Obiective turistice in Judetul Bacau.
#JudetulBacau,#Romania,#ovidiugaspal
Hai sa vedem si sa vizitam Judetul Bacau.
MANASTIREA SFÂNTUL SAVA . BERZUNTI - BACAU - ROMÂNIA @Diversity_gr
HOLY MONASTERY SAINT SAVA. BERZUNTI - BACAU , ROMANIA
SFANTA MANASTIRE SFANTUL SAVA. BERZUNTI - BACAU, ROMÂNIA
Ιερά Μονή Αγίου Σάββα. Μπερζουντσι, Μπακαου - Ρουμανία
@Diversity_gr
Mănăstirea Pogleț, județul Bacău, România
Mai multe detalii aici:
Manastirea Zemes, jud Bacău, România
Mai multe detalii aici:
Mănăstirea Sfântul Pantelimon, Păltiniş, jud Bacău, România
Mai multe detalii aici:
Manastirea Horaita - 2018, short.mp4
Manastirea Sihla si Pestera Sfintei Teodora
Jurnal de... Bord.
Mănăstirea Sihla (sau Schitul Sihla) este o mănăstire ortodoxă din sec. XVIII-XIX, care se află la 1000 m altitudine într-o zonă stâncoasă a Obcinei Sihlei din Munții Stânișoarei, pe drumul forestier care leagă satul Agapia de mănăstirile Sihăstria si Secu.
În apropierea Mănăstirei se află peștera în care, în secolul al XVII-lea, a trăit Cuvioasa Teodora, fiica lui Joldea Armașu de la Cetatea Neamțului, cea care va fi cunoscută în lumea ortodoxă drept Sfânta Teodora de la Sihla.
Ansamblul este alcătuit din biserica de lemn „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” și biserica de lemn „Schimbarea la Față”.
Song: Markvard - Desire (Vlog No Copyright Music)
Music provided by Vlog No Copyright Music.
Video Link:
Paltinis - Iunie 2022
Paltinis, intalnirea de 150 de ani cu colegii :)
Mănăstirea Bogdana comuna Ștefan cel Mare, județul Bacău/Monument istoric.DJI Air2S Cinematic
Mănăstirea Bogdana comuna Ștefan cel Mare, județul Bacău/Monument istoric.DJI Air2S Cinematic
comuna Ștefan cel Mare, județul Bacău
Mănăstirea Bogdana
Bogdana Monastery: A Historic Monument In Stefan Cel Mare, Bacau
Mănăstirea Bogdana este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Ștefan cel Mare, județul Bacău. Ansamblul format din biserica „Pogorârea Sfântului Duh și Sfânta Treime”, paraclisul, stăreția, chilia, turnul clopotniță și zidul de incintă este categorisit ca și Monument de arhitectură, fiind inclus în Lista Monumentelor Istorice din România din 2010 cu indicativul cod LMI BC-II-a-B-00794. În arealul acesteia se găsește și o biserică de lemn clasificată și ea ca monument istoric.
Articol principal: Biserica de lemn din Mănăstirea Bogdana.
File de istorie
Situată pe Valea Trotușului, în comuna Ștefan cel Mare, pe locul unui vechi schit, într-o zonă cu păduri seculare, Mănăstirea Bogdana a fost ridicată în anul 1660. După tradiția locală primii călugari s-au așezat în acea zonă începând cu secolul XIV în vremurile descălecătorului Bogdan, venit din Cuhea Maramureșului, peste Carpați, să întemeieze Țara Moldovei. Chiliile acestora erau răspândite prin pădure și ei se adunau doar la sărbători, în jurul bisericii de lemn ridicată prin osteneala mâinilor lor.
În secolul XVII sihăstria Bogdana ajunsese cunoscută în toată Țara Moldovei. Marele logofăt Solomon Bârlădeanu a transformat la 1660 sihăstria în mănăstire, păstrând hramul „Pogorârea Sf. Duh”. Zidită din piatră și cărămidă, cu ziduri de apărare și turn clopotniță, cu biserica în plan treflat, a avut ca model necropola lui Ștefan cel Mare de la Putna. Solomon Bârlădeanu împreună cu soția sa Ana au înzestrat mănăstirea cu moșii, obiecte de cult, cărți, odoare de argint. Lăcașul a înfruntat de-a lungul vremurilor numeroase intemperii, fiind jefuită de toate valorile. În 1793 biserica a fost aproape în întregime distrusă de un cutremur, iar pentru refacerea ei, s-a vândut Episcopiei Romanului una din moșiile dăruite de ctitor.
După cel de-al doilea război mondial, mănăstirea a cunoscut o inițial intensă viață monahală, devenind cea mai mare mănăstire a județului Bacău, însă în 1959 așezământul a fost desființat, pentru a avea pe rând următoarele destinații: azil pentru bolnavi neuropsihic, tabără pentru copii, depozit de cărți vechi, complex muzeistic cu obiecte de artă veche bisericească.
Episcopia Romanului a început în 1979 refacerea vechii așezări monahale organizând totodată un depozit-muzeu care cuprinde un patrimoniu de carte veche si artă medievală românească. Icoanele păstrate aici datează din sec. XVIII - XIX. Colecțiile nu au caracter public. Tezaurul mănăstirii Bogdana mai cuprinde și pomelnicele unor biserici și schituri din județ.
În 1990 lăcașul și-a recăpătat statutul de mănăstire.
Bacau Sf. Precista 3.avi
Costica Botezatu
Povestea de duminică: Mănăstirea Adam (reportaj Universul Credinţei, TVR)
Sihastrie veche din zona de Sud a Moldovei, un centru monahal important în secolele al XIX-lea și al XX-lea, cu școală și ateliere, mănăstirea Adam, închinată Maicii Domnului, ne cheamă să îi ascultăm povestea.
TVR, Universul credinței, 3 octombrie 2021
Un reportaj de Lucia Toader
Manastirea Ostrov - Schitul Ostrov
Manastirea Ostrov - - sau Schitul Ostrov dupa cum mai este denumita, a fost construita intre anii 1518-1522 de domnitorul Neagoe Basarab. Pentru restul articolului vizitati ...
Mănăstirea Ghighiu, Prahova (II) #PașiiPelerinului
Mănăstirea Ghighiu, 200 de ani de rugăciune neîncetată. Cu o istorie bogată și comori de mare preț, Mănăstirea Ghighiu este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din județul Prahova și un loc în care pelerinii din toată țara vin să se roage și să primească de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca” și de la Izvorul Tămăduitor, tămăduiri sufletești și trupești.
Urmăriți a doua parte a ediției #PașiiPelerinului
„A small Country with a big Heart” documentary movie | „O Țară mică cu Inimă mare” film documentar
ENG Overnight, one of the least known and smallest countries in Europe became home for tens of thousands of Ukrainian refugees as never before in its modern history. Moldovans immediately opened their doors and hearts in a synchronized way without anybody needing to say anything. They just did.
Filmed the spring of 2022, as Ukrainian families fled their houses and crossed the border into Moldova in search of safety, this Moldovan documentary tells this incredible story through the hosts of the rural guest houses in Moldova who provided safe refuge and a welcoming smile to their Ukrainian neighbors in need, known in Moldova as “guests.”
These real life characters include: Sergiu (Hanul lui Hanganu Guest House), Liuba (Vila Roz Guest House), Dan, Zaharia and Tatiana (Casa Veche Guest House), Ana (Gagauz Sofrasi Guest House), Olesea and Anatol (Eco Resort Butuceni Guest House) and Anatol.
The documentary gets its name – “A Small Country with a Big Heart” – from how the international press and United Nations began to refer to Moldova and how it welcomed over 800,000 Ukrainian refugees into their homes and hearts, despite the country’s small size of 2.6 million people and limited resources. Moldovans then adopted this phrase as their own to describe their country’s hospitality during a time of humanitarian crisis.
Directed by: Lucia Lupu, Daniela Donici
Director of picture: Lucian Spătaru
Editor: Vlad Bolgarin
Sound: Alexe Pupăzan
Production: ANTRIM, Lulu Creative
This film is produced by the National Inbound and Domestic Tourism Association of Moldova (ANTRIM) and Moldova Travel, with the support of Moldova Competitiveness Transition Activity, a USAID EDGE Buy-in project. This assistance is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of ANTRIM and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.
RO Peste noapte, una dintre cele mai puțin cunoscute și mai mici țări din Europa a devenit casa a zeci de mii de refugiați ucraineni, ca niciodată în istoria sa modernă. Moldovenii și-au deschis imediat ușile și inimile, în mod sincronizat, fără ca cineva să le ceară acest lucru. Așa, pur și simplu.
Documentarul a fost filmat în primăvara 2022, când familiile ucrainene au fugit din fața bombardamentelor care le-au distrus casele, trecând, în consecință, granița în Republica Moldova în căutarea siguranței și a refugiului.
Mai precis, documentarul are în vizor și intervievează gazdele a cinci pensiuni rurale din diferite regiuni ale Moldovei, care au oferit refugiu sigur și un zâmbet primitor „oaspeților de onoare” ucraineni. Filmul le permite telespectatorilor să cunoască personajele din viața reală, gazdele care au luat atitudine pentru a oferi sprijin și solidaritate în acest timp: Sergiu Hanganu (Pensiunea Hanul lui Hanganu), Liuba Railean (Pensiunea Vila Roz), Dan Aramă, Zaharia Aramă, Tatiana Aramă (Pensiunea Casa Veche), Ana Statova (Pensiunea Gagauz Sofrasi), Olesea Cojocaru și Anatol Botnaru (Pensiunea Eco Resort Butuceni). Ei își împărtășesc propriile trăiri și experiența incredibilă a familiilor ucrainene pe care le-au luat în casele și comunitățile lor.
Documentarul își are numele – „O Țară Mică cu Inimă Mare” – de la modul în care presa internațională și Organizația Națiunilor Unite au început să se refere la Moldova și modul în care a primit peste 800.000 de refugiați ucraineni în casele și inimile lor, în ciuda dimensiunii mici a țării de 2,6 milioane de oameni și resurse limitate. Moldovenii au adoptat apoi această expresie ca a una națională, pentru a descrie ospitalitatea țării într-o perioadă de criză umanitară.
Regie: Daniela Donici, Lucia Lupu
Director de imagine: Lucian Spătaru
Montaj: Vlad Bolgarin
Sunet: Alexe Pupăzan
Producție: ANTRIM, Lulu Creative
Acest film documentar este produs de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) și Moldova Travel cu sprijinul Activității de susţinere a competitivității în industria uşoară și cea a turismuluI (MCTA) finanțată de Proiectul USAID pentru dezvoltare economică, guvernanță și creștere a întreprinderilor în Europa și Eurasia (EDGE).
Intrebari pentru lupisori - Ep. 2
Una din activitatile lupisorilor la campul de vara al cercetasilor de la CL Sf. Tereza Bucuresti a fost interviul. Cate unul sau impreuna, lupisorii au raspuns cum s-au priceput mai bine. Iata ce a iesit!