EXPOZIȚIA „ASPECTE ALE CIVILIZAȚIEI ROMANE ÎN SUDUL MOLDOVEI”
Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita bucurie de a organiza o nouă expoziție cu tematică arheologică în colaborare cu, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci.Expoziția cuprinde 114 piese, ceramică, obiecte de podoabă, de toaletă, din siturile de la Poiana (Piroboridava), jud. Galați, Bârlad-Valea Seacă, Bogdănești-Fălciu, Pogonești-La Movilă și Polocin-Islaz, jud. Vaslui, reprezentând importuri romane efectuate de populațiile autohtone.
Cea mai mare parte a inventarului provine din situl de la Barboși-Tirighina, Galați, jud. Galați. Bărboşi (sau Barboşi) fostă localitate de sine stătătoare, situată la sud-vest de vatra oraşului Galaţi, este inclusă în prezent în perimetrul municipiului dunărean. Pe înălţimea Tirighina au fost descoperite: vestigii din epoca bronzului, cult. Monteoru, fazele Ic2, Ic3; vestigii din Hallstatt-ul târziu sec.VI-V a.Chr; o cetăţuie geto-dacică cu 3 niveluri de locuire, sec.II a.Chr.- sec.I p.Chr.; un castellum roman, sec.II-III p.Chr. cu trei niveluri; un castrum. La sud şi sud-est de castellum se afla aşezarea civilă şi la vest şi nord necropole. Un alt castellum de pământ a fost descoperit la est de înălţimea Tirighina.
Trupele care au staţionat la Bărboşi sunt: vexillationes din Legio I Italica şi Legio V Macedonica; Cohors II Mattiacorum; Classis Flavia Moesica; Numerus Exploratorum Pannoniorum (?). Deşi distrusă de construcţii moderne, au putut fi reconstituite parţial terasele incintelor principalelor complexe. Au fost descoperite complexe de cult, funerare, materiale arheologice deosebite.
Este atestată, de asemenea, prezenţa unor divinităţi greco-elenistice, romane, orientale, ca şi prezenţa primilor creştini. Punct strategic al limesului transdanubian al Moesiei Inferior, antrepozit de mărfuri în preajma vărsării Siretului în Dunăre, aflat şi pe drumul de legătură între Moesia Inferior şi Dacia, Bărboşi a fost un însemnat focar de romanitate
Vernisajul va avea loc duminică, 10 decembrie 2017, ora 1100, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.