TOP 10 Atractii Apuseni. Ce sa vizitezi in jurul Arieseni.
Am petrecut un weekend in Apuseni in jurul localitatii Arieseni si Vartop. Am intocmit o lista de 10 atractii din zona respectiva. Am fost cazati in Vartop, langa Arieseni. Obiectivul principal a fost Cheile Galbenei cu Cascada Evantai. Am vizitat Pestera Scarisoara, Cheile Ordancusei, Pestera Poarta lui Ionete, Cascada Pisoaia, Dealul cu Melci.
1:32 Cazare Vartop / Pensiunea Piatra Graitoare
3:23 Cheile Galbenei
4:54 Cascada Evantai + Pestera de unde se formeaza Cascada
5:53 Izbucul Galbenei + Poiana Florilor
7:51 Pestera Scarisoara
9:02 Poiana Calineasa
9:56 Cheile Ordancusei + Pestera Poarta lui Ionete
11:15 Pestera Ghetarul Vartop
12:04 Cascada Varciorog
12:58 Cascada Pisoaia si Dealul cu Melci
Sper sa va placa. Zile minunate si Doamne'ajuta-va!
Dati un like, un Share si nu uitati sa va Abonati pentru urmatoarele postari!
✅ TOP 10 Obiective Turistice Arieseni | Atractii in Muntii Apuseni
[TOP 10] Obiective Turistice Arieseni | Muntii Apuseni
00:00 Top10
0:27 Barajul Mihoiești
Barajul Mihoiești se află la poalele Munților Bihorului, în satul Mihoiești, la 5 km în amonte de orașul Câmpeni.(Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena)
2:46 Peștera Poarta lui Ionele
Este situata in Parcul Natural Apuseni, in comuna Garda de sus, judetul Alba si este una dintre cele mai importante pesteri din Cheile Ordancusii.
Pestera se afla la o altitudine de 810 metri si are o lungime de 131 metri.
5:12 Dealul cu Melci
Un deal de melci pietrificati de forme si marimi variate. Cochilii de piatra a unor melci ce au trait in aceste locuri cu mult timp in urma.Pe vremea cand aici pe locul unde azi sunt Apusenii era o mare intinsa numita Tetis
6:01 Ghetar Scarisoara
Cel mai mare ghetar subteran din Romania si probabil din Europa. Ghetarul Scarisoara se gaseste la altitudinea de 1165 metri si adaposteste 80.000 de metri cubi de gheata. Cea mai veche gheata de la baza blocului are venerabila varsta de 4000 de ani.
6:42 Groapa Ruginoasa
Este o ravena uriasa de peste 600 de metri in diametru si 100 de metri adancime, cu rupturi ruginii. S-a format prin eroziunea torentiala, extrem de activa a depozitelor de cuartite, fresii si argile rosii.
7:25 Cascada Pisoaia
Este o splendida cadere de apa de peste 18 metri inaltime situata peste drum de Dealul cu melci. Este rezervatie peisagistica, aflata pe un prag stancos de calcare, inconjurata de o padure de amestec conifere-foioase.
Cunoscuta si sub numele de Cascada de la Vidra se afla in comuna Vidra, sat Nemesti.Apele din zona sunt bogate in calcar si dau nastere unor splendide formatiuni calcaroase, de varsta paleozoica, care maresc spectaculozitatea locului
11:09 Padis
Este unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase locuri din România datorită numeroaselor formațiuni carstice remarcabile, care sunt specifice acestei zone. Se află în ramura nordică a Muntilor Bihor, lant din Muntii Apuseni,în sud-estul judetului Bihor, pe raza comunei Pietroasa.(Depresiunea Balileasa,Boga)
13:31 Cascada Vârciorog
Este o spectaculoasa cadere de apa de peste 15 metri inaltime situata intr-o padure de conifere la poalele Varfului Piatra Graitoare. Aceasta se gaseste in Arieseni, in apropierea satului Vamvucesti - la 5 kilometri distanta de centrul comunei.
15:10 Poiana Călineasa
În Apuseni, la cota 1.400, se află un loc feeric,,este o o combinaţie de pajişti şi peluze situate pe un platou montan.Este reşedinţa de vară a locuitorilor de pe cursul Arieşului Mare şi se află pe teritoriul comunei Gârda de Sus, pe culmile masivului Bihor.
17:17 Poiana Ponor (Glăvoi)
Depresiune carstică închisă, de mare întindere, mărginită de versanți abrupți – care îndeplinește dubla condiție, de a avea atât alimentarea cu apă, cât și drenajul subteran, asigurate prin intermediul canalelor carstice.Unică si surpinzătoare prin particularitățile sale, poiana oferă un cadru spectaculos indiferent de anotimp.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
🔥 Please Remember to Subscribe! ► 🔔
🔔 Click On The Bell + Turn On Notifications
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Follow JOYOFTRAVELER on Facebook:
👉
Follow JOYOFTRAVELER on Instagram:
👉
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
MUSIC
Track: Ikson - Lights [Official]
Music provided by Ikson®
Listen:
Icy Vindur - A Himitsu (No Copyright Music)
Ikson - New Day (Official)
Culture Code - Make Me Move (feat. Karra) [NCS Release]
Seum Dero - Hold Me Close (Vlog No Copyright Music)
CÂMPENI, CASCADA PIȘOAIA ȘI DEALUL CU MELCI, TREI LOCURI DE POVESTE
Am fost pe urmele lui Avram Iancu, la Câmpeni și Incești. Am aflat unde și când circulă Mocănița Apusenilor. Am privit hipnotizat Cascada Pișoaia și Dealul cu Melci, obiective aflate la 20 de kilometri de Câmpeni. Despre toate acestea și multe altele în videoclipul acesta
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Facebook:
Instagram:
Tiktok:
#romania #travel #vlog #calatorii #povesti #atractii #turism
Song: AERØHEAD - Leaving
Music provided by Vlog No Copyright Music.
Creative Commons - Attribution-ShareAlike 3.0 Unported
Video Link:
Baraj Mihoesti 📌 Câmpeni ❌ Alba
📌 Baraj Mihoești | Câmpeni // Alba
▶Barajul Mihoești se află la poalele Munților Bihorului, în satul Mihoiești, la 5 km în amonte de orașul Câmpeni.
▶Barajul are o înălțime de 29 m și reține un volum de 6,25 milioane mc de apă.
▶Coronamentul este circulabil, folosit ca drum de acces către localitatea Vidra.
▶Lacul de acumulare, format ca urmare a ridicării acestui baraj, servește la reglarea debitelor râului Arieș și atenuarea undelor de viitură.
✳Amenajarea a fost pusă în funcțiune în anul 1987.
TOP 10 - Cele mai frumoase Atracții Turistice din Apuseni
🔴În inima Transilvaniei se află o regiune cu o frumusețe aparte, care poartă numele de Apuseni. Această regiune montană este bogată în tradiții și cultură, dar și în peisaje care îți taie respirația.
🔴Dacă ești în căutarea unor atracții turistice deosebite, atunci te invităm să descoperi top 10 cele mai frumoase atracții turistice din Apuseni, din punctul nostru de vedere 😀.
0:00 Poiana Ponor
0:41 Ghețarul de la Scărișoara
1:29 Piatra lui Lucaci
2:35 Cetățile Ponorului
3:47 Lacul Beliș-Fântânele
5:08 Peștera Huda lui Papară
6:26 Piatra Secuiului
8:00 Ghețarul Focul Viu
8:53 Cheile Tureni
10:01 Cascada Pișoaia
♦Abonează-te și atinge clopoțelul pentru a nu rata videoclipurile noi
👉ABONARE :
------------------------------------------------------------------------
🔴In the heart of Transylvania there is a region of special beauty, called Apuseni. This mountain region is rich in traditions and culture, but also in landscapes that take your breath away.
🔴If you are looking for special tourist attractions, then we invite you to discover the top 10 most beautiful tourist attractions in Apuseni, from our point of view 😀.
♦Subscribe and hit the bell so you don't miss new videos
👉 SUBSCRIBE:
#apuseni #top10 #exploreromania #transilvania #romania #numapotabtine #journey #travel #dji #djimini2 #djimini2footage #subscribetomychannel #4k #cinematic #relaxare #dronevideo #dronefootage #drones #transylvania #filmora #calatorie #nature #hiking #fly #traseu #naturelovers #adventureawaits #getoutside #neverstopexploring
#hikerlife #droneadventures #droneview #dronefly #droneflying #romanianmountains #transilvania #exploreromania #explorenature
TRANSAPUSEANA - PASUL URSOAIA: From Câmpeni - to Mărișel, 74.2 km via DN1R
From Câmpeni, Alba county - to Mărișel, Cluj county, 1 hr 45 min (74.2 km) via DN1R, through PASUL URSOAIA, - Google Maps:
Discover the beauty of the Apuseni Mountains on a journey along a road of great beauty, from Câmpeni, in Alba County, to Mărișel, in Cluj County. BEWARE!!, it is a winding road and quite narrow, so be careful and don't get absorbed in the beauty of nature. Stop and quietly admire the surrounding beauty and wilderness. Travel approximately 74.2 kilometers on the DN1R, crossing the Ursoaia Pass at 1395 m altitude, and enjoy the spectacular mountain scenery and fresh mountain air. This journey of approximately 1 hour and 45 minutes will take you through villages, hamlets or seasonal settlements - used by livestock farmers during the summer, lush forests and special natural landscapes. A perfect adventure for those who love nature and hiking in the Wild West.
Thank you for your encouragement and support, enjoy the funny games of the protagonists and don't forget: SUBSCRIBE 🔔SHARE 🔔 and LIKE👍
Driving In Romania-Campeni-Vadu Motilor
Capitala Țării Moților la început de primăvară ❌ Câmpeni ❌ Alba
▶ Câmpeni este un oraș în județul Alba, format din localitățile componente Boncești, Borlești, Botești, Câmpeni (reședința), Certege, Coasta Vâscului, Dănduț, Dealu Bistrii, Dealu Capsei, Dric, Fața Abrudului, Florești, Furduiești, Mihoești, Motorăști, Peste Valea Bistrii, Poduri, Sorlița, Tomușești, Valea Bistrii, Valea Caselor și Vârși.
▶Localitatea este cunoscută nu numai pentru frumusețea peisajului, dar și pentru personalitățile care au marcat istoria românilor, ca Horea, Cloșca și Crișan, conducătorii răscoalei de la 1784, și Avram Iancu, cel care a adus o contribuție însemnată în cadrul Revoluției de la 1848.
▶ Câmpeniul este atestat documentar din anul 1587.
▶ Printr-un act emis de Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, i s-a permis lui Nicolae Filimon din Câmpeni să construiască o moară la vărsarea râului Abrud în Arieș.
▶După anul 1649 Câmpeniul a devenit capitala domeniului montan de sus, cu satele Bistra, Albac și Vidra
Câmpeni // Alba
Alba | Câmpeni // La pas pe dealurile din jurul orasului
Ep.26⛰️Roșia Montană, Circuitul Tăurilor - Munții Metaliferi
Roșia Montană, traseul marcat cu punct albastru - Circuitul Tăurilor-
Obiective turistice in Judetul Alba.
#JudetulAlba,#Romania,#ovidiugaspal
Hai sa vizitam si sa vedem Judetul Alba.
Am inghetat in pestera Scarisoara! Roșia Montană, Salina Praid, Sovata
Today we will take a tour of some important tourist spots in the Apuseni mountains. We will start with the wonderful Scărișoara cave where we went from 30 degrees Celsius to 0 degrees Celsius in a very short time. Here is the largest underground glacier in Romania that has been in the cave for over 4,000 years. Then we went for a ride on the very well-maintained Sovata horse-drawn carriage that transports tourists at a maximum speed of 35 km per hour, allowing us to admire the fabulous landscapes of the area.
After the wonderful ride on the mocanica, I went to the Roman Galleries where I had a unique experience, I went underground vertically about 10 floors, the temperature being +7 to +10 degrees Celsius all year round. After visiting the Roman Galleries in Roșia Montană, we left to visit another salt mine, Salina Praid. The saline is at a depth of 120 m from the surface with relatively constant temperatures, between 14-16 C where you can find playgrounds for children. We then left for the Sovata resort, Sovata's fame is due to the Ursu and Aluniș lakes, with chlorinated and sodium waters, presenting the phenomenon of heliothermy (in the summer, the water temperature varies depending on the accumulation of solar heat in the salt water, the warm water being protected by a layer of fresh water from streams, which does not mix with salt water, but stays on the surface, acting as a thermal insulator). This causes the summer temperature of Lake Ursu (18.4 m depth), the largest heliothermal lake, to vary between 10-20 °C at the surface, 30-40 °C at a depth of 1 m and 40-60 °C at depth of 1.5 m.
Astăzi vom face un tur al unor importante puncte turistice din munții Apuseni. Vom începe cu minunata peștera Scărișoara unde am coborat de la 30 de grade celsius la 0 grade Celsius intr-un timp foarte scurt. Aici se află cel mai mare ghețar subteran din România care dăinuie în peșteră de peste 4.000 de ani. Apoi ne-am plimbat cu mocănița din Sovata, foarte bine întreținută care plimbă turiști cu o viteză de maxim 35 km pe ora având răgazul de a admira peisajele fabuloase ale zonei.
După minunata plimbare cu mocănița am plecat spre Galeriile Romane unde am avut o experiență inedită, am coborât în subteran pe verticală aproximativ 10 etaje, temperatura fiind de +7 până la +10 grade Celsius tot timpul anului. Dupa vizitarea Galeriilor Romane din Roșia Montană am plecat spre vizitarea unei alte mine dar de data aceasta de sare, Salina Praid. Salina se află la o adâncime de 120 m de la suprafață cu temperaturi relativ constante, între 14-16 C unde puteti gasi locuri de joaca pentru copii. Am plecat apoi spre stațiunea Sovata, renumele Sovatei se datorează lacurilor Ursu si Aluniș, cu ape clorurate și sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râulețe, care nu se amestecă cu apă sarată, ci se menține la suprafată, acționînd ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adâncime), cel mai mare lac heliotermal, să varieze între 10-20 °C la suprafață, 30-40 °C la adâncimea de 1 m și 40-60 °C la adâncimea de 1,5 m.
Watch me travel: Elena Eski si Mihai Iancovici
Tinerii: Ana Georgescu si Valeriu Carmaliga
00:00 Peștera Scărișoara ( Scărișoara Cave)
02:29 Mocănița din Sovata (Sovata little train)
08:18 Muzul mineritului din roșia Montană ( The mining museum from Roșia Montană)
12:21 Salina Praid (Praid Saline)
14:17 Stațiunea Sovata - Lacul Ursu (Sovata city - Ursu Lake)
LoST | Romania Adventure 2022 - Day 7 - Oasa Monastery, Canciu Lake Dam, Rosia Montana
Day 7 of my traveling in Romania I slowly returned back to Apuseni Mountains to a small village Roșia Montană. Roșia Montană is known for its famous gold mines from Romanian times, but with very sad history, becouse the mining process involved the use of highly toxic cyanide to extract the gold from the rock.
Fortunately, my trip was focused on beauty of surounding nature, so there was no time to ruin my pleasure from Romania, despite rests of mining are still visible there. (see Day 8, where a church tower of vanish floaded Geamana village sticks out of mud lake, as a result of mining in Roșia Montană.
But, firstly, I left Transalpina at Oasa dam and went by side road 704 to Oasa Monastery. The Monastery is located at Oasa lake and it is definitely worth to visit.
Road 704 is a paralel way with Transalpina and offers various lanscape and riding in Munții Șureanu, along Canciu dam and Cugir river. If you are eperienced off-road rider you will love it, because can be pretty fast. If you prefer asphalt road, you will love brisk ride from Alba Lulia to Abrud :-).
I decided to finish a day in traditional accomodation at homestead and chose Pensiunea Sejour Casa Mountain Sanctuary in Rosia Montana (Sejour Paradise Casa Montain). I could not choose better, it is highly recomended to stay there, in the middle of nature, aside from bustle of turism ... Thank you Georgiana for nice stay :-).
00:00 Intro
00:17 Obârşia Lotrului - Oasa
02:44 Oasa Monastery
04:36 Oasa - Canciu dam
06:30 Canciu dam - Rosia Montana
08:30 Sejour Paradise Casa Montain
Map of the whole trip recorded by my GPS navidation is here:
Photos from the trip are here:
Vacanta 5 zile in Muntii Apuseni - Oradea - Pestera Ursilor - Rosia Montana
Salutare!
In acest videoclip o sa va prezentam o vacanta de 5 zile in Muntii Apuseni - Oradea - Pestera Ursilor - Rosia Montana.
In aceasta vacanta va puteti bucura de urmatoarele obiective turistice:
- Cascada Valul Miresei
- Cetatea Bologa
- Pestera Vadul Crisului
- Pestera Ungurul Mare
- Oradea
- Pestera cu cristele din mina de la Farcu
- Pestera Meziad
- Pestera Ursilor
- Pestera Poarta lui Ionele
- Pestera Scarisoara
- Peștera Coiba Mare
- Peștera Coiba Mică
- Peștera Ghețarul Vârtop
- Barajul Mihoesti
- Dealul cu Melci
- Cascada Pisoaia
- Muzeul Mineritului Galeriile Romane, Roșia Montană
- Cascada Șipote
- Cheile Turzii
- Salina Turda
Daca va place continutul postat pe acest canal de youtube, va puteti abona la acest canal si ma puteti ajuta cu un Like pentru ca acest continut sa ajunga la cat mai multe persoane.
Hai sa calatorim!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Site de achizitionat vacante Perfect-Tour -
Aparate foto vacanta - ,
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Urmareste Hai sa calatorim pe Facebook -
Contact email: haisacalatorim7@gmail.com
Călător prin Munții Apuseni
Călător prin APUSENI
📌Câmpeni | Baraj Mihoești
📌Cluj | Mărișel
📌Cluj | Beliș-Fântânele
📌Roșia Montană | Tăul Mare
📌Roșia Montană | Tăul Brazi
📌Valea Arieșului | Mocănița
📌Sălciua | Șipote
@muntiiapuseni6779
Ce poti vizita in judetul Alba? Vizitam Romania Impreuna
Dupa cum v-am tot spus pe canal, astazi deschidem seria episoadelor despre tot ce poti vizita in fiecare judet. Statia Dezorientarii va prezinta in primul episod al acestei serii ce poti vizita in judetul Alba cu resedinta de judet la Alba Iulia, judetul in care Romania s-a nascut. In acest episod veti vedea locatii precum : Cetatea Alba Carolina, Pestera Scarisoara, Ghetarul de la Scarisoara, Muntii Trascaului, Munţii Gilău, Muntele Mare, Munţii Metaliferi, Valea Ampoiului, Podişul Transilvaniei, Vârful Dâmbău, Rapa Rosie, Podisului Secaselor, Muntii Apuseni, Pestera Poarta lui Ionele, Parcul Natural Apuseni, Cheile Ordâncușii, Grota Corobana lui Gârțău, Catedrala Incoronarii din Alba Iulia, Satul Rimitea, Munţii Trascău, Rosia Montana, Cascada Varciorog, Vârfului Piatra Grăitoare, Pestera Huda lui Papura, Iezerul Ighiel, Valea Iezerului, Rezervația Naturală Iezerul Ighiel, Lacul Sureanu, Lacul fara fund, Muntii Sureanu, Cascada Pișoaia, Cascada Miresii, Manastirea Lupsa, Lacul Oasa, Manastirea Ramet, Biserica Izvorul Tămăduirii, Catedrala Munților Apuseni, Cetatea Câlnic, Castelul Martinuzzi, Castelu Bethlen-Haller, Cetatea de Baltă, Cetatea Trascaului, cetatea Coltesti, Pestera Focului Viu, Gheţarul de la Focul Viu, Pestera Poarta Zmeilor, Pestera de la Grosi.
contact :
statiadezorientarii@gmail.com
Vrei sa devi membru?
Cuprins :
00:00 Introducere
00:53 Cetatea Alba Iulia Carolina
02:23 Pestera Scarisoara
03:19 Muntii Trascaului
04:29 Rapa Rosie
05:36 Muntele Mare
06:45 Pestera Poarta lui Ionele
07:28 Catedrala Incoronarii Alba Iulia
08:07 Satul Rimetea
08:55 Rosia Montana
09:30 Cascada Varciorog
10:08 Pestera Huda lui Papura
10:39 Iezerul Ighel
11:14 Lacul Sureanu
12:25 Cascada Pisoaia ( Cascada Miresii )
13:57 Lacul Oasa
14:42 Manastirea Ramet
15:40 Cetatea Calnic
16:29 Castelul Martinuzzi
17:29 Castelul Bethlen-Haller
18:33 Cetatea Trascau ( Coltesti )
19:17 Pestera Focul Viu
20:09 Pestera Poarta Zmeilor
21:05 Multumim!
Driving In Romania-Vetel-Brad-Campeni 8/12
Steam in Romania, 2015 - Brad a & Campeni
Brad to Criscior is a short industrial line from the state railway station in Brad to an industrial complex for repairing and construction of railway and mining equipment and railway vehicles in Criscior.
The former state railway operated line from Turda to Abrud is still serviceable in the short but scenic section from Campeni to Abrud. October 2015
Láttál már 20 méteres jégoszlopokat? Ha nem akkor irány az Alsóvidrai vízesés! Cascada Pișoaia
A Bihar hegység mélyén találhatjuk ezt a mesebeli helyet
Csatlakozzál TE is a csatornánkhoz és jutalmakban részesülhetsz:
Vidd magaddal Erdélyt a telefonodban, töltsd le innen az Erdély applikációnkat - Keressétek a Google Play Áruházban vagy az alábbi linken:
Filmjeink elkészítését támogatja:
Kövess minket az Instagrammon is:
honlapunk:
Minden ami Erdély és Székelyföld, a Kárpátok.
Szép utazások, kalandos túrák, Erdélyi városok, falvak.
Mocănița HUȚULCA (Moldovița, Bucovina, Romania)
Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Calea ferata cu ecartament îngust de la Moldovița a fost construită de un proprietar de gater din Munchen, Louis Ortieb, și dată în folosință în anul 1888 pentru transport de masă lemnoasă de la pădure la gater.
În anul 1909 linia a fost preluată de la fondul bisericesc care a schimbat ecartamentul liniei de la 800 de milimetri la ecartament standardizat 760 de milimetri. Inițial, traseul mocăniței avea 23,9 de kilometri, de la Moldovița la Roșoșa, însă în decursul anilor s-au mai construit o mulțime de variante și tot sistemul a ajuns în anul 1987 cu înființarea porțiunii Râșcovei – Râșca dreaptă + Arsuri la o lungime de 73 de kilometri.
Linia de la Moldovița a fost folosită până în anul 2001 pentru transport de masă lemnoasă. Începând cu iulie 2005, linia este administrată de Asociația pentru păstrarea liniilor înguste din România, administrată de austriacul Georg Hocevar, cunoscut ca salvator al mai multor linii cu ecartament îngust din România. În prezent, linia are 10,5 kilometri.