This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Dersca Romania

x

Biserici Catolice din judetul Neamt

x

Race to Mihaileni

7 MTB - One fast race to the centre
x

Muzeul etnografic IOAN GRĂMADĂ - Partea a II-a (Câmpulung Moldovenesc, Bucovina, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Partea a II-a: Bucătăria tradițională bucovineană
Uimitoarea colecție etnografică situată în partea estică a orașului Câmpulung Moldovenesc împlinește anul acesta 40 de ani de când a fost inițiată de creatorul ei, domnul Ioan Grămadă. Cele 10.740 de exponate sunt grupate tematic în 14 săli și 13 spații de expunere acoperind cam tot ce înseamnă tradiția, istoria, meșteșugurile, spiritualitatea, arta tradițională, învățământul, cultura și viața de zi a bucovinenilor, dar nu numai a lor. Senzația este copleșitoare când exponatele prind viață în narațiunea ghizilor noștri, domnul Grămadă și soția dumnealui, ducându-ne de-a lungul istoriei din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, purtându-ne prin Bucovina, dar și pe alte meleaguri îndepărtate. Văzând exponatele și ascultând spusele lor refacem o întreagă lume, în bună parte acum dispărută, cu conexiuni dintre cele mai neașteptate. O lecție de cultură autentică, originală, redând inteligența și dragostea de frumos a bucovinenilor și a celor doi colecționari care i-au valorificat moștenirea. Pentru a înțelege mai bine, vă invit să urmăriți cu atenție subtitrarea.
Acest videoclip prezintă numai o singură cameră din cel de-al doilea spațiu de prezentare (casa bătrânească), respectiv ”Bucătăria tradițională bucovineană”.
Cele 8 videoclipuri dedicate Muzeului etnografic Ioan Grămadă sunt următoarele:
Partea I: Sala portului popular -
Partea a II-a: Bucătăria tradițională bucovineană -
Partea a III-a: În amintirea părinților -
Partea a IV-a: Camera mare -
Partea a V-a: Câmpulungul de altădată -
Partea a VI-a: Bordeiul - Școala - Biserica -
Partea a VII-a: Meșteșuguri și meserii -
Partea a VIII-a: Îndeletniciri agricole -
x

Botoşani: Un drum european pentru oraşul nostru

x

Una din pietrele misterioase, Busteni 23 02 2014

Detalii:
Tabere Initiatice la Centre Energetice, Excursii
Conferinte, Cursuri, Terapii si terapeuti, Concerte, Emisiuni TV

Biserica romano-catolică din CACICA (Bucovina, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Cacica este situată în partea central-estică a județului Suceava, la 18 km nord de Gura Humorului. Biserica catolică de aici a fost construită pentru a deservi spiritual comunitatea de mineri adusă aici la sfârșitul secolului al XVII-lea de către autoritățile austriece (Bucovina a aparținut Imperiului Habsburgic în perioada 1775-1918) în vederea exploatării zăcământului de sare. Urmașii acestor mineri, preponderent polonezi de confesiune catolică, formează și azi o comunitate închegată în zona Cacica. Prima biserică (capelă), închinată Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, a fost amenajată la Cacica în anul 1806 în subteran, la 21 m adâncime, în locul primei camere de sare exploatate (vechea salină se poate vizita). În 1810 s-a construit o biserică de lemn în care a fost adusă din principala zonă de proveniență a minerilor polonezi o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, replică a vestitei Madone Negre de la Czestochowa (Silezia), încă de atunci venerată ca icoană miraculoasă (făcătoare de minuni). În ciuda faptului că biserica de lemn era neîncăpătoare și se degrada rapid, noua biserică din piatră și cărămidă a fost contruită târziu, fiind sfințită neterminată, în 1904. Biserica are hramul principal ”Adormirea Maicii Domnului” (14-15 august) zi în care aici se desfășoară cel mai important pelerinaj catolic din Moldova. Biserica, realizată în stil neogotic, este superb amenajată și decorată. Pe altarul principal se găsește icoana miraculoasă amintită. Lateral sunt alte două altare mai mici, ale Preasfintei Fecioare Maria și ale Sfântului Iosif. În spatele bisericii a fost amenajată o grotă care reproduce arătarea miraculoasă a Maicii Domnului de la Lourdes (Franța, 1858). Grota, construită în 1908, a fost extinsă în 1936 cu o galerie pentru adăpostirea pelerinilor. În anul 1996, Sanctuarul Marian de la Cacica a fost declarat sanctuar diacezan, în 1997 ”Sanctuar național”, iar în anul 2010 Papa Ioan Paul al II-lea îl ridică la rangul de Basilica Minor.

Moldova vazuta de sus, sau primul zbor 2014

Aterizarea avionului pe aeroportul KIV Chisinau

Menu