


🚀 Poți susține financiar canalul și munca mea:
🔊REVOLUT:
📣PATREON:
📻CONT LEI: RO40INGB0000999903937615 ING Bank - Valter Patric

Mă găsești și pe:
💬 Instagram:
📮 Facebook:
📫 E-mail: valterpatric2014@gmail.com

✅ Dacă dorești să mă susții, urmează pașii de mai jos:
👍 APASĂ PE LIKE
🔥 APASĂ PE SUBSCRIBE
🔔 APASĂ PE CLOPOȚEL
🤝 DISTRIBUIE

Soundtrack:

––––––––––––––––––––––––––––––
Galaxy 420 by tubebackr
Creative Commons — Attribution-NoDerivs 3.0 Unported — CC BY-ND 3.0
Free Download / Stream:
Music promoted by Audio Library
––––––––––––––––––––––––––––––

@VALTER PATRICK

2021-(05)-(29) Constanta Bucuresti Nord 118DINAINTE DE ISLAZ PANA LANGA BRANESTI SAT

Ploua torential.
Every video description is found in it's name, and in the playlist where the video is included, respectively.
Descrierea fiecarui videoclip se gaseste in nume, respectiv in playlist-ul din care face parte.

Shares

x

Check Also

x

Menu